Στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαΐων ηγετών είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα, με τα μηνύματα που έρχονται από χθες -πριν ακόμα ξεκινήσει- να μην είναι ενθαρρυντικά καθώς κανένας δεν αναμένει κοινό ανακοινωθέν, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν τη διαμόρφωση των κατάλληλων πακέτων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και να βρει τα κατάλληλα εργαλεία, με κυριότερο τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα «προσέλθει στο τραπέζι της συζήτησης» με δύο βασικούς άξονες, πέραν των θέσεων που έχουν τεθεί ήδη και έχουν αναπτυχθεί στην επιστολή των οκτώ Ευρωπαίων ηγετών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσάρλς Μισέλ, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης, στον οποίο επανέλαβε ότι για αντιμετωπιστεί η κρίση χρειάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινές παρεμβάσεις.
Κατά την σημερινή του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει σε δύο βασικούς άξονες:
-Πρώτον, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, όπου δεν θα υπάρχουν δάνεια αλλά επιχορηγήσεις (Grants no Loans).
-Δεύτερον, θα επιμείνει στην η ενιαία αγορά υπενθυμίζοντας ότι εδώ και δεκαετίες έχει στηριχθεί πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: Της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Από το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες που είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη-μέλη. Δεν μπορεί να μην λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.