Κύπρος: Θα αξιοποιήσει τον ESM αιτούμενη δάνειο

«Σπάει τον πάγο» η Κύπρος ανακοινώνοντας πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης ότι είναι διατεθειμένη να κάνει αίτηση για δάνειο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας χρησιμοποιώντας τις φθηνές και μακροπρόθεσμες προληπτικές γραμμές στήριξης που θα διατεθούν από το ταμείο υποστήριξης της πανδημίας.

 

Σκοπός οι κάλυψη δαπανών για την υγεία

 

Η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε στο διαδικτυακό talk show Science Hoaxes ότι «φυσικά και θα χρησιμοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τις δαπάνες υγείας».

 

Ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να υπολογίσει τα έξοδα υγείας που έχουν ήδη καταβληθεί ή θα πληρωθούν αργότερα, όπως τα κεφάλαια για τη νέα μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό.

 

Η Κύπρος έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 90.000 τεστ κορωνοϊού, ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς ανά πολίτη στον κόσμο. Μάλιστα, μεγάλο μέρος του κόστους αυτών των τεστ έχει πληρωθεί από το κράτος.

 

Αξιοποίηση της λήψης φθηνής ρευστότητας από τον ESM

 

«Ο σκοπός μας είναι να υπολογίσουμε τα έξοδα μας και να λάβουμε φτηνή ρευστότητα από τον ESM», ανέφερε ο Πετρίδης.

 

Σύμφωνα με τους όρους της προληπτικής γραμμής τα δάνεια μπορούν να φτάσουν ως το 2% του ΑΕΠ της χώρας που προσφεύγει στον ESM.

 

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει προ εβδομάδων στην «Καθημερινή της Κύπρου» ότι η χώρα του μπορεί να λάβει ως και 400 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ