«Αλλά όχι για όλες τις χώρες» σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού σε συνέντευξή του στο BBC
Στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρθηκε, μιλώντας στο BBC News, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Η παρουσιάστρια του δελτίου του BBC, Martine Croxall, στην αρχή της συνέντευξης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος-μέλος της ΕΕ που αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση του κορωνοϊού. Σημείωσε ότι πήρε εγκαίρως μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας και πως ως τώρα έχει αναφέρει μόνο λίγο πάνω από 2400 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 121 νεκρούς (χθεσινοί αριθμοί), σε πληθυσμό που φτάνει τα 11 εκατομμύρια.
Το BBC News ανέφερε, ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να υποστηρίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε τα σύνορα να ανοίξουν τον Ιούλιο.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο BBC News:
Martine Croxall: Καταρχάς υπενθυμίστε μας ποια προσέγγιση ακολούθησε η Ελλάδα ως προς τα περιοριστικά μέτρα, η οποία φαίνεται να έχει περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων.
Χάρης Θεοχάρης: Ήταν μια πολύ επιθετική, κατά κάποιο τρόπο, προσέγγιση, υπό την έννοια ότι ήμασταν προνοητικοί. Ο Πρωθυπουργός μας έλαβε νωρίς αποφάσεις για μη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων πριν ακόμα να έχουμε θύματα και κινηθήκαμε πολύ γρήγορα εγκαίρως στην καμπύλη κλείνοντας σχολεία, καταστήματα κλπ. Σε συνδυασμό με αυτό υπήρξε μια πολύ ακριβής και συνεπής πολιτική εκπαίδευσης-ενημέρωσης, που εξηγούσε στο κοινό γιατί έπρεπε να εφαρμόσει αυτό που του ζητείται και πώς αυτό θα βοηθούσε στην εξομάλυνση της καμπύλης και στην επίτευξη των στόχων μας. Αυτό ήταν πολύ επιτυχημένο και ανατέθηκε στους ειδικούς της υγείας, οι οποίοι καθησύχασαν το κοινό.
M.C.: Ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος στην Ελλάδα;
Χ.Θ.: Είναι σημαντικός και, καθώς αντιμετωπίζουμε με επιτυχία την υγειονομική πλευρά της κρίσης, στρέφουμε την προσοχή μας στο πώς σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας, χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε καραντίνα. Φυσικά η επίδραση είναι μεγάλη. Ο τουρισμός έχει σταματήσει. Ξεκινήσαμε τους δύο πρώτους μήνες του έτους με ανάπτυξη +24%. Αυτό φυσικά σταμάτησε από τον Μάρτιο και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες διασφάλισης της υγείας, ένα κοινό πλαίσιο κανόνων που θα επιτρέψουν σε διμερές ή πανευρωπαϊκό επίπεδο να μπορούμε να ταξιδεύουμε ή να κάνουμε κάποιου είδους διακοπές.
M.C.: Τι είδους βοήθεια και διασφαλίσεις χρειάζεται να ακούσετε από την ΕΕ και τους εταίρους σας στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα (σ.σ. χθες);
Χ.Θ.: Φυσικά η Σύνοδος θα επικεντρωθεί σε διάφορα θέματα. Το δημοσιονομικό πακέτο είναι πολύ σημαντικό, διότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση που είναι πολύ οξεία. Είναι σημαντικό να έχουμε επαρκή εργαλεία στήριξης. Και το δεύτερο πράγμα που εγώ προσωπικά θα ήθελα να ακούσω είναι η αναγνώριση της σημασίας και της ειδικής περίπτωσης του τουριστικού τομέα. Η Ευρώπη είναι η περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή παγκοσμίως. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι, χωρίς την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, δεν μπορούμε να δούμε μια σταθερή οικονομική επανεκκίνηση. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί αυτό και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την επανεκκίνηση που απαιτείται.
M.C.: Πόσο σύντομα θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να ανοίξετε τα σύνορά σας και να υποδεχτείτε και πάλι τουρίστες;
Χ.Θ.: Φυσικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Είμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των πρωτοκόλλων που θα υποβληθούν στην επιτροπή ειδικών και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να μας δώσουν την έγκρισή τους για να ανοίξουμε σταδιακά. […] Στοχεύουμε να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποια στιγμή εντός του Ιουλίου. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει για όλες τις χώρες, για όλους τους προορισμούς, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη διμερή επικοινωνία και τα ταξίδια με κάποιες χώρες.
Να σημειωθεί ότι η παρουσιάστρια, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη είπε: Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρχουν πάρα πολύ άνθρωποι πρόθυμοι να επισκεφθούν την Ελλάδα, όταν αυτό θα είναι ασφαλές.