Οι πόλεις και οι περιοχές με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης διοξειδίου του αζώτου (NO2) στην ατομόσφαιρα έχουν «σημαντικά περισσότερους» θανάτους από την πανδημία του κοροναϊού σε σύγκριση με περιοχές με καθαρότερο αέρα.
Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα πιου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of the Total Environment, η παρατεταμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τη θνησιμότητα του κοροναϊού.
Ο Δρ Yaron Ogen, γεωεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) στη Γερμανία, ανέλυσε δορυφορικά δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ρεύματα αέρα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία με στοιχεία για επιβεβαιωμένους θανάτους που σχετίζονται με τον Covid-19.
Σε αυτές τις χώρες υπήρξαν 4443 θάνατοι λόγω του Covid-19 έως τις 19 Μαρτίου 2020. Και σύμφωνα με την έρευνα, το 83% όλων των θανάτων σημειώθηκαν σε περιοχές όπου τα επίπεδα ΝΟ2 ήταν υψηλά, το 15,5% εμφανίστηκε σε περιοχές όπου ήταν μεσαίου επιπέδου και μόνο το 1,5% όλων των θανάτων σημειώθηκε σε περιοχές όπου η μέγιστη συγκέντρωση ΝΟ2 θεωρήθηκε χαμηλή.
Ο Δρ Ogen μελέτησε τα επίπεδα NO2 που μετρήθηκαν από τον δορυφόρο Sentinel 5P της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς την ατμοσφαιρική ρύπανση στη γη. Με βάση αυτά τα δεδομένα, παρήγαγε μια παγκόσμια επισκόπηση για περιοχές με υψηλές και παρατεταμένες ποσότητες ρύπανσης ΝΟ2.
Αυτά τα στοιχεία συνδυάστηκαν με δεδομένα από το αμερικανικό μετεωρολογικό πρακτορείο NOAA σχετικά με τις κατακόρυφες ροές αέρα, επειδή πίστευε ότι εάν ο αέρας είναι σε κίνηση, οι ρύποι κοντά στο έδαφος διαδίδονται επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό.
Στη συνέχεια τα στοιχεία συγκρίθηκαν με τα στοιχεία για τους θανάτους που σχετίζονται με το Covid-19, αναλύοντας συγκεκριμένα τα στοιχεία από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.
Ο γεωεπιστήμονας υποψιάζεται ότι αυτή η συνεχής ατμοσφαιρική ρύπανση στις πληγείσες περιοχές ενδεχομένως να έχει οδηγήσει σε γενικότερη υποβάθμιση της υγεία στους ανθρώπους που ζουν εκεί, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ευάλωττους στον ιό.
Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστήριξαν ότι ακόμα και μια μικρή αύξηση της μακροχρόνιας έκθεσης σε μικροσωματίδια (PM2.5) οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του ποσοστού θανάτου λόγω κοροναϊού.