Ένα turbillon του βασιλιά Γεωργίου ΙΙΙ της Αγγλίας επαναθερμαίνει το ενδιαφέρον το συλλεκτών στο συγκεκριμένο section
Η χρονιά έδειχνε να είναι κάτι παραπάνω από άσχημη για τα ρολόγια στο «χρηματιστήριο» των συλλεκτών. Το lockdown, η απροθυμία των επενδυτών, η αβεβαιότητα για το αύριο, η «τραμπάλα» στις τιμές του χρυσού και η αναστολή της λειτουργίας καταστημάτων λιανικής πώλησης, προκάλεσαν μεγάλο πλήγμα στις πωλήσεις εταιριών πολυτελούς ωρολογοποιίας.
Aυτό, είχε άμεση συνέπεια στις τιμές των εταιριών, αφού Rolex, Omega και Cartier έκλεισαν προσωρινά τα εργοστάσιά τους και προσέφεραν σημαντικές εκπτώσεις στα προϊόντα τους. Η εικόνα απείχε παρασάγγας από την περσινή, όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών του πλανήτη διαγκωνίζονταν ως προς το ποιος θα… προλάβει να διοργανώσει δημοπρασία με πολυτελή ρολόγια χειρός.
Το κλίμα έρχεται να αλλάξει μια επερχόμενη (στις 14 Ιουλίου) δημοπρασία σπάνιων συλλεκτικών αντικειμένων που διοργανώνει ο οίκος Sotheby’s. Στην “The Collection of a Connoisseur”, πρωταγωνιστής είναι ένα χρυσό ρολόι τσέπης turbillon, το οποίο είναι αληθινά μοναδικό και μάλλον θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο δολάρια που είναι η ανώτατη τιμή-στόχος στη δημοπρασία: Το ρολόι, δημιούργησε ο ίδιος ο φημισμένος Γάλλος Abraham-Louis Breguet το 1808, για λογαριασμό του αγοραστή, βασιλιά Γεωργίου III της Αγγλίας. Ναι, μπορεί η τιμή- ρεκόρ των 17,8 εκατομμυρίων δολαρίων που έθεσε, σε δημοπρασία του οίκου Phillips, το Rolex Daytona το οποίο φόραγε στο χέρι του ο Paul Newman, όταν έτρεχε σε αγώνες, να είναι μακριά, όμως το συγκεκριμένο αντικείμενο κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι.
Για παράδειγμα, στο εξωτερικό του περίβλημα δε φέρει τα διακριτικά Breguet, λόγω του… αγοραστή. Λογικό, καθώς εκείνη την εποχή θα προκαλείτο μεγάλο σκάνδαλο εάν ένας Άγγλος μονάρχης είχε στην κατοχή του ένα τόσο ακριβό γαλλικό ρολόι. Από την άλλη, όπως επισημαίνει και ο Sotheby’s, αυτό το turbillon ήταν ένα πρωτοποριακό κομμάτι της ωρολογοποιΐας και επέζησε στους αιώνες σε «αρχική κατάσταση». Μόλις λίγα χρόνια πριν την κατασκευή αυτού του ρολογιού, ο Breguet θα επέστρεφε στο Παρίσι (1795) και θα κατέθετε την αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το turbillon (1801). Θεωρείται ότι ο Γάλλος εφηύρε το turbillon το 1793, όταν ζούσε στην εξορία στην Ελβετία για να σώσει τη ζωή του από το χάος που επικράτησε στη Γαλλία μετά την Επανάσταση.
Το παράδειγμα που περιλαμβάνεται σε αυτήν την επερχόμενη δημοπρασία, προέρχεται από μια περίοδο κατά την οποία ο Breguet είχε βελτιώσει σημαντικά το αρχικό του σχέδιο με καλύτερη λεπτομέρεια κίνησης. Εκτός από την παρουσίασή του στην Έκθεση Πέντε Αιώνες Βρετανικής Ακρίβειας στο Λονδίνο το 1955, το ρολόι δεν έχει τεθεί σε δημόσια θέα από το 1999, όταν πουλήθηκε έναντι 687.028 δολαρίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ