Την απουσία της εξωστρέφειας από του σκοπούς του νέου προωθούμενου επενδυτικού νόμου και τον αποκλεισμό των επενδυτικών σχεδίων που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα, υπογραμμίζει ως παρατήρηση ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Η επιστολή απεστάλη στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε για το προωθούμενο νομοσχέδιο «Ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή».
Πάντως, ως πρώτη προτεραιότητα ο ΣΕΒΕ θέτει την άμεση αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του ισχύοντος αναπτυξιακού νόμου, στο πλαίσιο του οποίου εκκρεμούν 35 επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων προηγμένης τεχνολογίας και καινοτομίας.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή η διοίκηση του ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι θα περίμενε την υιοθέτηση πιο τολμηρών αλλαγών στον τομέα της εξωστρέφειας και συνολικά στις καινοτομίες που ο νόμος θα εισάγει, ανταποκρινόμενος στη δυσμενή οικονομική συγκυρία και στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως:
– ρευστότητα (άμεση δανειοδότηση, εγγυοδοτήσεις)
– μεγαλύτερη κάλυψη άυλων δαπανών (σήματα συμμόρφωσης, πιστοποιήσεις προϊόντων, marketing plans, μελέτες και έρευνες αγοράς, συμβουλευτική υποστήριξη, δράσεις προώθησης-προβολής, κ.ά.)
και
– άρση των αντικινήτρων για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (απλούστευση και συντόμευση διαδικασιών, περιφερειακή αποκέντρωση).
Επιπλέον, ο ΣΕΒΕ ζητά με την επιστολή του να επισπευσθεί η ψήφιση και λειτουργία του νέου αναπτυξιακού νόμου και των υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων που απαιτούνται, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «κινδυνεύουμε να μην έχουμε ουσιαστικό αναπτυξιακό νόμο πριν το πρώτο εξάμηνο του 2011».
Στην επιστολή τονίζεται δε, μεταξύ άλλων, ότι η επιτυχής εφαρμογή του νόμου απαιτεί σύνδεση με τις διαδικασίες fast track για τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά και για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επισημαίνεται ότι πρέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας να συμβάλλει θετικά στην κατεύθυνση στήριξης του νέου νόμου, δημιουργώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου.