Παρέμβαση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Είναι κοινός τόπος, όμως έπρεπε κάποτε να τεθεί σοβαρά επί τάπητος, από ανθρώπους που έχουν και γνώση και λύσεις: Το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, που στηρίζεται κυρίως στον… ήλιο και τη θάλασσα, είναι πολύ risky για να μείνει απαράλλαχτο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίoς, στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ανέλυσε το «αγκάθι» αυτό, δίνοντας τον τόνο για το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον της χώρας, το οποίο, ούτως ή άλλως, έρχεται αλλαγμένο λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Εν αρχή, ην οι κίνδυνοι της διεύρυνσης των ανισοτήτων που δημιουργούνται εντός της Ε.Ε. από τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος, «πολλές πλούσιες χώρες βοηθούν τις επιχειρήσεις τους, επειδή έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν, ενώ οι ελληνικές παλεύουν να επιβιώσουν». Με αυτή την αφορμή, ο επικεφαλής της Mytilineos ανέφερε πως θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, αλλά και της χορήγησης της κρατικής στήριξης: «Ελπίζω αυτή η κρίση να είναι μία αφορμή φιλελευθεροποίησης της οικονομίας και υποστήριξης των επιχειρήσεων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η εργασία εξαρτάται από επιχειρήσεις.
Ένα από τα βασικά αιτήματα του ΣΕΒ είναι η υποστήριξη της εργασίας. Ελπίζω με το συμβάν της πανδημίας να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Να υποστηρίξει επιχειρήσεις που προσφέρουν στην ελληνική οικονομία συμπεριλαμβανομένης και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και να μην αφήσουμε τις σειρήνες του κρατισμού να επικρατήσουν. Γιατί στην Ελλάδα, η ιστορία μας έχει δείξει ότι ο κρατισμός δεν έχει στόχο να διασωθεί μία εταιρία για να είναι ισχυρή, αλλά για να διοριστούν μερικοί».
Αφού έθεσε ως προτεραιότητα το ζήτημα της μείωσης του κόστους ενέργειας των ελληνικών επιχειρήσεων (με διάθεση μέρους του πακέτου στήριξης), ο επικεφαλής της εισηγμένης τόνισε πως πρέπει να αλλάξει το μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα: «Πετρέλαιο δεν έχουμε, χαλκό δεν έχουμε, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις δεν έχουμε.
Έχουμε ήλιο και θάλασσα. Και αυτό το μοντέλο που αναπτύχθηκε έχει τα ρίσκα. Ήταν εύκολη λύση και αυτό πρέπει να αλλάξει. Ελπίζω αυτή η κρίση να είναι μία αφορμή φιλελευθεροποίησης της οικονομίας. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι η εργασία εξαρτάται από τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ