«Οι χώρες με τις πιο αδύναμες οικονομίες, δεν έχουν το φορολογικό περιθώριο για να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους» σημειώνει η επικεφαλής της ΕΚΤ
«Το σοκ είναι τεράστιο, άνευ προηγουμένου σε καιρό ειρήνης. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα να βοηθήσουμε τις οικονομίες μας να ανακάμψουν το συντομότερο δυνατό, αποφεύγοντας μια κοινωνική κρίση» σημειώνει σε κοινή συνέντευξή της σε ευρωπαϊκές εφημερίδες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κα Λαγκάρντ σχολιάζοντας τα επίπεδα της οικονομικής κρίσης σημείωσε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος σε κάθε χώρα, σημειώνοντας ότι «τα σενάριά μας έθεσαν την ύφεση μεταξύ 5% και 12% στη ζώνη του ευρώ φέτος, με μεσαίο σενάριο 8%. Θα δούμε τι λένε οι προβλέψεις μας στις 4 Ιουνίου, αλλά στο πιο σοβαρό σενάριό μας αναμένουμε να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 15% μόνο στο δεύτερο τρίμηνο».
Νομισματική πολιτική – Τι λέει για την φορολογία
Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η νομισματική μας πολιτική μεταδίδεται σωστά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και σε όλους τους τομείς, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι και το βασικό σημείο του έκτακτου μέτρου της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων.
«Οι χώρες με τις πιο αδύναμες οικονομίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, δεν έχουν το φορολογικό περιθώριο για να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους» δήλωσε, ενώ συνεχίζοντας σημείωσε ότι «Η λύση, επομένως, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ταχείας και ισχυρής δημοσιονομικής ώθησης για την αποκατάσταση της συμμετρίας μεταξύ των χωρών όταν εξέρχονται από την κρίση. Με άλλα λόγια, πρέπει να δοθεί περισσότερη βοήθεια στις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο. Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να παρέχουν τέτοια συλλογική υποστήριξη».
Η γαλλογερμανική πρόταση
Σχολιάζοντας την γαλλογερμανική πρόταση για ταμείο 500 δισ. ευρώ, η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι πρόκειται για «φιλόδοξη, στοχευμένη και ευπρόσδεκτη».
Σημείωσε δε ότι ανοίγει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί κεφάλαια μακροπρόθεσμα και, πάνω απ ‘όλα, επιτρέπουν την παροχή σημαντικού ποσού άμεσης στήριξης στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση «Αυτό αποτελεί απόδειξη του πνεύματος αλληλεγγύης και ευθύνης που ανέφερε η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη εκτός εάν υπάρχει επίσης μεγαλύτερος συντονισμός της λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».