Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν έντονα και φέτος φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, παρά τις επιπτώσεις στην οικονομία των παγκόσμιων περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης της πανδημίας Covid-19.
Η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα έφτασε τα 417,2 μέρηις έτη ανά εκατομμύριο (ppm) τον Μάιο, 2,4 ppm υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκορ των 414,8 ppm το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το παρατηρητήριο Mauna Loa στις ΗΠΑ.
Χωρίς το παγκόσμιο lockout, η άνοδος θα μπορούσε να φτάσει τα 2,8 ppm, σύμφωνα με τον Ralph Keeling, καθηγητή στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps. Όπως επεξήγησε, τα μέτρα πιθανότατα να έπαιξαν μικρό ρόλο στη μείωση των σκπομπών, αλλά η διαφορά ήταν πολύ μικρή για να εμφανιστεί έναντι άλλων παραγόντων που προκαλούν τις ετήσιες διακυμάνσεις.
Η μείωση των εκπομπών σε παγκόσμια κλίμακα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού είναι αδιαμφισβήτητη και εκτιμάται ότι σε ορισμένες χώρες έφθασε το 26% κατά τη διάρκεια της αιχμής των μέτρων. Όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τις μεγάλες φυσικές διακυμάνσεις στις εκπομπές άνθρακα, οι οποίες προκαλούνται από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα φυτά και τα εδάφη στη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλους παράγοντες.
Τον περασμένο μήνα, η δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό Nature Climate Change προέβλεπε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 7% φέτος. Ωστόσο, σύμφωνα με το Scripps. θα χρειασθούν μειώσεις διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα από 20% έως 30% για έξι έως 12 μήνες ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των μετρήσεων στο Μάουνα Λόα.
«Ο ρυθμός αύξησης του CO2 θα μειωθεί κατάτι, όμως θα εξακολουθήσει να αυξάνεται» τονίζει σε συνέντευξή του ο Πίτερ Τανς, επικεφαλής επιστήμονας στο εργαστήριο παρακολούθησης αερίων θερμοκηπίου της NOAA. «Έτσι, μια αλλαγή 10% μας είναι ακόμη δύσκολο να το μετρήσουμε».
Ο Μάιος αποτελεί την ετήσια αιχμή για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλον τον κόσμο, οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα που η ατμόσφαιρα του πλανήτη δεν έχει βιώσει εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στο Μάουνα Λόα αποτυπώνονται σε ένα γράφημα γνωστό ως καμπύλη Keeling, που ονομάστηκε προς τιμήν του Τσάρλς Κίλινγκ, ο οποίος ξεκίνησε τις μετρήσεις στο συγκεκριμένο σημείο το 1958.
Ο Τζον Σάβεν, εκτελεστικός διευθυντής του βρεταννικού τμήματος της Greenpeace, κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα, ως οικοδεσπότης των επόμενης διάσκεψης Cop26 του ΟΗΕ για το κλίμα, που αναβλήθηκε για το 2021. «Μερικοί μήνες χαμηλότερων εκπομπών θα ήταν απίθανο να προκαλέσουν μείωση των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα που έχουν συσσωρευθεί σε πάνω από μισό αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων», ανέφερε.
“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μείωση των εκπομπών που προκαλείται από την πανδημία θα παραμείνει απλώς ένα στιγμιαίο διάλειμμα αν οι κυβερνήσεις δεν πάρουν σοβαρά την οικοδόμηση ενός καθαρότερου, πιο υγιούς και ασφαλέστερου κόσμου”, υπογράμμισε.