Εθνικό έργο χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Νωρίς το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΑΔΜΗΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Διαχειριστής ανακοίνωσε την υπογραφή των συμβάσεων με τις αναδόχους εταιρίες που θα εκτελέσουν και θα ολοκληρώσουν το έργο έως τα μέσα του 2023, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του υπογράμμισε πως το έργο αυτό δεν ανήκει μόνο στη σημερινή κυβέρνηση αλλά συνέβαλε και η προηγούμενη κυβέρνηση.
Τα οφέλη από τη διασύνδεση
Ο ίδιος περιέγραψε τα οφέλη που φέρνει η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα (μικρό καλώδιο Πελοποννήσου – Κρήτης και μεγάλο Αττικής – Κρήτης):
1. Η μεγάλη διασύνδεση φέρνει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ
2. Διασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια του νησιού δίνοντας προοπτικές ανάπτυξης
3. Οι ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μειώνονται κατά το ήμισυ, δηλαδή κατά 400 εκατ. ευρώ από τα 800 εκατ. συνολικά που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
4. Μειώνονται κατά 60% οι εκπομπές ρύπων αφού θα σταματήσουν από το 2023 να λειτουργούν οι ρυπογόνες μονάδες στο νησί.
5. Ο ΑΔΜΗΕ θα χρηματοδοτήσει με 9,5 εκατ. ευρώ αντισταθμιστικά έργα στο Ηράκλειο και τα Χανιά.
Γεράσιμος Θωμάς: Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ
Τον δρόμο για νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.500 MW, ανοίγουν οι δύο διασυνδέσεις, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γεράσιμο Θωμά, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της συγχρηματοδότησης μέρους του έργου και από άλλους παραγωγούς ΑΠΕ προκειμένου να χρησιμοποιούν το καλώδιο για την μεταφορά ισχύς.
Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ: Ένα καινοτόμο τεχνολογικό έργο παγκοσμίως
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δεσμεύτηκε για την ηλέκτριση της διπλής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική στα μέσα του 2023 καθώς και για την ολοκλήρωση της μικρής τον Νοέμβριο του 2020. Χαρακτήρισε τη μεγάλη διασύνδεση ως ένα από τα καινοτόμα τεχνολογικά έργα παγκοσμίως.
Οι εταιρείες – ανάδοχοι των συμβάσεων
Διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση της επένδυσης εντός χρονοδιαγραμμάτων έδωσαν και οι επικεφαλής των κοινοπρακτικών σχημάτων που ανέλαβαν τις εργασίες της “Κρήτης – Αττικής. Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).
Τέλος χαιρετισμό έκανε στην εκδήλωση και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τονίζοντας τις προοπτικές για την ανάπτυξη του νησιού αλλά και τη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο.