Ο Sotheby’s, τα ρωσικά έργα τέχνης και οι εναλλακτικές που χρησιμοποιούν οι οίκοι για να τονώσουν τις πωλήσεις τους
Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να έπληξε τα μουσεία, οδηγώνας πολλά από αυτά στο χείλος της καταστροφής, όμως δεν έφερε το τέλος του κόσμου για τους οίκους, παρότι οι δημοπρασίες έργων τέχνης -του κύριου όγκου των εσόδων τους- δεν γίνονται ακόμα με φυσική παρουσία. Κυρίως επειδή εγκαίρως, κατάφεραν να «διαβάσουν» τους καιρούς και να χρησιμοποιήσουν νέα «όπλα» με τα οποία προσελκύουν τους συλλέκτες, κάνοντας την αγορά να μοιάζει… ακόρεστη.
Αν η αγορά δείχνει να διψά για τα έργα madames, ο Sotheby’s δοκιμάζει αυτή την περίοδο, μια ακόμα όχι τόσο διαφημισμένη, αλλά μάλλον ιδιαίτερα κερδοφόρα αγορά: Ο λόγος για τα ρωσικά έργα τέχνης, τα οποία δεν έχουν μόνο μεγάλο εύρος αριστουργημάτων που μπορεί να βρει κανείς, αλλά και ένα «ειδικό κοινό», τους Ρώσους ολιγάρχες στο συναίσθημα των οποίων επιχειρεί ίσως να χτυπήσει ο οίκος, με τις δύο online δημοπρασίες ρωσικών έργων τέχνης που θα πραγματοποιήσει ο Sotheby’s έως τις 17 Ιουνίου. Απο σπάνιους πίνακες, όπως και τις -πάντα περιζήτητες- δημιουργίες του οίκου Faberge, που για πολλούς συλλέκτες αποτελούν «ιερά δισκοπότηρα», οι δύο δημοπρασίες έχουν πολλά να δώσουν στη διψασμένη αγορά.
Στην πρώτη δημοπρασία (με τίτλο Ρωσική ζωγραφική) στους συλλέκτες προτάθηκαν σημαντικά έργα της ρωσικής καλλιτεχνικής σκηνής, αρκετά μεγάλης αξίας, ανάμεσά τους σπάνια έργα ρωσικής ζωγραφικής και έργα Σοβιετικών μη κομφορμιστών ζωγράφων. Χαρακτηριστικότερα είναι ο πίνακας «Ο Κόλπος της Νάπολης» του Ιβάν Αϊβαζόφσκι, με εκτιμώμενη αξία η οποία κυμαίνεται μεταξύ 898.000 και 1,346 εκατ. ευρώ, «Η θέα τη Μόσχας» του Αλεξέι Σαβράσοφ (392.000-613.000 ευρώ) και ένας πίνακας του Κονσταντίν Μακόφσκι που είναι το πορτρέτο της τρίτης συζύγου του, Μαρία Αλεξέγιεβνα Μακόφσκαγια (203.000-278.000 ευρώ).
Την ερχόμενη εβδομάδα, (9-17 Ιουνίου) τα φώτα στρέφονται στη δημοπρασία «Η ρωσική διακοσμητική και χρηστική τέχνη». Σε αυτή, ο Sotheby’s θα παρουσιάσει περισσότερες από 200 παρτίδες αντικειμένων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται αντικείμενα από ασήμι, έργα πορσελάνης από το Αυτοκρατορικό εργοστάσιο πορσελάνης και δημιουργίες της εταιρίας Καρλ Φαμπερζέ που προέρχονται από αμερικανικές και ευρωπαϊκές συλλογές. Φυσικά, ένα έργο της τελευταίας εταιρίας -αγαπημένης των Ρώσων αυτοκρατόρων και ευγενών- είναι από τα κορυφαία lots.
Πρόκειται για μια εικόνα Φαμπερζέ, καθώς και ένα ασημένιο και επίχρυσο σερβίτσιο Φαμπερζέ. Η εκτιμώμενη αξία τους κυμαίνεται μεταξύ 66.500-87.600 χιλιάδων ευρώ. Στη βρετανική πρωτεύουσα διοργανώνεται παραδοσιακά δύο φορές τον χρόνο η δημοπρασία «Ρωσική εβδομάδα» και συγκεκριμένα τις περιόδους Μαΐου – Ιουνίου και Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Στις εν λόγω δημοπρασίες της «Ρωσικής εβδομάδας» συμμετέχουν εκτός από τον οίκο Sotheby’s, οι οίκοι Christie’s, MacDougall’s και Bonhams.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ