Αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το πακέτο μέτρων
Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα το πακέτο μέτρων κατά οποία να αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη δράση των ξένων επιχειρήσεων εντός της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Politico, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνη για τον ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για να μπορεί η ΕΕ να μπλοκάρει ξένες επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στην εξαγορά ευρωπαϊκών, οι οποίες παρουσιάζουν ετήσιο τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Το έτερο μέτρο έχει ως αποστολή να θέτει περιορισμούς σε εταιρίες οι οποίες δρουν εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις από το εξωτερικό που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό – συγκεκριμένα, τις 200.000 ευρώ κατά την τελευταία τριετία.
“Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων στις οποίες οι ξένες επιδοτήσεις φαίνεται πως έχουν οδηγήσει σε εξαγορές εντός ΕΕ, έχουν επηρεάσει άλλες επενδυτικές αποφάσεις ή έχουν διαταράξει τη λειτουργία της αγοράς”, σημειώνει χαρακτηριστικά το κείμενο που θα παρουσιάσει η Δανέζα επίτροπος – και, πιθανότατα, θα πάρει το πράσινο φως από τις κυβερνήσεις και των “27” το επόμενο διάστημα.
Μια από τις αφορμές για να κινηθεί πιο “επιθετικά” η ΕΕ δεν ήταν η Κίνα που συνήθως έρχεται πρώτη σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φέρεται να προσέφερε “μεγάλα ποσά” για να εξαγοράσει την γερμανική εταιρεία CureVac που εργάζεται πάνω σε εμβόλιο για τον κορονοϊό, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Βερολίνου.
Το Βερολίνο είναι σε εγρήγορση όσον αφορά το θέμα αυτό, από το καλοκαίρι του 2017, οπότε έλαβε χώρα η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας πληροφορικής και ρομποτικής Kuka από την κινεζική εταιρεία Midea.
Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου μάλιστα, η Ολλανδική κυβέρνηση πρότεινε να προστεθεί ένας πυλώνας στον νόμο που αφορά τον ανταγωνισμό της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει όταν εταιρείες που έχουν κρατική ενίσχυση προκαλούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Ολλανδίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να έχει νέες εξουσίες για τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με μία επιχείρηση, εάν θεωρούσε ότι αυτή είχε “στρεβλωτική” συμπεριφορά χάρη στις κυβερνητικές επιδοτήσεις ή εάν θεωρείται ότι πραγματοποιεί υπερβολικά κέρδη, χάρη στην κυρίαρχη θέση στην αγορά της χώρας της.