Γιατροί και επαγγελματίες του χώρου της υγείας από όλο τον κόσμο απευθύνουν έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να διασφαλίσουν μια “πράσινη ανάκαμψη” από την κρίση της πανδημίας του κοροναϊού, που θα λαμβάνει υπόψη την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική κατάρρευση.
Περισσότερες από 200 οργανώσεις που εκπροσωπούν τουλάχιστον 40 εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα της υγείας – περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου ιατρικού εργατικού δυναμικού – έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες της G20 και και στους συμβούλους υγείας τους, επισημαίνοντας τους 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους στους οποίους συμβάλλει η ατμοσφαιρική ρύπανση ανά έτος σε όλο τον κόσμο.
Αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας και επιστημονικοί σύμβουλοι πρέπει να συμμετέχουν άμεσα στο σχεδιασμό των πακέτων στήριξης που βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζεται στην επιστολή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στα πακέτα θα περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα συστήματα δημόσιας υγείας πρέπει να ενισχυθούν και προειδοποιούν για το πώς η καταστροφή του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση μελλοντικών ασθενειών.
Οι υπογράφοντες επιθυμούν επίσης μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, με τη δημόσια στήριξη να μετατοπίζεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα συμβάλουν στην πιο καθαρή ατμόσφαιρα, θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Στην επιστολή, οι επαγγελματίες της υγείας συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ευάλωτα συστήματα δημόσιας υγείας με τις επιπτώσεις του ιού, λέγοντας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση «εξασθενεί ήδη το σώμα μας», επιδεινώνοντας τον αντίκτυπο της νόσου.
«Έχουμε δει από πρώτο χέρι πόσο ευάλωτες μπορεί να είναι οι κοινότητες μας όταν η υγεία, η επισιτιστική ασφάλεια και η ελευθερία εργασίας τους διακόπτεται από μια κοινή απειλή. Τα επίπεδα αυτής της συνεχιζόμενης τραγωδίας είναι πολλά και μεγεθύνονται από ανισότητες και υποεπενδύσεις σε συστήματα δημόσιας υγείας. Έχουμε δει θανάτους, ασθένειες και ψυχικές διαταραχές σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», επισημαίνουν.
Οι επαγγελματίες της υγείας ανησυχούν ότι ο κόσμος θα συνεχίσει τις ανθυγιεινές πρακτικές του καθώς οι άμεσες επιπτώσεις του κοροναϊού εξασθενίζουν, χωρίς ναπάρουν τα απαραίτητα μαθήματα για να μας βάλουν σε μια πιο υγιή πορεία που θα μείωνε την πιθανότητα τέτοιων καταστροφικών πανδημιών στο μέλλον, καθώς και τη μείωση των ασθενειών από άλλες αιτίες και αποτρέποντας την κατάρρευση του κλίματος.
«Το Covid-19 ανάγκασε τον κόσμο να σταματήσει και να αξιολογήσει την κατάσταση, παρέχοντας μας μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε αλλαγές που θα ωφελήσουν τον πλανήτη και όλους τους ανθρώπους σε αυτόν», δήλωσε η Annette Kennedy, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών.
Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, την Ομοσπονδία Νοσηλευτών και Μαιών της Κοινοπολιτείας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Οικογενειακών Ιατρών και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συλλόγων Δημόσιας Υγείας, καθώς και χιλιάδες μεμονωμένους επαγγελματίες υγείας.