Ο «καβγάς» και οι ανακοινώσεις Von Der Leyen
Όταν η Ursula von der Leyen παρουσίαζε το “Next Generation EU”, το νέο εργαλείο ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, που θα προστεθεί στον επταετή προϋπολογισμό της Κομισιόν ύψους 1,1 τρισεκατομμύριου ευρώ, στην ουσία επιχειρούσε να συμβιβάσει τις διαφορετικές θέσεις επιμέρους κρατών-μελών. Γιατί μέχρι τις ανακοινώσεις, αλλά και μετά από αυτές, έχει προηγηθεί πλούσιο παρασκήνιο με διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες, διαφωνίες και μια… περίπου συμφωνία.
Άλλωστε, θα συνεχιστούν και μάλλον πιο εντατικά οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών για το πακέτο στήριξης για το οποίο απαιτείται ομοφωνία, αλλά… υπάρχει διαφωνία σε ό,τι αφορά τη μορφή και τη χρηματοδότησή του. Η γαλλική πρόταση για ένα ξεχωριστό ad hoc Ταμείο με διαπραγματεύσιμους όρους από το μηδέν φαίνεται πως μπαίνει στο συρτάρι και η Γερμανία παίζει το ρόλο του «γεφυρωτή» σε σχέση με τις χώρες του Βορρά.
Γιατί, μπορεί να συμφωνήθηκε ότι το Tαμείο Aνασυγκρότησης θα πρέπει να τροφοδοτείται από δάνεια που θα λάβει η ΕΕ, όμως υπάρχει διαφωνία σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις (οι οποίες θα δίνονται σε συγκεκριμένους, ελκυστικούς στα business lobbies, τομείς). Μην ξεχνάμε ότι σε έγγραφο κοινής θέσης, που δημοσίευσε η Αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη, οι τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία- τονίζουν ότι η επείγουσα βοήθεια για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού πρέπει να είναι εφάπαξ, να περιορίζεται σε δύο χρόνια και να έχει τη μορφή δανείων.
Τώρα, σε ό,τι αφορά το εργαλείο, η επικεφαλής της Κομισιόν εξήγησε ότι εάν το συνδυάσουμε με τις υπόλοιπες δράσεις που έχουν ανακοινωθεί (ESM, πρόγραμμα Sure κ.λπ.) προκύπτει μια δύναμη πυρός ύψους 2,4 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. θα διανεμηθούν ως «επιχορηγήσεις» και 250 δισ. ως δάνεια προς τα κράτη-μέλη.
Τα χρήματα θα αντληθούν από την Κομισιόν, που έχει υψηλή αξιολόγηση. Θα επενδυθούν για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετεξέλιξη της Ευρώπης.
Το ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα της περιφέρειας που ακολούθησε, ήταν λογικό, καθώς το Bloomberg διέρρευσε ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και περίπου 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η Ιταλία θα δικαιούται 81,8 δισ. ευρώ, με βάση την πρόταση, και η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ