Το «πράσινο φως» ανάβει η Κομισιόν και εισηγείται στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) ύψους 748 εκατ. ευρώ.
«H έκθεση για την Ελλάδα δείχνει ότι η χώρα ανέλαβε δράση, δεδομένης της πανδημίας, αναμένω ότι θα στρώσει το δρόμο για θετική απόφαση από το Eurogroup για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους 748 εκατ. ευρώ», δήλωσε Επίτροπος επί των Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.
Σύμφωνα με την 6η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας, η οποία θα υιοθετήθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων, καταγράφεται πρόοδος, αλλά ξεκαθαρίζεται ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ήδη τα ποσά που θα εκταμιευθούν τώρα θα πάνε για τις δανειακές ανάγκες.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο που συντάχθηκε μετά από επαφές των ελληνικών αρχών με την Κομισιόν από τις 8 ως τις 23 Απριλίου αναφέρεται ότι: «η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως, λαμβανομένων υπόψιν των εξαιρετικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του COVID19, η Ελλάδα έχει αναλάβει την απαραίτητη δράση για να εκπληρώσεις τις συμφωνημένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».
Η έκθεση σημειώνει ότι παρά τον όγκο εργασίας που αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καλωσορίζεται το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές συνέχισαν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων όπου ήταν δυνατόν και να προχωρήσουν με ένα πακέτο επιπλέον δεσμεύσεων πολιτικής. Ωστόσο η Κομισιόν προειδοποιεί για το μέλλον πως η κινητοποίηση για την προώθηση πολιτικών σε τομείς που έχουν καθυστερήσει, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελεί εγγύηση για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και τη βιώσιμη ανάκαμψη. Σημειώνεται δε ότι οι ελληνικές αρχές ήδη προχωρούν και με την υλοποίηση των δεσμεύσεων για το 2ο μισό του 2020, που θα εξεταστούν σε επόμενη έκθεση.
Οι αδύναμοι κρίκοι της Οικονομίας
Σε σχέση με τις μακροοικονομικές εξελίξεις η έκθεση προειδοποιεί ότι ο τουρισμός και η ναυτιλία θα είναι οι τομείς της οικονομίας που θα χτυπηθούν ιδιαίτερα σκληρά από τη πανδημία, λόγω της πτώσης των κρατήσεων, των ακυρώσεων από το εξωτερικό, ενώ σοβαρές θα είναι και οι συνέπειες για τις εξαγωγές.
Η έκθεση καταγράφει ότι η ανεργία θα αυξηθεί κοντά στο 20% το 2020 από 17,3% το 2019 και αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα τους απασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, κάτι που θα οδηγήσει τα νοικοκυριά σε μικρότερα εισοδήματα εν μέσω κρίσης. Σημειώνεται δε ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση της φτώχειας, και η πτωτική τάση του σχετικού δείκτη που ήταν στο 31% το 2019 (πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 21% της ΕΕ) θα ανατραπεί δυσμενών.
Παρομοίως οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου και οι πιέσεις στους μισθούς θα πιέσουν προς τα κάτω τον πληθωρισμό.
Η Κομισιόν προβλέπει (όπως και στο πακέτο των εαρινών προβλέψεων) ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10% το 2020 και θα ανακάμψει ισχυρά το 2021. Ωστόσο προειδοποιεί ότι παράταση των περιορισμών λόγω πανδημίας θα πλήξουν ακόμη πιο ισχυρά τον τουρισμό με επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις. Η Κομισιόν καταγράφει όμως ότι τα υποστηρικτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα απαλύνουν το βάθος της ύφεσης και να υποβοηθήσουν την ανάκαμψη το 2021.