Μαίνονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των εργασιακών, μετά και τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και των επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση πολύ αργά το βράδυ, ενώ στο όλο πλαίσιο εντάσσεται και η σύσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Βενιζέλος με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, καθώς, στην “ατζέντα” της τρόικας έχουν τεθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ που απαιτείται για τα ασφαλιστικά ταμεία και η περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (κλαδικές συμβάσεις εργασίας, κ.λπ.).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εμμένει στην κατά γράμμα τήρηση των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση, που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, όπως είναι η άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου και η εργασιακή εφεδρεία, η περιστολή των κοινωνικών επιδομάτων, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το πλήρες “άνοιγμα” των “κλειστών επαγγελμάτων”, κ.λπ.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι στις συζητήσεις με την τρόικα δεν γίνεται λόγος για νέα μέτρα, αλλά για εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «η τρόικα θέτει και πολύ σωστά αυτό που είναι ούτως ή άλλως εθνική μας προτεραιότητα, τα διαρθρωτικά μέτρα, τα μέτρα που ανοίγουν τις αγορές, τα μέτρα που ανοίγουν την αγορά εργασίας, που ανοίγουν τα επαγγέλματα, που καταπολεμούν τη γραφειοκρατία».
Τις επόμενες ημέρες, είπε, «όλα θα βγουν αναλυτικά στην επιφάνεια, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, το μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, η εργασιακή εφεδρεία, η αγορά εργασίας, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το κλείσιμο και η αναδιάρθρωση των φορέων».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, το έλλειμμα εκτιμάται πλέον γύρω στο 8,5% του ΑΕΠ, ή ελαφρώς υψηλότερα (έναντι αρχικού στόχου 7,6% του ΑΕΠ). Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει, σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής στον στόχο μείωσης του ελλείμματος, ότι δεν συζητείται καν θέμα παράτασης στον στόχο, αλλά μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης.