Σημαντική αύξηση των βραχυπρόθεσμων κινδύνων για την Ελλάδα διαπιστώνει η Barclays Capital, δεδομένων των δημοσιονομικών αστοχιών, της πολύ αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας το 2011 και των ψηφοφοριών στα κοινοβούλια τα Ε.Ε. για τις αλλαγές στον EFSF.
Η διαδικασία έγκρισης των αλλαγών στον EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια αποτελεί όρο για την απελευθέρωση των κεφαλαίων που χρειάζονται για να προχωρήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και το νέο πρόγραμμα Ε.Ε. και ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει ο οίκος, οι περισσότερες κυβερνήσεις αναμένεται να ψηφίσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Barclays Capital αναφέρεται στη σπέκουλα που ξέσπασε στα μέσα ενημέρωσης, μετά την αναχώρηση της τρόικας και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και η οποία κάνει λόγο για πιθανές διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τρόικας.
Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσά τους τα Bloomberg, FT, Dow Jones, εκτιμούν πως υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες για τα δημοσιονομικά μέτρα αυτής και της επόμενης χρονιάς.
Ο οίκος εκτιμά ότι η ύφεση το 2011 θα διαμορφωθεί στο 5,7% και το έλλειμμα πιθανώς να φτάσει το 2,5%-3% του ΑΕΠ, εν αντιθέση με το στόχο για υποχώρηση του στο 0,8% του ΑΕΠ.
Όπως σημειώνει, σημαντικά πίσω έχει μείνει και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, με τα ΜΜΕ να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική να προχωρήσει το πρόγραμμα υπό τις παρούσεις συνθήκες στην αγορά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των WSJ και Dow Jones, αξιωματούχος του ΔΝΤ, δήλωσε, διατηρώντας την ανωνυμία του, πως “αναμένεται μια σκληρή χρεοκοπία πριν από τον Μάρτιο, ίσως εντός της χρονιάς, η οποία θα μπορούσε να προκύψει με την τρέχουσα αναθεώρηση του προγράμματος. Οι πιθανότητες για ένα δεύτερο πρόγραμμα είναι πολύ αδύναμες”.
Παράλληλα σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βελτιωθούν τα μεγέθη με τα ελλείμματα να αυξάνονται και την οικονομία να συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό.