Ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα μελετήσει την αναμόρφωση της νομοθεσίας περί δικαστικών απελάσεων αλλοδαπών, συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Αντικείμενο της ομάδας εργασίας είναι “η μελέτη και επεξεργασία τροποποιήσεων στο ισχύον νομικό καθεστώς δικαστικής απέλασης και εκτέλεσης ποινών αλλοδαπών υπό απομάκρυνση”.
Στην ομάδα εργασίας θα μετάσχουν:
1. Ιωάννης Ανδρουλάκης, λέκτορας Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, δικηγόρος, ως πρόεδρος.
2. Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος.
3. Μάριος Σακελλάριος, δικηγόρος, ειδικός σύμβουλος στο γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
4. Ευτύχιος Φυτράκης, διδάκτωρ Νομικής, δικηγόρος, ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη.
5. Μαρία Ρωμαντζά, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Απονομής Χάριτος και Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας της ΚΥΥΔΔΑΔ.
6. Μενέλαος Κωστάρης, αστυνομικός υποδιευθυντής στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
7. Γεώργιος Καραϊσκος, αστυνόμος Α’ στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
8. Γρηγόρης Τσιούκας, συνεργάτης στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών.
9. Σταυρούλα Καρατζά, δικηγόρος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η σύσταση της ομάδας αυτής κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένων των προβλημάτων, που κατά κοινή ομολογία διαπιστώνονται, αναφορικά με το ισχύον νομικό καθεστώς της δικαστικής απέλασης, σε συνδυασμό με τα προσκόμματα που τίθενται στην απομάκρυνση αλλοδαπών, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη xώρα, όταν εκκρεμούν εναντίον τους ποινικές διώξεις ή εκτέλεση ποινών.
Ενδεικτικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα προβλημάτων, τις περιπτώσεις αλλοδαπών για τους οποίους είναι εφικτή η απομάκρυνση, αλλά εκκρεμεί εις βάρος τους ποινή για παράνομη είσοδο στη xώρα, καθώς και οι περιπτώσεις αλλοδαπών που παραμένουν στις φυλακές γιατί δεν είναι εφικτή η απέλασή τους, επιδεινώνοντας έτσι το ήδη επιβαρυμένο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.
Η εν λόγω ομάδα εργασίας θα περατώσει το έργο της έως τις 15.10.2011, ενώ δεν προβλέπεται η καταβολή καμίας αποζημίωσης στα μέλη της.