Μαύρα σύννεφα φαίνεται πως αρχίζουν να απλώνονται πάνω από την οικονομία της Ιταλία, καθώς οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο όγκος του χρέους της να καταστεί μη διαχειρίσιμο, εξαιτίας της αργής, αλλά σταθερής αύξησης του κόστους δανεισμού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δίμηνο lockdown εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έπληξε σοβαρά της οικονομίας της Ιταλίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 9,5% το τρέχον έτος, ενώ το Bloomberg Economics, σε μια πιο απαισιόδοξη εκτίμηση, αναμένει ύφεση της τάξης του 13%.
Εάν η ζημία στην ιταλική οικονομία αποδειχθεί μακράς πνοής, η χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με την έκρηξη των κρατικών δαπανών πιθανόν να οδηγήσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ πολύ άνω του 150%. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε την άποψη ότι η Ιταλία θα χρειαστεί δημοσιονομική ενίσχυση από πλευράς Ε.Ε. ή, σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αναδιάρθρωση χρέους.
“Οι θλιβερές οικονομικές επιδόσεις της Ιταλίας, οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν καθώς οι ηγέτες της χώρας παλεύουν με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, θέτουν την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το χρέος της σε σοβαρή αμφιβολία”, αναφέρει ο David Powell, ανώτερος οικονομικός αναλυτής για την Ευρωζώνη του Bloomberg Economics.Η κυβέρνηση Κόντε μόλις ενέκρινε πακέτο 55 δισ. ευρώ (60 δισ. δολ.) δημοσιονομικής τόνωσης προκειμένου να αναθερμάνει την οικονομία, ενώ τον Μάρτιο είχε λάβει ανάλογα μέτρα ύψους 25 δισ. ευρώ.
Μολονότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει με συνέπεια ιταλικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την πανδημία (Pandemic Emergency Purchase Program – PEPP) προκειμένου να μειώσει τα spreads, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου έχει φτάσει το 1,8%, από 0,9% στα μέσα Φεβρουαρίου.
Το πρόγραμμα της ΕΚΤ “δεν μπορεί να πετύχει περισσότερα”, σύμφωνα με τον Powell. “Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ένα πρόγραμμα διάσωσης ή θα αφήσουν την Ιταλία να χρεοκοπήσει”.Εάν αποφασίσουν να κάνουν το δεύτερο, τότε κάποιου είδους αναδιάρθρωση χρέους για την Ιταλία “θα ήταν μάλλον αναπόφευκτη”, προσθέτει.