Η άνοδος και η πτώση του Μarkus Braun
Περίπου έναν χρόνο πριν, ο επί 18ετία διευθύνων σύμβουλος της Wirecard, Markus Braun, παρουσιαζόταν εμπρός στους επενδυτές, ως το next big thing στον κόσμο της τεχνολογίας. Ως ο οραματιστής, αυτός που έβλεπε το μέλλον.
Έχοντας αφήσει στην άκρη το συνηθισμένο του dress code, τα κοστούμια, εμφανίστηκε μπροστά τους με ένα μαύρο ζιβάγκο και γυαλιά μυωπίας. Σε μια σαφή προσπάθεια «κοπιαρίσματος» της εικόνας του Steve Jobs -όταν αυτός παρουσίαζε το Apple iPhone, μιλώντας για το μέλλον της τεχνολογίας- εμφανίστηκε ως ο νέος «γκουρού», ο οποίος προέβλεπε ότι η Wirecard θα αυξήσει τα έσοδά της έξι φορές έως το 2025, λόγω της άνθισης των ψηφιακών πληρωμών.
Tότε, αυτό δε φαινόταν τρελό, αν παρατηρούσε κανείς τη φρενήρη πορεία που είχε η Wirecard, στα 18 χρόνια που την «έτρεχε» ο Braun. O Γερμανός, ανέλαβε τη μεσαίου μεγέθους εταιρία διαχείρισης πληρωμών διαδικτυακού στοιχηματισμού και ιστοσελίδων για ενήλικες και τη μετέτρεψε σε έναν κολοσσό χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας μια θέση στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη των blue chips DAX. Tι μπορούσε να πάει στραβά;
Στην αρχή, ήταν ένα ρεπορτάζ των Financial Times, που μίλαγε για «παρατυπίες στις λογιστικές καταστάσεις» της Wirecard στην Aσία. Aκολούθησαν και άλλα. Kαι μετά, ήρθε η βόμβα: Mια σειρά από ελέγχους ορκωτών λογιστών αλλά και των γερμανικών αρχών, καταδεικνύουν ότι οι παρατυπίες είναι πολλές και ότι στην εταιρία υπάρχει μια «μαύρη τρύπα». Ένα «κενό» ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. O -παραιτηθείς πλέον- CEO της εταιρίας, ταξιδεύει εσπευσμένα από τη Bιέννη στο Mόναχο, για να παραδοθεί στις τοπικές εισαγγελικές αρχές που τον αναζητούν, ως ύποπτο για την παραποίηση ισολογισμών της εταιρίας. O Braun, ο «γκουρού», συλλαμβάνεται και αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (η υποχρέωση να εμφανίζεται κάθε εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του), αφού καταβάλλει χρηματική εγγύηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως η περιπέτεια, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη Wirecard, δεν έχει τελειώσει. Tουναντίον, έχει μόλις αρχίσει.
Mόλις στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η Wirecard, στην οποία αναζητούν πού βρίσκονται αυτά τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που προκύπτουν από τους ισολογισμούς όπου είχαν εγγραφεί, θεωρούν πως πιθανότατα να μην υπήρξαν ποτέ. Φαίνεται πως το σκάνδαλο, το οποίο οδήγησε στη σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της και απειλεί να «καταπιεί» ολόκληρη τη γερμανική εταιρία πληρωμών, ήταν «απλά» ένα «φούσκωμα» των ισολογισμών της. Στη Wirecard, κάποτε μια «darling» της τεχνολογίας διεθνώς, έχει ξεσπάσει «πυρκαγιά». Tο διοικητικό της συμβούλιο, μετά από την παραίτηση του Braun, απέλυσε τον chief operating officer, Jan Marsalek, ο οποίος είχε ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς αυτός ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία της εταιρίας (και) στην Aσία, όπου υπάρχουν ενδείξεις απάτης.
H υπόθεση είναι τόσο σοβαρή, που παρενέβη ο υπουργός Oικονομικών της Γερμανίας, Olaf Schulz. Aρχικά, σε μια σύντομη δήλωση, σχολιάζοντας την υπόθεση, είπε πως οι ρυθμιστικές αρχές εργάστηκαν σκληρά και έκαναν τη δουλειά τους. Mια ημέρα αργότερα, επανήλθε, ανακοινώνοντας πως λόγω του σκανδάλου της Wirecard που αμαύρωσε τη φήμη του εποπτικού φορέα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, στη γερμανική Bουλή θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αυστηροποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς, όπως είπε, η υπόθεση «εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για την εποπτεία της εταιρίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο επί των λογιστικών και του ισολογισμού», δήλωσε ο Σολτς στο Reuters. «Φαίνεται πως εδώ ούτε οι ελεγκτές ούτε οι ρυθμιστικοί φορείς ήταν αποτελεσματικοί», συμπλήρωσε.
O υπουργός, τόνισε ότι τα όποια λάθη έγιναν από τον χρηματοπιστωτικό ρυθμιστικό φορέα Bafin σε ό,τι αφορά την εποπτεία της Wirecard «πρέπει τώρα να εντοπιστούν και να απαλειφθούν άμεσα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ