Ογδόντα πρόβατα συνολικής αξίας 12.500 ευρώ, έκλεψαν άγνωστοι από περιφραγμένο χώρο στο δημοτικό διαμέρισμα Άνω Μέρους του δήμου Συβρίτου, στο Ρέθυμνο.
Προανάκριση για τη ζωοκλοπή διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Συβρίτου, σε συνεργασία με την αστυνομική διεύθυνση του νομού, η οποία ασχολείται με το μεγάλο πρόβλημα της ζωοκλοπής, που αποτελεί αγκάθι, όχι μόνο για το Ρέθυμνο, αλλά και για ολόκληρο το νησί.
Έως σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης αυτής της παράνομης δραστηριότητας η οποία, σύμφωνα και με τον Αστυνομικό Διοικητή Κρήτης, αντιστράτηγο Φώτη Γεωργόπουλο «σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζει αυξητική τάση με τους ζωοκλέφτες να δρουν ανεξέλεγκτα».
Για τον λόγο αυτό ξεκινά πιλοτικά από το Ηράκλειο το πρόγραμμα της ΕΛΑΣ κατά της ζωοκλοπής, με στόχο να επεκταθεί σε όλη την Κρήτη, ώστε να περιοριστούν οι ζωοκλοπές.
Όπως σημειώνεται, ωστόσο, από την Αστυνομία, παρότι οι περισσότεροι καυτηριάζουν τις ζωοκλοπές, τα περιστατικά δεν αναφέρονται στις αρχές και η όποι αποκάλυψη «είναι καθαρά θέμα τύχης». Οι περισσότερες ζωοκλοπές αποκαλύπτονται σε περίοδο γιορτών. Οι παθόντες, που ενδέχεται να έχουν υποψίες για το ποιος μπορεί να είναι ο δράστης, δεν αναφέρουν τίποτα στις αστυνομικές υπηρεσίες. Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις, που για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα από μία ζωοκλοπή, προκύπτουν κουμπαριές μεταξύ δραστών και θυμάτων.
«Για μας η ζωοκλοπή είναι ένα στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γεωργόπουλος και προσθέτει: «Η ζωοκλοπή είναι, ως πράξη, ικανή να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα πέρα από τον κτηνοτρόφο, ακόμα και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία».
Για όλους όσοι θεωρούν πως η ζωοκλοπή είναι πράξη «περήφανη», που τονώνει τον εγωισμό του δράστη, νεαρός κτηνοτρόφος, απαντά: «Ο κόπος μας, το κοπάδι μας, οι ελπίδες μας, όταν χάνονται μέσα σε μία βραδιά είναι σα να μας σκοτώνουν. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και πάλι την περιουσία μας περνάνε και δύο και τρία χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα πολλοί, που έχουν υποστεί τις συνέπειες της ζωοκλοπής, δεν μπορούν να ξανασηκώσουν κεφάλι, διότι τα έξοδα και τα χρέη τρέχουν. Αυτό δεν είναι ούτε περηφάνια, ούτε πράξη επίδειξης. Είναι έγκλημα και απανθρωπιά».