Με ευρεία πλειοψηφία και με ουσιώδεις αλλαγές, που επέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου (πρόστιμα, χρόνοι υπαγωγής στη ρύθμιση, συντελεστές υπολογισμού των προστίμων κ.α.) αναμένεται να ψηφιστεί απόψε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται τα αυθαίρετα και η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.
Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ τάσσονται υπέρ της αρχής του νομοθετήματος, ενώ κατά του σχεδίου νόμου τάσσονται τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) τα οποία αντέδρασαν έντονα τόσο για την ουσία του νομοσχεδίου, όσο και για τις τροποποιήσεις που έγιναν, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέο νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί με την συζήτηση και τη ψήφιση στα άρθρα του την ερχόμενη Τρίτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) αφού επικρότησε τις βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πτέρυγα την «καλωσόρισε» στη «σφαίρα της κοινής λογικής» και δήλωσε ότι η ΝΔ χαίρεται που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιλήφθηκε ότι υπάρχει ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα των αυθαιρέτων.
Ως προς τις αλλαγές που επήλθαν ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επεσήμανε, όμως, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στο να καθοριστεί ενιαίος χρόνος αναστολής των κυρώσεων για τα αυθαίρετα, είτε είναι εντός, είτε εκτός σχεδίου, στα 40 χρόνια (από 30 όπως καθορίστηκαν) καθώς έτσι η ρύθμιση θα είναι πιο “εύπεπτη”. Επίσης, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι συνδέεται η έναρξη του νέου νόμου με την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, σημείωσε ότι τίθεται ένα θέμα με τον καθορισμό των 20 χρόνων γι’ αυτό.
Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, εκ μέρους του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου δήλωσε ότι το κόμμα της τάσσεται κατά, όχι μόνο για λόγους ιδεολογικούς, αλλά γιατί εξαπολύεται μια ληστρική αντιλαϊκή πολιτική, ενώ δεν μπαίνουν όρια και εξαιρέσεις στα υπέρογκα χαράτσια μεταξύ των λαϊκών αυθαίρετων και αυτών των πλουσίων. Όπως ανέφερε, υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. ευρώ τα έσοδα από κυρώσεις, πρόστιμα, αδειοδοτήσεις, ιδιωτικοποίηση αντικειμένου του Δημοσίου κλπ και στα 800 εκατ. μόνο από τα παράβολα υπαγωγής στη διαδικασία, μέχρι το τέλος του έτους.
Από τον ΛΑΟΣ ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος αφού δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με την ουσία του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συνυπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο οι εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα που υπάρχουν σε όλη χώρα. Εξέφρασε, ωστόσο, την διαφωνία του κόμματός του με την διάταξη που προβλέπει την δημιουργία Τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού.
«Δεν πρόκειται για νομιμοποίηση, αλλά για αναστολή των κυρώσεων», σημείωσε η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, η οποία εκτίμησε πως οι τροποποιήσεις που έγιναν είναι δυσμενέστερες για το περιβάλλον και το τελικό σχέδιο βρίθει φωτογραφικών διατάξεων για νομιμοποίηση παρανομιών.
Η συζήτηση συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Διαβάστε επίσης: