Κριτική ασκεί η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, για παραλείψει και ολιγωρία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις, όπως συνέβη και με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου η αλλαγή διάρκεσε τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Στην κοινή συνέντευξη-συζήτηση στην “Ντερ Στάνταρντ”, με τον επικεφαλής του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Κάρλ Άιγκινγκερ, η κ. Φέκτερ αναφέρει πως για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η Αυστρία παράσχει “αναπτυξιακή βοήθεια” όπως για παράδειγμα στην διοργάνωση υποδομών στις οικονομικές υπηρεσίες, στο πρόβλημα ασύλου ή στις ιδιωτικοποιήσεις.
Ως βασική αιτία των άσχημων συνθηκών στην Ελλάδα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών θεωρεί τον υπέρογκο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος από δημόσιους υπαλλήλους και τη σπατάλη του εύκολα δανεισμένου χρήματος πριν την κρίση.
Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά τον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας πως, ενώ πριν 15 χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά από την Τουρκία , αυτή την έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό, ανεβάζοντας την ποιότητα και επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο σε όλη τη διάρκεια του έτους και από αυτό το παράδειγμα, όπως σημειώνει, μπορεί κανείς να καταλάβει το τι συνέβη.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, ο οποίος πέρασε πρόσφατα τις διακοπές του στην Ελλάδα, τονίζει πως οι Έλληνες αντιμετωπίζουν μαζικά προβλήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι παλιές γενιές κυριαρχούν στην κοινωνία, η νεότερη γενιά αδυνατεί ή δεν θέλει να δραστηριοποιηθεί.
Ο κ. Άιγκινγκερ παραπέμπει στην απουσία κτηματολογίου και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ενώ παρατηρεί ότι οι νεότεροι περιμένουν μια θέση στο δημόσιο, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, ενώ όταν υπάρχει, προκύπτουν εμπόδια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των οδηγών ταξί, που απεργούν ενάντια στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
Τονίζει ακόμη πως, παρά το γεγονός ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων συνέβαλε στη βελτίωση του οδικού δικτύου, δεν έχει υπάρξει όμως μεταολυμπιακή εκμετάλλευση των έργων υποδομής, δεν έχει αναπτυχθεί η βιομηχανία, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα επιχειρησιακά πάρκα, ενώ στον τουρισμό, αν και η εικόνα είναι θετική, απουσιάζει η ποιότητα.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών παρατηρεί, σε σχέση με τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα, πως βοηθώντας του Έλληνες επωφελείται η Αυστρία και πως χωρίς αυτή τη βοήθεια θα κινδύνευε με μεγάλη αποτυχία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Ευρώ.