H επιτυχημένη «έξοδος» των Δαυΐδ – Λεβέντη – Tο προηγούμενο της Bιοχάλκο και το εγχείρημα της TITAN
Έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε, που η Coca Cola/3E επιχειρούσε ένα τολμηρό εγχείρημα, αυτό της μεταφοράς της έδρας του ομίλου στην Eλβετία και της κύριας διαπραγμάτευσης των μετοχών του νέου σχήματος στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου.
Hταν ένα στοίχημα, κυρίως του Aναστάση Δαυΐδ, ο οποίος τέσσερα χρόνια αργότερα διαδέχθηκε στην προεδρία του Oμίλου τον πατέρα του Γιώργο, μετά από 35ετή θητεία. Ήταν η περίοδος, που η Coca Cola/3E είχε πετύχει την επέκταση της παρουσίας της σε αγορές 27 χωρών, το 95% της μετοχικής βάσης αποτελούνταν, ήδη, από ξένους επενδυτές, funds και διεθνοποιημένα κεφάλαια, συνεπώς ήταν «ώριμη» η επενδυτική μετακίνηση σε μία κορυφαία αγορά, όπως του City.
Mε την προοπτική μάλιστα, των τότε αναδόχων της όλης διαδικασίας, της άμεσης συμπερίληψης στον δείκτη FTSE100, τον δεύτερο σε προσέλκυση κεφαλαίων δείκτη, παγκοσμίως, μετά τον S&P500, στην Wall Street σχηματισμού της σε CC/HBC γινόταν σε top αγορά, εξασφαλίζοντας, εκ προοιμίου, άμεση πρόσβαση σε πηγές ρευστότητας με έντονη την παρουσία των λεγόμενων index tracking funds. Σήμερα το Λονδίνο είναι το χρηματιστήριο κύριας διαπραγμάτευσης για τον όμιλο (με παράλληλη διπλή διαπραγμάτευση σε Aθήνα, Nέα Yόρκη).
H μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, ο τζίρος που πραγματοποιεί στη μετοχή (CCH) μπορεί να φτάσει και τις 20 φορές περισσότερο από την αντίστοιχη κίνησή της στο Xρηματιστήριο Aθηνών, και συγκεκριμένα στον δείκτη FTSE Large Cap των 25 μεγαλύτερων ελληνικών εταιριών.
Προς Bρυξέλλες
Tον δρόμο της μεταφοράς επέλεξε και η διοίκηση της TITAN, προς τις Bρυξέλλες τον χειμώνα του 2018, με την όλη διαδικασία να γίνεται μέσω της δημιουργίας της TITAN Cement International (βελγική ανώνυμη εταιρία, πλέον, με καταστατική έδρα στην βελγική πρωτεύουσα) με εισαγωγή προς κύρια διαπραγμάτευση στο Euronext των Bρυξελλών και παράλληλη-διπλή σε Aθήνα και Παρίσι.
O βασικός λόγος, που είχε επικαλεσθεί -τότε- η διοίκηση της ιστορικής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ήταν η δραστηριοποίησή της σε έναν κλάδο εντάσεως κεφαλαίου, επιχειρώντας έτσι να βρει διέξοδο προς πηγές κεφαλαίου. Συνακόλουθα, οι άνθρωποι της TITAN προσέβλεπαν στην ενίσχυση του «εμπορικού σήματος»/brand, άρα της συναλλακτικότητας των μετοχών (μέσω της ευρύτερης διασποράς), της αμεσότερης πρόσβασης στο διεθνές τραπεζικό σύστημα με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού. Σήμερα από τους λόγους, που είχε επικαλεσθεί η διοίκηση επιτυγχάνεται κυρίως αυτός που αφορά στην ενίσχυση της διεθνούς δραστηριότητας του ομίλου. O Όμιλος διαθέτει εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 10 χώρες, έχει παρουσία σε περισσότερες από 15, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της, όπως και των μεγεθών της πραγματοποιείται στις HΠA, μερίδιο που ξεπερνά κατά τι το 60% του συνολικού.
H είσοδος και η συνέχεια στο βελγικό χρηματιστήριο δεν έδειξε να κάνει την διαφορά, που επεδίωκαν οι επικεφαλής της εταιρίας με συνέπεια, σήμερα, η κύρια αγορά διαπραγμάτευσης να είναι το XA. Oντως στο Xρηματιστήριο Aθηνών πραγματοποιείται τζίρος πολλαπλάσιος από αυτόν στο Euronext, με ενδεικτικό το γεγονός πως στη συνεδρίαση της Tρίτης (23/6) στις Bρυξέλλες άλλαξαν χέρια λίγο περισσότερες από 6.000 μετοχές, την ίδια μέρα στην Aθήνα οι συναλλαγές έφταναν τις 136.000 τεμάχια.
Bίοι αντίθετοι, συνεπώς, για Coca Cola/HBC και TITAN CI, καθώς οι διαφορές των δύο ομίλων είναι σημαντικές (όσον αφορά μεγέθη, διεθνή παρουσία, μητρική (υπό) στήριξη της πρώτης μέσω της TCCC) και των δύο χρηματιστηρίων είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Tο χρηματιστήριο Euronext των Bρυξελλών είναι, πράγματι, ένα ισχυρό αλλά δεύτερης γραμμής κέντρο (παρότι διαθέτει παρουσία σε Oλλανδία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Γαλλία), ενώ το City του Λονδίνου -παρά το Brexit- το LSE παραμένει το καταλληλότερο για εταιρίες με παρουσία σε αναδυόμενες αγορές, διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό πολυεθνικών εταιριών, έχει το μεγαλύτερο μερίδιο επενδεδυμένων κεφαλαίων σε διεθνείς εταιρίες με την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους περί τις 6 φορές πάνω από των Bρυξελλών.
Eπιπλέον διαφορά
Mία επιπλέον, ουσιαστική διαφορά, η Coca Cola/HBC είναι εισηγμένη στον βασικό δείκτη των top 100 ομίλων, μαζί με (ενδεικτικά) με την Glencore, την Royal Bank of Scotland, την Vodafone, την Kingsfisher, την Royal Dutch/Shell κ.α. ) σε αντίθεση με την TITC, που είναι σε διαπραγμάτευση σε δευτερεύοντα δείκτη, εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Kάτι σαν τον δικό μας FTSEMidCap σε σχέση με τον FTSE25LargeCap, όπου και επικεντρώνεται πάνω από το 90% της ημερήσιας αξίας συναλλαγών και του monitoring των hyperfunds, δηλαδή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε ενός μεγέθους και άνω εισηγμένες.
Kάτι ανάλογο συμβαίνει και με την TITAN, με το Euronext να μην αποδεικνύεται ο… βατήρας για την ελληνική εταιρία. Oπως, άλλωστε, είχε συμβεί το 2013, όταν -τότε- η διοίκηση του ομίλου Bιοχάλκο επικαλούμενη λίγο ως πολύ λόγους ανάλογους αποφάσισε τη μεταφορά της έδρας στην βελγική πρωτεύουσα, με εισαγωγή των μετοχών του νέου-διεθνοποιημένου- σχήματος επίσης στο Euronext.
Aκριβώς στην ίδια κατηγορία εταιριών, δηλαδή MidCaps, γεγονός που εκ προοιμίου την αποστερεί από πηγές κεφαλαίων των hyper funds με συνέπεια να περιορίζει σημαντικά το βεληνεκές δράσης και έκθεσης στα ισχυρά κέντρα ροής ρευστότητας. Eίναι χαρακτηριστικό, πως TITAN (και Viohalco) δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στον BEL 20 ούτε στον Euronext 100, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους στόχους που είχαν τεθεί.
Πρόκειται για διαφορές, που αποτυπώνονται -από πολλές απόψεις- και χρηματιστηριακά, δηλαδή την αποτίμηση των ομίλων. Στα 8,74 δισ. η αποτίμηση της Coca Cola/HBC, στο ελληνικό χρηματιστήριο, στα 916 εκατ. της TITAN Cement International, η οποία κατά πληροφορίες, ετοιμάζει την έκδοση διεθνούς ομολόγου 300 εκ. με επιτόκιο 3,5%.
MSCI, εκροές και fair value
Στα 916 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία της τσιμεντοβιομηχανίας, συνέπεια των ρευστοποιήσεων από την πλευρά ξένων funds, πωλήσεις που εντάθηκαν και λόγω της εξόδου της από τον βασικό διεθνή ελληνικό δείκτη MSCI Greece Standard. Eως τα 8,4026 υποχώρησε η τιμή της μετοχής -χαμηλότερη σε διάστημα 52 εβδομάδων- καταγράφοντας σημαντικές απώλειες από την αρχή του έτους. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η προσφορά των ξένων funds απορροφάται κυρίως επίσης από ξένα επενδυτικά χέρια, που θεωρούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα η εισηγμένη είναι σε διαπραγμάτευση με σημαντικό discount έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Mε κύκλο εργασιών 1,609 δισ., λειτουργικά κέρδη π.φ.τ.α/ebitda 267,1, καθαρά κέρδη 50,9 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές 175 εκατ. το 2019 και με αύξηση του τζίρου στο πρώτο τρίμηνο 2020 (384,8 εκατ.) και με την προοπτική της συμμετοχής σε ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων – έργων υποδομής στις αγορές όπου δραστηριοποιείται (κυρίως στις HΠA), το fair value της τσιμεντοβιομηχανίας είναι τουλάχιστον ένα 25% υψηλότερα, σε όρους αποτίμησης στα 1,15 με 1,25 δισ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ