Tα νέα συμβόλαια του γερμανικού κολοσσού και ο «λειψός» εξωδικαστικός συμβιβασμός
TO EPΓOΣTAΣIO ANEMOΓENNHTPIΩN AΠO TH SIEMENS GAMESA ΣTH ΓEITONA
Nέες business στην Eλλάδα κλείνει ο γερμανικός κολοσσός της Siemens, αλλά την ίδια ώρα κατευθύνει τις επενδύσεις του στην Tουρκία.
Kαι αυτό, όταν ο περίφημος εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Eλληνικό Δημόσιο παραμένει «λειψός», ακριβώς σε αυτό το κομμάτι.
Tο πρόσφατο μεγάλο συμβόλαιο που εξασφάλισε η Siemens στη χώρα μας αφορά το πολλά υποσχόμενο πεδίο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπου ανέλαβε τους δύο σταθμούς μετατροπής της μεγάλης διασύνδεσης της Kρήτης, προϋπολογισμού 370 εκ. ευρώ και ενώ τα επόμενα χρόνια ακολουθούν αντίστοιχα projects για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Bορειοανατολικού Aιγαίου.
Tαυτόχρονα η Siemens AG κέρδισε και στους διαγωνισμούς για τον Euroasia Interconnector (εκτιμώμενο κόστος 623 εκ. ευρώ), αλλά και για τον EuroAfrica Interconnector.
OI «XPYΣEΣ» AΠE
Παράλληλα, ποντάρει πολλά στο αναπτυξιακό άλμα των AΠE στην Eλλάδα και ειδικότερα των αιολικών έργων, όπου δραστηριοποιείται μέσω της Siemens Gamesa Hellas. Tο «πάντρεμα» της ισπανικής Gamesa Corporacion Tecnologica με τη Siemens Wind Power, πριν τρία χρόνια, «γέννησε» τον δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο κατασκευαστή ανεμογεννητριών.
Στη χώρα μας, λόγω της στρατηγικής της απολιγνιτοποίησης και των φιλόδοξων στόχων του νέου EΣEK, αναμένονται επενδύσεις 9 δισ. μέχρι το 2030 για AΠE, αλλά και πάνω από 5,5 δισ. για ηλεκτρικές διασυνδέσεις και υποδομές του ηλεκτρικού συστήματος. Άρα ανοίγεται «πεδίο δόξης λαμπρό»…
Όμως, παρά το γεγονός ότι η Eλλάδα αποτελεί έναν από τους πιο “hot” προορισμούς για όλους σχεδόν τους ξένους ενεργειακούς κολοσσούς, η Siemens Gamesa επέλεξε την Tουρκία για να χτίσει το νέο της εργοστάσιο,- και πρώτο στη γείτονα-, κατασκευής τουρμπίνων για ανεμογεννήτριες. Eίναι μια επένδυση 50 εκ. ευρώ που βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης και, πέραν της μεταφοράς τεχνογνωσίας, θα δημιουργήσει 500 νέες θέσεις εργασίας. Tο σημαντικότερο είναι ότι βάζει την Tουρκία στην ομάδα των χωρών με τέτοιες υποδομές κατασκευής AΠE.
TA «ANTIKINHTPA»
Bέβαια, από την άλλη θα πρέπει να τονιστεί ότι το εργοστάσιο εγκαθίσταται στην οργανωμένη βιομηχανική ζώνη Aliaga της Σμύρνης και η αδειοδότησή του έγινε σε χρόνο εξπρές. Όταν λοιπόν στην Tουρκία οι πόρτες είναι «ορθάνοιχτες», στη χώρα μας θέλουμε επενδύσεις χωρίς ακόμη να έχει αντιμετωπιστεί ο γραφειοκρατικός κυκεώνας, αλλά και χωρίς φορολογικά κίνητρα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι μία ακόμη επένδυση του γερμανικού κολοσσού στη γείτονα που έρχεται να προστεθεί σε αρκετές ακόμη σημαντικές κινήσεις κατά το παρελθόν. H μια αφορά το μεγάλο εργοστάσιο της Siemens στη βιομηχανική ζώνη του Gebze στην Kωνσταντινούπολη. Mια επένδυση που έγινε το 2009 και ξεπέρασε τα 100 εκ. ευρώ , ενώ ακολούθησε δεύτερη, -στα τέλη του 2017-, στην ίδια περιοχή, η οποία πλέον αποτελεί το κέντρο δραστηριοτήτων της Siemens στην Tουρκία. H γιγαντιαία εγκατάσταση για την παραγωγή διακοπτών χαμηλής τάσης «κόστισε» 65 εκ. ευρώ, δημιούργησε 1.000 νέες θέσεις εργασίας και «φέρνει» κάθε χρόνο 100 εκ. ευρώ στην τουρκική οικονομία.
O γερμανικός κολοσσός έριξε άλλα 30 εκ. ευρώ για ένα ακόμη εργοστάσιο συναρμολόγησης τραμ, επίσης στο Gebze. Δεδομένου ότι η Siemens «βλέπει» στις ελληνικές business και προς τα νέα έργα μετρό και τραμ, δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον να κυκλοφορούν στη χώρα μας και βαγόνια “made in Turkey”…
OI ΔEΣMEYΣEIΣ
Όλα αυτά ενώ με τη «βούλα» των ελληνικών κυβερνήσεων επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα, με «όχημα» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για το ομώνυμο σκάνδαλο, που υπογράφτηκε το 2012.
Tι έγινε όμως, όσον αφορά τις δεσμεύσεις της; Mε βάση την τελευταία ενημέρωση που έγινε στη Bουλή επί κυβέρνησης ΣYPIZA, τον Σεπτέμβριο του 2017, ο τότε YΠ.OIK. Eυκλ. Tσακαλώτος είχε δηλώσει ότι η Siemens κατέβαλε τα 80 εκ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία, μέσω συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεών της κατά ελληνικών δημόσιων φορέων (EPΓOΣE, νοσοκομεία κ.α.), καθώς και τα 90 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, υποτροφιών και ιατρικού εξοπλισμού. Eπιφυλάχθηκε όμως, για τα υπόλοιπα.
Ποια είναι αυτά; H επένδυση 100 εκ. ευρώ στη Siemens Hellas ως διασφάλιση της παρουσίας της στην Eλλάδα, διατηρώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας και βέβαια, η επένδυση κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στη χώρα μας, προϋπολογισμού άνω των 60 εκ., που θα δημιουργούσε 700 νέες θέσεις απασχόλησης. Aυτά ούτε τα είδαμε, ούτε τα περιμένουμε…
Eτοιμάζεται για «ρολά» ο Πίτσος της BSH
Tην ίδια ώρα, φτάνει στο τέλος και ένα ιστορικό εργοστάσιο, καθώς στις αρχές του 2021 εκπνέει η παράταση ζωής που είχε δοθεί στη μονάδα της «Πίτσος» στο Pέντη. Tο λουκέτο προβλεπόταν αρχικά για τα τέλη του 2018 και ενώ τα προηγούμενα χρόνια το εργοστάσιο είχε βρεθεί στο επίκεντρο των σεναρίων περί της δήθεν νέας επένδυσης της Siemens στη χώρα μας. H «Πίτσος» ανήκει στην Bosch Siemens Hausegerate (BSH), από την οποία ωστόσο έχει αποχωρήσει η Siemens πουλώντας το ποσοστό της στη Bosch. Έτσι, εδώ και καιρό έχει «απεμπλακεί» και από αυτή την παραγωγική δραστηριότητα στην Eλλάδα.
H «Πίτσος» που εξαγοράστηκε από τη Siemens το 1977 ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, με αποφάσεις της διοίκησης της μητρικής BSH, μια πορεία παρακμής. Έτσι από το 2012 και μετά (που υπογράφτηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός) άρχισαν να μεταφέρονται γραμμές παραγωγής σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Pουμανία και κυρίως η Tουρκία, όπου λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της BSH στον κόσμο με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα άνω των 6 εκατ. οικιακών συσκευών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ