Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο
Δεν σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις (e- αποδείξεις), όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν καταφέρουν να πιάσουν τον συγκεκριμένο στόχο, απειλούνται με πέναλτι, να πληρώσουν δηλ. πρόσθετους φόρους για το ποσό των ηλεκτρονικών συναλλαγών που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να πιάσουν το συγκεκριμένο όριο, παρά το γεγονός ότι το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί και επίσης οι όποιες δαπάνες εν μέσω κορονοϊού αφορούν σε σούπερ μάρκετ και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Από το ΥΠΟΙΚ διατείνονται ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τη συγκεκριμένη περίοδο, επομένως ο ίδιος θεωρεί ότι ο στόχος για κάθε φορολογούμενο θα επιτευχθεί. Πάντως με το σχεδόν καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα. Με τα εμπορικά καταστήματα, τους χώρους της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) και τα ξενοδοχεία να είναι κλειστά από τα μέσα Μαρτίου οι φορολογούμενοι έχουν περιορίσει αναγκαστικά τις δαπάνες τους. Είναι εξαιρετικά πιθανό πολλοί φορολογούμενοι να μην καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις που απαιτείται για τα φετινά εισοδήματα και θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που θα λείπουν.
Ποιες αγορές «μετράνε» για το 30%
Οι κατηγορίες δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα που θα λαμβάνονται υπόψη για την συμπλήρωση του ορίου 30% είναι οι ακόλουθες (ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ):
Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.
Αλκοολούχα ποτά και καπνός.
Ένδυση και υπόδηση.
Στέγαση, εξαιρουμένων των ενοικίων.
Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.
Υγεία.
Μεταφορές, εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
Επικοινωνίες.
Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
Εκπαίδευση.
Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.
Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (ομάδα 12).
Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την αλλαγή που νομοθετήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το 30% επί του εισοδήματος, ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 66.667 ευρώ. Οι έχοντες περισσότερες απολαβές, δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώσουν e-αποδείξεις περισσότερες από 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.
Εάν ο φορολογούμενος συγκεντρώνει λιγότερες αποδείξεις, από το απαιτούμενο όριο, θα του επιβληθεί φόρος ύψους 22%. Παράδειγμα, αν το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος είναι 6.000 ευρώ, και συγκεντρώσει 4.000 ευρώ, θα «τιμωρηθεί» με πρόστιμο 440 ευρώ.
Επίσης, διευκρινίζονται και κάποιες λεπτομέρειες, όπως:
Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης. Δηλαδή από το συνολικό εισόδημα, θα αφαιρείται το ύψος της εισφοράς και το 30% θα υπολογίζεται στο υπόλοιπο ποσό.
Ως εισόδημα θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το πραγματικό δηλωθέν κι όχι το τεκμαρτό.
Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών θα περιορίζεται από το 30% στο 20%. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό είναι οι παραπάνω δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στις 5.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα ισχύει το όριο του 30% επί του εισοδήματος.
Οι φορολογούμενοι που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι μικρών χωριών και μικρών νησιών κ.λπ.) θα εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών.