Υπό πίεση θα παραμείνει ο τραπεζικός τομέας έως το 2025, ακόμη και αν η οικονομία ανακάμπτει, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή, ενώ διαπίστωσε ότι οι τράπεζες σε εννέα προηγμένες οικονομίες θα αγωνιστούν για να έχουν κέρδη τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με το CNBC, στην πιο πρόσφατη Εκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Global Financial Stability Report), το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι οι τράπεζες σε εννέα προηγμένες οικονομίες θα αγωνιστούν για να έχουν κέρδη τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων.
Το Ταμείο ανέφερε ότι η οικονομική ύφεση που προκαλεί η Covid-19 θα «δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών», καθώς αντιμετωπίζουν απώλειες δανείων και πιο αυστηρά περιθώρια από τα χαμηλά επιτόκια.
«Οι υποκείμενες πιέσεις κερδοφορίας είναι πιθανό να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ακόμη και όταν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από το τρέχον σοκ», δήλωσε το ΔΝΤ.
«Οι προκλήσεις για τα κέρδη των τραπεζών εμφανίστηκαν πριν από την Covid-19 και θα φτάσουν τουλάχιστον στο 2025», δήλωσε το ΔΝΤ.
Μια λύση, όπως λένε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, είναι να σταματήσουν οι τράπεζες να εκδίδουν μερίσματα και επαναγορές μετοχών για να διατηρήσουν κεφάλαια. Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες συμφώνησαν τον Μάρτιο να αναστείλουν τις επαναγορές έως το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά πολλές συνέχισαν να πληρώνουν μερίσματα.
Σημειώνεται ότι καταγράφοντας πτώση κατά 29% από τον Ιανουάριο, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη χειρότερη απόδοση σε αυτό το σημείο της χρονιάς, με 1 τρισ. δολάρια να έχει έχει εξαϋλωθεί από την χρηματιστηριακή τους αξία.