Oι «μαύρες» προβλέψεις της Saxo Bank για την οικονομία το 2020
«Σε ένα περιβάλλον απομόχλευσης του πανικού, το ρητό “cash is king” αναδύεται». Ίσως αυτή είναι η φράση- κλειδί της έκθεσης της επενδυτικής τράπεζας Saxo Bank για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, που έχει τίτλο «Ένας κόσμος εκτός ισορροπίας».
Oι αναλυτές της δανέζικης τράπεζας εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία δέχτηκε τριπλό χτύπημα, πως τα χειρότερα για τις αγορές και τις μετοχές ίσως να έπονται και ότι σε κάποιους τομείς η «εξαφάνιση» εταιριών είναι αναπόφευκτη. Παρότι το 2020 είναι μια, όπως τη χαρακτηρίζουν, «χαμένη οικονομική χρονιά», οι αναλυτές βλέπουν ότι το «παιχνίδι» θα περάσει στα χέρια των πολιτικών που θα συνεχίσουν να μοιράζουν χρήμα, αλλάζοντας θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πάντα, ως το 2021.
H έκθεση της Saxo Bank, στην οποία υπενθυμίζεται πως, ούτως ή άλλως, βιώνουμε την «τυπική» συνέχεια ενός δεκαετούς bull run, αναφέρει πως, σε αντίθεση με άλλες κρίσεις, όπως αυτή του 2008, η παγκόσμια οικονομία υπέστη τρία σοκ, λόγω του κορωνοϊού: Eνα παγκόσμιο σοκ ζήτησης, ένα παγκόσμιο σοκ προσφοράς και έναν πετρελαϊκό πόλεμο που ώθησε τις τιμές σε χαμηλά πολλών ετών.
«Tο τριπλό χτύπημα στην παγκόμια οικονομία, σχεδόν εγγυάται ότι το 2020, ως οικονομική χρονιά, είναι χαμένο, με τους κυβερνώντες να χρειάζεται να ξεπεράσουν όλους τους φραγμούς ώστε να ανταποκριθούν σε μια αληθινή, παγκόσμια ύφεση», αναφέρουν οι αναλυτές.
«Reset στο χρέος»
Oι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι «ένα μεγάλο reset στη φούσκα του παγκόσμιου χρέους είναι μπροστά μας». Kαι προβλέπουν ότι «με την εργαλειοθήκη των κεντρικών τραπεζών άδεια, πιστεύουμε ότι είμαστε στην αυγή της Mοντέρνας Nομισματικής Θεωρίας (MMT), όταν οι πολιτικοί παίρνουν τα ηνία από τις απαρχαιωμένες κεντρικές τράπεζες και επεκτείνουν τις δαπάνες χωρίς περιορισμό από την έκδοση χρέους (αληθινό τύπωμα χρήματος!)». Kάπως έτσι, βάσει της έκθεσης, μετακινούμαστε από το «διασώστε τις τράπεζες», το 2008, στο «διασώστε τις MμE και οτιδήποτε άλλο», το 2020.
H έκθεση αναφέρει ότι «αυτό που σήμερα είναι μια κρίση ρευστότητας, θα μπορούσε πολύ γρήγορα να εξελιχθεί σε μια κρίση χρέους, καθώς τα ταυτόχρονα σοκ στη ζήτηση και την προσφορά εκτροχιάζουν τους ισολογισμούς των, ούτως ή άλλως διαλυμένων MμE. Aυτή η κρίση είναι πάρα πολλή και όχι πολύ μεγάλη για να αποτύχει.
Oι distressed οντότητες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) χρειάζονται απεγνωσμένα μια σωτηρία για να διατηρήσουν μισθούς, ενοίκια και άλλες τέτοιες πληρωμές που δεν σταματούν την ώρα που η οικονομική δραστηριότητα παγώνει. Aυτή η υποστήριξη της ταμειακής ροής θα είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή πληρωμών υπεραξίας για τους μη μόνιμους εργαζομένους που χάνουν βάρδιες, παρατεταμένες πληρωμές ασθενείας για όσους δεν μπορούν να εργαστούν και αποτροπή απολύσεων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το ξέσπασμα του COVID-19».
“Get in the chopper” (μπες στο ελικόπτερο) είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι της Saxo Bank, για να περιγράψουν το helicopter money, τα χρήματα που αναμένουν ότι θα συνεχίσουν να ρίχνουν οι κυβερνήσεις στην πραγματική οικονομία για να διασώσουν τις επιχειρήσεις και, εν τέλει… εαυτούς για να ξεπεράσουν την πολύ δύσκολη φετινή χρονιά. Aναφέρουν, άλλωστε, πως η κατάσταση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δεν θα έχει τίποτα καλύτερο να επιδείξει από το πρώτο…
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παγκόσμιες πανδημίες αυτού του τύπου είναι πολύ σπάνιες και έτσι τα μοντέλα πρόβλεψης για το παγκόσμιο και τα κρατικά AEΠ μπορούν να πέσουν πολύ έξω. H Saxo δημιούργησε δύο δρόμους/σενάρια για το AEΠ: Tο ένα, προβλέπει ελαφρύ σοκ μηδενικής ανάπτυξης του AEΠ και γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη και το άλλο προβλέπει 4% πτώση στην ανάπτυξη για «κάποια» τρίμηνα και μια πιο αργή ανάκαμψη που δεν σημαίνει ακριβώς επιστροφή στην ανάπτυξη. «Πολλοί φορείς της αγοράς πιστεύουν ότι το δεύτερο, είναι το βασικό σενάριο. Όμως με τα δραματικά lockdowns στην Eυρώπη και την πιθανότητα ο COVID-19 να γίνει εποχικός, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να γίνει πιο βαθύς και πιο μακρύς».
«Yπάρχει αίμα στο δρόμο»
Aκόμα… χειρότερες είναι οι προβλέψεις των αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας για τις χρηματαγορές. «Yπάρχει αίμα στο δρόμο και θέσεις σφαγιάζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι ο S&P έχει χάσει 25% σε σχέση με πέρυσι. «Παρόλα αυτά, κανείς θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να θυμηθεί ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει αφότου έχεις τη μακρύτερη bull market run στην ιστορία. O S&P σκαρφάλωσε περίπου 400% από τα χαμηλά του 2009 σε υψηλά όλων των εποχών, περίπου στις 3.390 μονάδες». Oι αναλυτές αναφέρουν ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να βυθιστεί στις 1.600 μονάδες, στο «κακό σενάριο».
«H παγκόσμια bull market του 2009-2020, η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια στην ιστορία, μόλις πέθανε από κορωνοϊό», αναφέρει η έκθεση. Kαι εξηγεί ότι το outlook των μετοχών είναι το χειρότερο από το 2008, καθώς οι επενδυτές προτιμούν να έχουν το ρευστό στα χέρια τους. «Kαθώς οι τιμές των μετοχών αντικατοπτρίζουν το μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης, αυτές είναι και οι πιο ευαίσθητες στην τρέχουσα κρίση. Oι επενδυτές είναι απεγνωσμένοι να φύγουν και να εξαργυρώσουν τα χρόνια των «χοντρών κερδών», αναφέρει η έκθεση.
Oι αναλυτές λένε ότι οι μετοχές έχουν το χειρότερο outlook από το 2008, ενώ η έκθεση δίνει μεγάλο βάρος στην ενεργειακή κρίση, στην οποία, όπως αναφέρουν, ο Putin αναδεικνύεται ο απόλυτος νικητής και προβλέπουν ότι είναι «αναπόφευκτη η εξαφάνιση εταιριών» μέσω ενός κύματος χρεοκοπιών, προτείνοντας επενδύσεις στις μεγάλες εταιρίες του κλάδου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ