Τι προβλέπει πρόσφατη έκθεσή της
Ιδιαίτερα ισχυρό θα είναι το πλήγμα για τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας τα Δυτικά Βαλκάνια θα «βυθιστούν» φέτος σε ύφεση και θα μπορεί να καταγράψουν μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έως και 11,3%.
Βλέπει στον ορίζοντα ανάκαμψη;
Όπως προκύπτει, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα παρουσιάσουν αρνητική περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη από 3 σε 5,6%. Η ανάκαμψη θα μπορούσε σταδιακά να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, υπό τον όρο ότι η πανδημία στην Ευρώπη αρχίζει να επιβραδύνεται σύντομα, πράγμα που θα σήμαινε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να αρθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Στην περίπτωση ενός δυσμενούς σεναρίου, η πανδημία θα συνεχιστεί και τα μέτρα δεν θα αρθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ η οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Κόσοβο: Έως και 11,3% μείωση του ΑΕΠ
Οι προβλέψεις είναι χειρότερες για το Κόσοβο, το οποίο θα αντιμετωπίσει μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% στην περίπτωση του ευνοϊκότερου σεναρίου, ενώ στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου η πτώση θα μπορούσε να είναι έως και 11,3%.
Μαυροβούνιο: Έως και 8,9% μείωση του ΑΕΠ
Η πρόβλεψη είναι παρόμοια για το Μαυροβούνιο, το οποίο θα σημειώσει πτώση του ΑΕΠ 5,6%, εάν η πανδημία σταματήσει σύντομα και μείωση έως και 8,9%, εάν η πανδημία διαρκέσει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.
Τι λένε οι προβλέψεις για Αλβανία, Βοσνία –Ερζεγοβίνη και Βόρεια Μακεδονία
Η Αλβανία θα σημειώσει μείωση του ΑΕΠ κατά 5 ή 6,9%.
Η Βοσνία -Ερζεγοβίνη θα έχει ελαφρώς καλύτερη απόδοση με μείωση του ΑΕΠ 3,2 ή 4,2%. Η Σερβία θα παρουσίαζε μείωση 2,5% ή 5,3%, ενώ η Βόρεια Μακεδονία θα υποστεί τη μικρότερη ζημιά με πτώση 1,4 έως 3,2%, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Η ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 είναι δυνατή μεσοπρόθεσμα, αλλά όλα -όπως υπογραμμίζει η έκθεση- θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και από τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.