Στο τέλος φαίνεται πως φτάνει η πρόσφατη ανοδική δυναμική του πετρελαίου, μετά τον διπλασιασμό της τιμής του μέσα σε ένα πενθήμερο, καθώς η αισιοδοξία ότι οι περικοπές στην παραγωγή μειώνουν την υπερπροσφορά αντιρροπίζεται από την μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη ανά τον κόσμο, μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιουλίου, σημειώνει ήπιες απώλειες της τάξης του 0,10%, στα 30,94 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου υποχωρεί κατά 0,73%, στα 24,38 δολ. το βαρέλι.
Οι Diamondback Energy και Parsley Energy είναι οι τελευταίοι εκ των παραγωγών αργού στις ΗΠΑ που περιέκοψαν την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, αναφέροντας ωστόσο ότι θα επανεξετάσουν την απόφασή τους εάν οι τιμές υπερβούν εκ νέου τα 30 δολ. το βαρέλι.
Το καρτέλ του OPEC+ άρχισε από την 1η Μαΐου την εφαρμογή της συμφωνίας περικοπής της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που, σε συνδυασμό με κάποια μικρά σημάδια αύξησης της ζήτησης, οδήγησε σε υποχώρηση των φόβων ότι οι δεξαμενές ανά τον πλανήτη θα γεμίσουν ασφυκτικά.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανάλυση της Morgan Stanley, η κρίση υπερπροσφοράς πιθανότατα ξεπέρασε το σημείο κορύφωσής της, μολονότι το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές ακόμη εβδομάδες.
Μολονότι τα χειρότερα πιθανόν να έχουν περάσει για την αγορά του πετρελαίου, η πλειονότητα των αναλυτών δεν “βλέπει” μια επιστροφή στην προ κορονοϊού ζήτηση για αργό για τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ άλλοι αμφισβητούν ακόμη και το εάν αυτό θα συμβεί ακόμη και μακροπρόθεσμα.
Ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ, την ώρα που οι Πολιτείες της χώρας εξέρχονται σταδιακά από το lockdown, παίζει σημαντικό ρόλο στους υπολογισμούς των παραγόντων της αγοράς, ενώ η ρητορική μιας νέας έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας απειλεί τις προοπτικές μιας παγκόσμιας ανάκαμψης.
“Μεγάλο μέρος της δυναμικής που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα είχε ως οδηγό τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης”, τονίζει ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Bank NV στη Σιγκαπούρη. “Παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστεί να δούμε μια ουσιαστική βελτίωση στη ζήτηση, μαζί με νέες περικοπές στην παραγωγή, προκειμένου να δούμε μια πραγματικά ανοδική δυναμική”, συμπληρώνει.