Ο Valerio De Molli, CEO, European House Ambrosetti, επισήμανε, ανοίγοντας τη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, πως η Ελλάδα και χώρες όπως η Αυστρία, μπόρεσαν να ελέγξουν τις επιπτώσεις του Covid-19 μόνο επειδή πήραν τη σωστή χρονική στιγμή τα περιοριστικά μέτρα.
Ο Valerio De Molli εξήγησε πως τις πρώτες πέντε μέρες Ελλάδα, Ιταλία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν ακριβώς στο ίδιο σημείο σε σχέση με τον κορωνοϊό. Το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα, την πέμπτη μέρα, πήρε αυστηρά περιοριστικά μέτρα άλλαξε τα δεδομένα και οδήγησε την Αθήνα να έχει μόνο 150 θανάτους και την Ιταλία πάνω από 30.000.
Ο De Molli παρουσίασε πολύ δυσοίωνα στοιχεία για τις οικονομίες της Ιταλίας και της Ελλάδας. Όπως είπε, η Ελλάδα θα βρεθεί με ένα χρέος που θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ και η Ιταλία το 160% του ΑΕΠ της. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι οικονομίες των δύο χωρών γυρίζουν δεκαετίες πίσω, η οικονομία της Ελλάδας είχε αυτή την εικόνα πριν από 150 χρόνια και της Ιταλίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Valerio De Molli ανέφερε πως ο κατασκευαστικός τομέας, οι μεταποιήσεις, η εστίαση και φυσικά ο τουρισμός θα πληγούν δραματικά και ουσιαστικά η Ιταλία θα χάσει 22 χρόνια ανάπτυξης. Ο ίδιος προτείνει μείωση του ΦΠΑ και να εξαιρεθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις από την υποχρέωση πληρωμής φόρων. O Valerio De Molli έκλεισε την εισήγηση του με μία φράση που έλεγε συχνά ο Σιμόν Πέρες: “Όποιος έχει την υγεία του ελπίζει, όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα.”
Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (EENE) εξήγησε πως κατέληξαν σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την προστασία και των ασθενών αλλά και του προσωπικού των νοσοκομείων μελετώντας τη διεθνή βιβλιογραφία. Ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, είπε πως έκαναν έρευνες με τα μέλη τους καθ’όλη τη διάρκεια του lockdown και η εικόνα που αποτυπώθηκε ήταν πολύ απογοητευτική και ανησυχητική για την επόμενη μέρα. 90% των μεταποιητικών επιχειρήσεων πλήττεται άμεσα ή έμμεσα. Κατά μέσο όρο πάνω από 60% των προβλέψεων για κερδοφορία είναι αρνητικές, μόνο το 18% ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα Το 67 % των επιχειρήσεων έμειναν ανοιχτές με προσωπικό που απουσίαζε και τεράστια προβλήματα.
Η Μαρίνα Γιαβρόγλου, Αντιπρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, είπε πως στον διατροφικό τομέα δεν είχαν τόσο σοβαρά προβλήματα, στον αγροτοδιατροφικό τομέα όμως έχουν πέσει αρκετά οι εξαγωγές. Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, είπε πως ο μηδενισμός των μετακινήσεων των πληθυσμών μας έχει φέρει μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση και ο δρόμος για την επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολος, αλλά προέχει η προστασία της υγείας των πολιτών.
Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος απαντώντας σε ερώτημα της συντονίστριας Μαρίας Νικόλτσιου, Δημοσιογράφος, Alpha TV, για το ποιο είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα τους, μίλησε για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και κάλεσε την κυβέρνηση να επιδοτήσει την εργασία για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Θα πρέπει, τόνισε, να αλλάξει και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έτσι ώστε να μη στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό αλλά να αποκτήσουμε και μία αυτονομία. Ο Αθανάσιος Σαββάκης είπε πως ένα θετικό που βγήκε από αυτή την κρίση είναι το γεγονός πως έγινε γνωστό πως οι Έλληνες δεν σταμάτησαν ποτέ την παραγωγή και διέκοψαν τις εξαγωγές τους μόνο εξαιτίας των προβλημάτων στις μεταφορές. Πρόβλημα αποτελεί η μονομερής εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό, που οδηγεί σε αδιέξοδα, επεσήμανε. Είναι λοιπόν κρίσιμο να αλλάξει η αναπτυξιακή στόχευση για τη χώρα και να ενισχυθεί η μεταποιητική και βιομηχανική παραγωγή, τόνισε ο κ. Σαββάκης.
Στην Ελλάδα υπήρχε πάντα μια παθογένεια, έχουμε περισσότερες εισαγωγές από ότι εξαγωγές, τόνισε η Μαρίνα Γιαβρόγλου και είπε πως η Ελλάδα πρέπει να παράγει πράγματα υψηλής ποιότητας, που θα τα εξάγει. Ενώ έθεσε και το θέμα του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, λέγοντας πως πρέπει να εξεταστεί και αυτός ο τομέας. Ο Αλέξανδρος Βασιλικός εξήγησε, απαντώντας στις επικρίσεις των συνομιλητών του, πως δεν χρειάζεται να μειωθεί ο τουρισμός για να αναπτυχθούν άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει, είπε να μιλήσουμε και για τον ιατρικό τουρισμό αλλά και για συνεργασίες με άλλους τομείς όπως είναι οι εξαγωγές. Ο κ. Βασιλικός είπε πως αυτή η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία για να βγούμε πιο δυνατοί μέσα από συνέργειες. Τώρα δεν ξέρουμε τίποτα, εξήγησε ο Αλέξανδρος Βασιλικός γιατί δεν ξέρει κανείς ποιοι παίκτες θα επιβιώσουν τελικά. Δεν προσβλέπουμε στη φετινή σεζόν, αλλά χτίζουμε για το μέλλον τόνισε ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδας.
Η ιστορία με το πάγωμα των εισπράξεων των επιταγών για 75 μέρες δημιούργησε ένα κενό στη αγορά, είπε ο Αθανάσιος Σαββάκης, εξηγώντας πως πρέπει τα υποστηρικτικά μέτρα να μην προκαλούν άλλου είδους πληγές. Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος μίλησε και για την παραγωγή μασκών και γαντιών από τη χώρα μας, επισημαίνοντας πως μπορεί και η Ελλάδα να γίνει επαρκής σε πολλά αγαθά.
Τη συζήτηση μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς σε replay στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=2wvu78TnZ3c