Από τη Γαλλία ξεκινά σήμερα η “βόλτα” που θα κάνει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, προκειμένου να λάβει την έγκρισή τους.
Το απόγευμα, με έκτακτη σύνοδο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ξεκινά η εξέταση και εν συνεχεία η έγκριση του δεύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου.
Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, η γαλλική βοήθεια προς την Ελλάδα ισοδυναμεί με ανύψωση του γαλλικού χρέους, κατά 15 δισ. ευρώ έως το 2014.
Υπολογίζεται ότι το σχέδιο για την Ελλάδα θα ψηφισθεί χωρίς δυσκολία από το σύνολο των βουλευτών της πλειοψηφίας, οι οποίοι θα ακολουθήσουν την κυβερνητική γραμμή.
Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος τοποθετούνται μάλλον στη λογική της αποχής, λόγω της ” έλλειψης ακριβείας κα πληροφοριών για το χρονοδιάγραμμα καθώς και για το πεδίο και την έκταση συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα “, εξήγησε ο σοσιαλιστής Ζερόμ Καϊζάκ (Jerome Cahuzac) πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών του Κοινοβουλίου.
Οι σοσιαλιστές υπογραμμίζουν, επίσης, την απουσία της φορολογίας των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και της έκδοσης των ευρωομολόγων.
Οι κομμουνιστές, από την πλευρά τους, δηλώνουν ήδη την απόρριψη, όπως και για το πρώτο σχέδιο στήριξης, με το επιχείρημα ότι ” δεν είναι σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα, αλλά για τις τράπεζες “.
Φρανσουά Μπαρουέν: Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση
Ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα έδωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, ενώ εξέφρασε και τη θέλησή του για την επιτάχυνση της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
«’Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που είναι απαραίτητο προκειμένου να δεχθεί τη βοήθεια των Ευρωπαίων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας απηύθυναν ένα δυνατό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, πριν από μερικές μέρες», απάντησε στο ερώτημα εάν με τα σημερινά δεδομένα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, η Ελλάδα θα μπορέσει να εισπράξει τη έκτη δόση βοήθειας.
Σε άλλη ερώτηση για το εάν θα πρέπει να παραμείνει ή να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο Γάλλος υπουργός τόνισε:
«Έχουμε μια συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στις 21 Ιουλίου για τη σωτηρία της Ελλάδας, τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, για μια μεγαλύτερη ελαστικότητα στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης και τελικά για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε να μην επανερχόμεθα κάθε φορά» και κατέληξε:
«Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, η Γερμανία ξεκίνησε όπως και η Γαλλία», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στη σημερινή επικύρωση από το γαλλικό κοινοβούλιο του σχεδίου στήριξης για την Ελλάδα, που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου.
“Η Γαλλία δεν απειλείται από ύφεση”
Σχετικά με την Γαλλία ο κ. Μπαρουέν επεσήμανε ότι δεν απειλείται από ύφεση, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος κινητήρας της οικονομίας, η κατανάλωση δεν επηρεάζεται από τα μέτρα λιτότητας.
Η Γαλλία “δεν απειλείται από την ύφεση επειδή έχουμε ένα σχέδιο που βασίζεται σε δύο στύλους, ένα στύλο μέτρων εξοικονόμησης που αφορά δώδεκα δισεκατομμυρια και ένα στύλο ανάπτυξης. Ο κινητήρας της γαλλικής οικονομίας είναι η κατανάλωση (…), προστατεύουμε (…) αυτό το στύλο”, δήλωσε ο υπουργός στο ραδιοσταθμό Europe 1.
Στα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2011 και το 2012 σε 1,75% του ΑΕΠ αφού η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία έμεινε στάσιμη κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η κυβέρνηση αποκάλυψε επίσης ένα σχέδιο μέτρων λιτότητας για να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης “είναι προσαρμοσμένες στη γαλλική κατάσταση”, δήλωσε ο Μπαρουέν, προσθέτοντας πως ένα σχέδιο λιτότητας παρόμοιο με αυτά της Ισπανίας ή της Ιταλίας θα επέφερε ύφεση στη Γαλλία, δεδομένης της σημασίας που έχει στη χώρα αυτή η κατανάλωση.
“Δεν πρέπει να αγγίξουμε την αγοραστική δύναμη”, τόνισε ο Μπαρουέν.
Πρώτη Καταχώρηση: Τρίτη, 06. 09. 2011 – 10:18