Ενδεχομένως να υπάρχουν περισσότεροι από 30 εξωγήινοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal σε μια προσπάθεια να αναλυθούν κάποιες επιστημονικές υποθέσεις σχετικά με τον αριθμό των μη ανθρώπινων πολιτισμών που μπορεί να υπάρχουν στον γαλαξία μας.
Η μελέτη προσπαθεί να καταλάβει πόσοι πλανήτες στη συμπαντική “γειτονιά μας” θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή, υποθέτοντας ότι η ζωή εξελίσσεται σε άλλους πλανήτες με παρόμοιο τρόπο με τον τρόπο που αναπτύσσεται στη Γη, και έπειτα υπολογίζοντας τους πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μια παρόμοια εξέλιξη.
Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι ενδέχεται να υπάρχουν δεκάδες “ενεργοί” πολιτισμοί που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε στον Γαλαξία μας. Από την άλλη ένα λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, είναι ότι αν δεν τους βρούμε ποτέ, αυτό το γεγονός ίσως καταδεικνύει ότι η ύπαρξη μας στο σύμπαν να είναι πιο προσωρινή από ό, τι θα θέλαμε να σκεφτόμαστε.
«Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες ενεργές πολιτισμοί στον Γαλαξία μας με την υπόθεση ότι χρειάζονται 5 δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστεί έξυπνη ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως στη Γη», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κονσελάις, καθηγητής Αστροφυσικής στο University of Nottingham. «Η ιδέα είναι να κοιτάξουμε την εξέλιξη, μα σε κοσμική κλίμακα. Αποκαλούμε αυτόν τον υπολογισμό Κοπερνίκειο Αστροβιολογικό Όριο», πρόσθεσε.
Αναλυτικότερα το Κοπερνίκειο Αστροβιολογικό Όριο εμφανίζεται σε δυο μορφές. Στο “ασθενές σερνάριο”, υποτίθεται πως η νοήμων ζωή σχηματίζεται κάποια στιγμή μετά από πέντε δισεκατομμύρια χρόνια. Στο “ισχυρό σενάριο” η ζωή δημιουργείται κάποια στιγμή μεταξύ των 4.5 -5 δισεκατομμυρίων χρόνων, όπως συνέβη με τη Γη.
Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε το τελευταίο σενάριο και υπέθεσε επίσης ότι αυτά τα νέα είδη ζωής θα πρέπει να αναπτυχθούν σε περιβάλλοντα πλούσια σε μέταλλα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ανθρώπινα όντα αναπτύχθηκαν κοντά σε ένα πλούσιο σε μέταλλα περιβάλλον, όπως συμβαίνει στον Ήλιο.
Η έρευνα αυτή δείχνει πως ο αριθμός των πολιτισμών εξαρτάται πολύ από το για πόσο στέλνουν ενεργά σήματα για την ύπαρξή τους στο διάστημα, όπως ραδιοσήματα από δορυφόρους, τηλεόραση κ.α. Εάν άλλοι εξελιγμένοι τεχνολογικά πολιτισμοί διαρκούν όσο ο δικός μας, που από αυτή την άποψη βρίσκεται στα 100 χρόνια, τότε θα υπάρχουν περίπου 36 «ζωντανοί», εξελιγμένοι τεχνολογικά, πολιτισμοί ανά τον γαλαξία μας. Ωστόσο η μέση απόσταση προς αυτούς θεωρείται πως θα είναι 17.000 έτη φωτός, κάτι που θα καθιστούσε τον εντοπισμό και την επικοινωνία μαζί τους πολύ δύσκολη με την παρούσα μας τεχνολογία.
Στο πιο “μοναχικό” σενάριο, είναι πιθανόν να είμαστε ο μόνος πολιτισμός στον γαλαξία μας, καθώς τα χρονικά διαστήματα επιβίωσης πολιτισμών σαν τον δικό μας είναι περιορισμένα σε σχέση με την χωροχρονική απόσταση που πρέπει να διανύσουμε για να “γνωριστούμε”.
«Η νέα μας έρευνα υποδεικνύει πως οι έρευνες για εξωγήινους νοήμονες πολιτισμούς όχι μόνο αποκαλύπτουν πώς σχηματίζεται η ζωή, αλλά και μας δίνουν στοιχεία για το πόσο θα διαρκέσει ο δικός μας πολιτισμός», δήλωσε ο καθηγητής Κονσελάις.
«Αν βρούμε πως η νοήμων ζωή είναι κοινή, τότε αυτό θα αποκάλυπτε ότι ο πολιτισμός μας θα μπορούσε να υπάρξει για πολύ περισσότερο από μερικές εκατοντάδες χρόνια. Εναλλακτικά, αν βρούμε ότι δεν υπάρχουν ενεργοί πολιτισμοί στον γαλαξία μας, είναι κακό σημάδι για την ύπαρξή μας μακροπρόθεσμα. Ψάχνοντας για νοήμονα εξωγήινη ζωή- ακόμα και αν δεν βρούμε τίποτα- ανακαλύπτουμε το δικό μας μέλλον και μοίρα», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η μόνη πρόσφατη είδηση που υποδηλώνει την πιθανότητα ανάπτυξης νοήμονος ζωής στον γαλαξία. Πριν μερικούς μήνες, επιστήμονες είχαν ανακαλύψει έναν πιθανότατα κατοικήσιμο πλανήτη που ονομάζεται «Proxima b» γύρω από το αστέρι Proxima Centauri, περίπου 4,2 έτη φωτός μακρυά από τον Ήλιο.