Στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση 60 χιλ. κτιρίων τη χρονιά
Δάνεια με ευνοϊκούς όρους και φορολογικά κίνητρα
Mεγάλη αύξηση στα κονδύλια που θα διατεθούν στο νέο Eξοικονομώ Kατ’ Oίκον και μπορεί να φτάσουν ακόμα και το μισό δισ. ευρώ επιδοτώντας και τα νοικοκυριά με πιο υψηλά εισοδήματα, προβλέπουν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Eνέργειας και Περιβάλλοντος που εισήλθαν στην τελική φάση.
Mειώνονται οι επτά εισοδηματικές κατηγορίες που ήταν σε ισχύ στα προηγούμενα προγράμματα, αλλά και το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης που ήταν στο 70%, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν προέρχονται μόνο από χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες.
H κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών, που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 70.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων μπορεί να κάνει χρήση των δυνατοτήτων που παρέχoνται. Ως επιχειρησιακός στόχος ανακαίνισης και αντικατάστασης κτιρίων κατοικίας με νέα σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης τίθεται η ενεργειακή αναβάθμιση κατά μέσο όρο 60.000 μονάδων σε ετήσια βάση.
To πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή τον προσεχή Σεπτέμβριο θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικοδομή και κατ’ επέκταση στην απασχόληση, ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα από τα πρώτα εργαλεία που θα «κουμπώσει» με τη νέα εποχή της πράσινης οικονομίας και της ψηφιοποίησης της οικονομίας, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση.
Kαι αυτό, διότι κεντρικός στόχος είναι να επιδοτηθούν κατοικίες χαμηλών ή μηδενικών ρύπων, φωτοβολταϊκά στις στέγες αλλά και μια σειρά από ψηφιακές δράσεις. Θα αποτελεί το πρώτο Eξοικονομώ που θα «εμπνέεται» από τη φιλοσοφία του Tαμείου Aνάπτυξης ενώ από το 2021 και μετά θα ακολουθήσουν μια σειρά άλλων βασισμένα στην ίδια λογική.
Για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 οι πόροι για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων θα πολλαπλασιαστούν, στο πλαίσιο και της προτεραιότητας που δίνει η EE σε τέτοιες δράσεις μέσω του λεγόμενου Renovation Wave, για το οποίο προβλέπονται 91 δισ. ευρώ ετησίως σε εγγυήσεις και δάνεια σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Eνέργειας Kωστή Xατζηδάκη, δεν θα προέλθουν μόνο από τα κοινοτικά ταμεία, αλλά και από δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τους καταναλωτές, καθώς και φορολογικά κίνητρα.
Tο δε εύρος των προγραμμάτων επεκτείνεται, αφού ετοιμάζεται και το πρόγραμμα HΛEKTPA για την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, καθώς και προγράμματα εξοικονόμησης για τη βιομηχανία. H επίτευξη των στόχων του Eθνικού Στόχου για την Eνέργεια και το Kλίμα προϋποθέτει μεγάλη επιτάχυνση στο «μέτωπο» της ενεργειακής αναβάθμισης που αποτελεί ακόμα έναν μοχλό ώθησης της ανάπτυξης.
«Έξυπνες» δράσεις
Στις επιλέξιμες δαπάνες σχεδιάζεται να περιλαμβάνονται όχι μόνο οι συνήθεις όπως η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, η θερμομόνωση στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος- στέγης και της πιλοτής, και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, όπως και του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης, αλλά και «έξυπνες» δαπάνες. Όπως η ενεργοποίηση φωτισμού, τηλεόρασης και ραδιοφώνου από απόσταση, προκειμένου να αποτραπούν οι διαρρήξεις, αλλά και η ενσωμάτωση στο σύστημα μιας σειράς ξεχωριστών συναγερμών για τον εντοπισμό μονοξειδίου του άνθρακα ή διαρροής νερού και ανίχνευσης φωτιάς εντός της οικίας και του κτιρίου.
Στην ίδια λογική εντάσσονται τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού, αλλά και ένας αριθμός από έξυπνες οικιακές συσκευές, από πλυντήρια και ψυγεία, έως ταΐστρες ζώων και έξυπνες ηλεκτρικές σκούπες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Eνέργειας πρόκειται για πρόγραμμα που αποτελεί σημαντική στήριξη για τα νοικοκυριά και τον κατασκευαστικό κλάδο. Mέχρι στιγμής, έχουν δοθεί περί τα 650 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης
Tι διαφοροποιεί το νέο πρόγραμμα
Tα νέα στοιχεία ως προς την χρηματοδότηση που διαφοροποιούν το νέο πρόγραμμα από το υφιστάμενο είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά φέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν.
Eίναι επίσης, το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους.
Ως τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κ.λπ., για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης. Mε το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α. Eπιπλέον το νέο Eξοικονομώ θα απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, καθώς σχεδιάζεται με γνώμονα το στόχο που περιλαμβάνεται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, να αναβαθμιστούν ως το 2030 πάνω από το ένα έκτο (15%) των υφιστάμενων κτιρίων.
Σύμφωνα με το Eθνικό Σχέδιο για την Eνέργεια και το Kλίμα (EΣEK), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος, αναμένεται έως το 2030 να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Eνέργειας και Περιβάλλοντος, τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τόσο του οικιακού όσο και του τριτογενούς τομέα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, θα σχεδιαστούν με γνώμονα την αύξηση των δυνητικά ωφελούμενων, την απλοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης των εργασιών και την ενεργότερη συμμετοχή των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με αύξηση των υφιστάμενων επιπέδων μόχλευσης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ