Οι πρώτες δράσεις και οι 4 άξονες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821
«Το επόμενο διάστημα η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος και στην διεθνή προβολή της επετείου, ώστε να καταστήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ένα διεθνούς εμβέλειας γεγονός» σημείωσε κατά την ομιλία της, στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του «Ελλάδα 2021», η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου.
Η κα Αγγελοπούλου, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις επικρίσεις που ακούγονται όλο αυτό το διάστημα, ξεκαθάρισε ότι «η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο».
«Στόχος της Επιτροπής είναι να φωτίσει την Επανάσταση και τα στοιχεία που άναψαν τη φλόγα της. Και να δούμε πώς τα ίδια αυτά στοιχεία του λαού και της ιστορίας μας μπορούν σήμερα, στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, να τροφοδοτήσουν μια νέα αναγεννητική πορεία. Η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά μας είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να είναι και χρήσιμη. Όταν όμως γίνεται με όρους συγκρουσιακούς, δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον σκοπό που υποτίθεται ότι «υπηρετεί». Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία του οποιουδήποτε» υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Οι 4 άξονες
Χαρακτηρίζοντας την εθνική επέτειο των 200 χρόνων ως μία «ευκαιρία τολμηρού απολογισμού» της εθνικής μας διαδρομής και την αξιοποίησή της ως «δείκτη του μέλλοντός μας», η κα Αγγελοπούλου υπενθύμισε τους τέσσερις άξονες που οριοθετούν το πρόγραμμα δράσεων:
1. Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.
2. Η Ελλάδα σήμερα, μετά από μία πορεία 200 χρόνων.
3. Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια.
4. Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος.
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα
Κάνοντας έναν πρώτο μικρό απολογισμό των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και των όσων έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, η πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» σημείωσε ότι «Επιδιώξαμε με κάθε τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλους τους Έλληνες στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό, να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα δράσεων της Επιτροπής. Αυτή είναι και η σημαντική πρωτοτυπία της προσπάθειάς μας. Δώσαμε την ευκαιρία να διατυπωθούν προτάσεις από τους Δήμους, από Πολιτιστικούς οργανισμούς, από εταιρίες, από εκπαιδευτικά ιδρύματα, από σχολεία και φυσικά από ιδιώτες.
Προτάσεις που σχετίζονται με ό,τι ενδιέφερε τον καθένα που τις υπέβαλε: με στιγμές της Ιστορίας μας, με την ανάδειξη του κάθε τόπου, με την ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων, με το πώς φαντάζονται οι πολίτες τη δική τους ζωή αύριο.
Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και καλώ κάθε συμπολίτη μας που πιστεύει ότι έχει μια καλή ιδέα, να μην διστάσει να την καταθέσει».
«Ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς είναι οι προτάσεις αυτές να αφήνουν μια παρακαταθήκη. Και για το λογο αυτό, από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2021”, το 25% θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση» υπογράμμισε.
Οι πρώτες δράσεις
«Διαδρομές της Επανάστασης»
200 νέα παιδιά, χωρισμένα σε 5 ομάδες, ακολουθούν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε Διαδρομή συνδέεται με μια πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση. Και όλα αυτά συνδεδεμένα με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις της εποχής.
Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια θα γίνει ντοκιμαντέρ, με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιστορικών οδοιπορικών.
«Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)»
Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας θα αποδελτιωθεί για πρώτη φορά το σύνολο των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1821-1832. Και παράλληλα θα αποδελτιωθούν οι αναφορές για την Ελληνική Επανάσταση στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού την εποχή εκείνη. Το σύνολο της αποδελτίωσης θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα και θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.
«Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821»
Αφορά στην παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων από την ύστερη Τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους.
Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και την υπέβαλε και είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Επιτροπή μας είναι εδώ για να συνθέσει, να αναδείξει και να προωθήσει ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στον εορτασμό των 200 χρόνων.
Για τη ελληνική σημαία και το σήμα της Επιτροπής
Η κα Αγγελοπούλου αναφέρθηκε και στην ελληνική σημαία και το σήμα της Επιτροπής «Κατ’ αρχάς έχουμε σημαία. Μας συγκινεί η σημαία μας. Η σημαία μας έχει σταυρό. Ριγούμε όταν τη βλέπουμε. Όταν ανέβαινε η σημαία μας, όταν κέρδιζε ένας αθλητής μας, κλαίγαμε όλοι από συγκίνηση. Όταν ακούμε τον εθνικό ύμνο και βλέπουμε τη σημαία μας ριγούμε. Άλλο αυτό και άλλο το λογότυπο της Επιτροπής 2021 η οποία έχει αρχή και τέλος. Το λογότυπο είναι ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα το οποίο δείχνει τα κύματα, τα ανεβοκατεβάσματα, το τι πέρασε η χώρα μας. Τελειώνει ανοδικά… Θέλει να σημάνει ότι περάσαμε όλα αυτά τα κύματα και εδώ είμαστε για να προχωρήσουμε. Μη συγχέετε το ένα με το άλλο».
Για το ζήτημα με την ανάρτηση για τον Καποδίστρια
Όσον αφορά στην ανάρτηση σχετικά με τον Ιωάννη Καποδίστρια η κα Αγγελοπούλου είπε «Πρέπει να σταματήσουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν μια διαφορετική άποψη από εμάς; Όχι βέβαια. Μέσα στην Επιτροπή υπάρχουν τα μέλη της Ολομέλειας τα οποία είναι άνθρωποι με πραγματικά εντυπωσιακά βιογραφικά. Επειδή αναφερθήκατε στον συγκεκριμένο, τον κ. Χατζή, έχει γράψει σε ξένο λεξικό πραγματεία για τον Καποδίστρια. Έχει γράψει διάφορα άρθρα εκθειάζοντας τον. Ποιο ήταν το λάθος; Ότι απομονώθηκε ένα μικρό κομμάτι από ένα παλαιότερο άρθρο του και αυτό ανέβηκε. Σκοπός δεν ήταν ούτε να υποτιμήσουμε τον Καποδίστρια, ούτε να χαρακτηρίσουμε τον Καποδίστρια. Γιατί σας επαναλαμβάνω, ο ρόλος μας δεν είναι ούτε να γράψουμε ιστορία, ούτε να ξαναγράψουμε ιστορία, ούτε να πάρουμε τη μία και την άλλη πλευρά της ιστορίας. Ρόλος μας είναι να προβάλουμε την ιστορία. Και από όλα αυτά που έχουν γίνει στην Ελλάδα μας, υπάρχουν λαμπρές στιγμές, υπάρχουν και σκοτεινές στιγμές, που ακόμα και η αναφορά τους είναι ένα μάθημα. Μιλάτε για τον Καποδίστρια. Είμαι σίγουρη ότι θα μιλήσετε και για τον Καραϊσκάκη. Για τον Καραϊσκάκη που ήταν ένας αθυρόστομος άνδρας, που είπε πολλά και γράφτηκαν πολλά, αλλά έδωσε το αίμα του για την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Ζητώ συγνώμη εάν προσβάλαμε. Να σας πω όμως και κάτι; Ο εορτασμός των 200 χρόνων είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Αν με ρωτήσετε “Εσύ Γιάννα που έκανες Ολυμπιακούς τι σχέση έχουν με τον τωρινό εορτασμό;” θα σας πω ότι η δουλειά της Επιτροπής είναι πολύ πιο δύσκολη. Και ξέρετε γιατί είναι πιο δύσκολη; Γιατί δεν έχει μεν προδιαγραφές, δεν έχει κατασκευές, δεν έχει κτίρια, δεν έχει στάδια, απευθύνεται όμως σε έναν κόσμο που έχει μια ευαισθησία για τη θρησκευτική παράδοση, για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για την ιστορία μας, για αυτά που μάθαμε στο σχολείο μας. Οι ιστορικοί και οι ειδικοί έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση, αν θέλουν, να διοργανώσουν στρογγυλά τραπέζια, να διοργανώσουν συνέδρια και θα διοργανώσουν, για να συζητήσουν για διάφορες πλευρές της ιστορίας. Δεν είναι δική μας δουλειά να προβάλουμε τη μία ή την άλλη άποψη σε αυτό», δήλωσε.
Για τις κατηγορίες περί ουδετεροπατρίας
Η κα Αγγελοπούλου δε δίστασε να απαντήσει και στις κατηγορίες που μιλούσαν για ουδεροπατρία «Το άκουσα και αυτό.·Δουλεύουμε·ασταμάτητα·για να φέρουμε σε πέρας όλα αυτά που μας ανατέθηκαν. Γιορτάζουμε την επανάσταση. Φωτίζουμε την ιστορία των Ελλήνων, προβάλλουμε την Ελλάδα. Όλα αυτά λέω ότι θα γίνονται στο διηνεκές. Την προβάλουμε με μεγάλη περηφάνια. Προβάλουμε όλα τα θετικά που έγιναν. Και εάν εμφανίζονται ακόμα και σκοτεινές στιγμές, είναι και αυτά ένας τρόπος για να διδαχτούμε εμείς οι Έλληνες και να πάμε με αυτοπεποίθηση στο 2021,·να κοιτάξουμε μπροστά.·Είμαστε προσηλωμένοι. Γιατί σεβόμαστε την ιστορία μας, τιμάμε τους ανθρώπους μας,·αναδεικνύουμε τη χώρα μας και περιγράφουμε το μέλλον μας. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας·κατηγορήσει,·παριστάνοντας ότι το να είσαι φιλόπατρης είναι αποκλειστικότητακάποιων. Όλοι αγαπάμε την πατρίδα μας».
Για την παραίτηση της Μαρίας Ευθυμίου
Όσον αφορά στην παραίτηση της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου η κα Αγγελοπούλου είπε «Κατ’ αρχάς εκτιμώ πάρα πολύ τη Μαρία Ευθυμίου και έχουμε συνεργαστεί. Έχω πει και δημόσια ότι διηγείται την Ιστορία με έναν όμορφο τρόπο. Και αυτό ελπίζω ότι θα κάνει τώρα. Στεναχωρήθηκα που παραιτήθηκε. Όμως, έχει κάνει και η Μαρία Ευθυμίου, μεταξύ όλων των άλλων μελών της Ολομέλειας, πολλές προτάσεις και μάλιστα, εφ’ όσον αυτές οι προτάσεις προκριθούν, πιστεύουμε ότι θα έρθει να μας βοηθήσει».
Για το αν ανησυχούν την Επιτροπή, αναφορικά με τον σχεδιασμό των δράσεων της, οι περιορισμοί λόγω των υγειονομικών συνθηκών
Στην ερώτηση για αν η Επιτροπή ανησυχεί, αναφορικά με τον σχεδιασμό των δράσεων της εξαιτίας των περιορισμών περιορισμοί λόγω των υγειονομικών συνθηκών η πρόεδρος της Επιτροπής Αθήνα 2021 απάντησε «Ακούστε, όπως έκανα πάντα, και το έχω κάνει στη ζωή μου, και το έμαθα με το σκληρό τρόπο, έχουμε αυτό που λέμε Plan A και Plan B. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν δράσεις που δεν έχουν συναθροίσεις ατόμων, δεν έχουν σχέση με τους περιορισμούς. Όμως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι τις καλές προτάσεις να προσπαθήσουμε να τις ετοιμάσουμε. Θα έχουμε και Plan B, αν δε μπορεί η ίδια πρόταση να αλλάξει κατεύθυνση και περιεχόμενο. Σας δίνω ένα παράδειγμα: Αν ένα συνέδριο δεν μπορεί να γίνει με φυσική παρουσία, θα γίνει με τηλεδιασκέψεις. Και είναι και άλλες προτάσεις οι οποίες, εάν δεν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεν θα γίνουν. Πάντως, οικονομικό βάρος δεν θα έχουν αυτές που ενδεχομένως θα ακυρωθούν λόγω συνθηκών. Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Ιδιαίτερα εμείς στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί, για άλλη μια φορά, δείξαμε αντοχές και δείξαμε πειθαρχία. Σας το λέω αυτό ως προσωπική μου εκτίμηση, το κράτος βρέθηκε αυτή τη στιγμή να είναι ο φίλος του πολίτη, να είναι αυτός που τον προστάτευσε», τόνισε.
Για τη σχέση της Επιτροπής με τη χρηματοδότηση των δράσεων
Η κα Αγγελοπούλου τοποθετήθηκε και για τη σχέση της Επιτροπής με τη χρηματοδότηση των δράσεων «Θα γίνω σαφέστερη, αν και νομίζω ότι είμαστε αρκετά σαφής. Υπάρχουν δράσεις αυτοχρηματοδοτούμενες, που έχει χρήματα ο φορέας για να τις οργανώσει. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, υπάρχουν δράσεις ημι-χρηματοδοτούμενες. Και εκεί μας ζητούν τη συμπαράστασή μας, που έχει σχέση με το τι έσοδα θα έχουμε. Τρίτον, υπάρχουν δράσεις που δεν έχουν καθόλου χρηματοδότηση. Και εκεί θα εξαρτηθεί από το τι έσοδα θα έχουμε εμείς, από το Νομισματικό μας Πρόγραμμα ή πώς θα βρούμε χορηγούς ιδιώτες ή εταιρείες τοπικά, που να θέλουν να υιοθετήσουν και να οργανώσουν αυτές τις δράσεις. Υπάρχουν και δράσεις, όμως, οι οποίες δεν θέλουν τίποτα. Θέλουν να μπουν υπό την αιγίδα της Επιτροπής, με το σύμβολο της Επιτροπής 2021, που αυτό είναι σημαντικό για εκείνους», είπε.
(Πρώτη καταχώρηση 16:02)