Την Ελλάδα “δείχνει” ως ρυθμιστή της αξιολόγησης του ευρωομολόγου, σε μία ενδεχόμενη έκδοσή του, ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor’s, Moritz Kraemer.
Σύμφωνα με τον κ. Kraemer, σε περίπτωση που η Ευρωζώνη προχωρούσε σε μία τέτοια κοινή έκδοση, η αξιολόγηση που θα λάμβανε το ευρωομόλογο, θα ήταν εκείνη του ασθενέστερου μέλους της.
Όπως ανέφερε ο κ. Kraemer κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο πλαίσιο του Alpbach Forum. «Η S&P δεν βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς θα αποτελούσε conflict of interest». Υπογράμμισε ωστόσο πως από ό, τι καταλαβαίνει, το ευρωομόλογο θα είχε δομή σύμφωνη με τα γερμανικά jumbo bonds, στα οποία τα ομοσπονδιακά κρατίδια συνεργάζονται για να εκδώσουν χρέος και το κάθε ένα εγγυάται το δικό του μερίδιο.
«Εάν το ευρωομόλογο έχει μια τέτοια δομή και έχουν δημόσια κριτήρια, τότε η απάντηση είναι πολύ απλή. Εάν έχουμε ένα ευρωομόλογο όπου η Γερμανία εγγυάται το 27%, η Γαλλία το 20% και η Ελλάδα το 2%, τότε η αξιολόγηση του ευρωομολόγου θα ήταν CC, που είναι η αξιολόγηση της Ελλάδας», δήλωσε ο Kraemer.
Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, πιθανότατα να έχει διαφορετική δομή. «Δεν το ξέρω καθώς δεν είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ. Δεν είναι δουλειά μας να βοηθάμε στη δομή ούτε να δίνουμε συμβουλές. Δεν πρόκειται να το κάνουμε ξανά, για να αποτρέψουμε σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest)», τόνισε ο κ. Kraemer.