Αν και η αραβική έρημος δεν φαντάζει το ιδανικό μέρος για να βρει κανείς νερό, μία τεχνολογική εταιρεία με έδρα την Αριζόνα σχεδιάζει να κάνει ακριβώς αυτό: Αντί να επιλέξει τη γεώτρηση πηγών ή τον καθαρισμό του θαλασσινού νερού, θα απορροφήσει την υγρασία του αέρα για να δημιουργήσει εμφιαλωμένο νερό σε ένα εργοστάσιο 20 χιλιόμετρα από το Ντουμπάι.
Η εταιρεία λέγεται Zero Mass Water και θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη των αναγκών των εγκαταστάσεών της στο Ντουμπάι και σε άλλα μέρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το project θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες ώστε να μπορούν να παράγουν πόσιμο νερό με πιο βιώσιμο τρόπο, αλλά και να βελτιώσουν τις αγροτικές καλλιέργειες τους διασφαλίζοντας έτσι την επισιτιστική επάρκεια.
“Το εργοστάσιο εμφιάλωσης λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, τα μπουκάλια που χρησιμοποιούμε είναι ανακυκλώσιμα και τα καπάκια είναι βιώσιμα”, δήλωσε ο Samiullah Khan, γενικός διευθυντής της IBV, μιας εταιρείας των ΗΑΕ που θα αγοράσει το νερό, συμπληρώνοντας ότι τα καπάκια θα κατασκευαστούν από μπαμπού.
Ενώ η τεχνολογία παρασκευής νερού-από-αέρα χρησιμοποιείται και αλλού, το σχέδιο της Zero Mass ξεχωρίζει για το μέγεθος και την πρόθεσή της να εμφιαλώσει το νερό, σύμφωνα με τον Roland Wahlgren, διευθυντή της Atmoswater Research, συμβουλευτικής εταιρείας στο Βανκούβερ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Zero Mass Water, δεν θα είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί τους μεγάλους “παίκτες” της αγοράς πόσιμου νερού. Σε αρχική φάση θα παράγει 2,3 εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως που αντιστοιχούν στο μέγεθος μίας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.
“Η τεχνολογία είναι ακόμα πολύ πιο ακριβή από την αφαλάτωση για την ίδια παραγωγή νερού. Έτσι, η Zero Mass θα βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τις εισαγόμενες μάρκες υψηλών προδιαγραφών όπως η Evian και η Fiji”, δήλωσε ο Khan.
“Η γεωργική χρήση νερού-από-αέρα μπορεί να είναι εμπορικά βιώσιμη στο σωστό κλίμα και τα ΗΑΕ είναι στη σωστή κλιματική ζώνη”, δήλωσε ο Wahlgren. «Το νερό-από-αέρα είναι κατάλληλο μόνο για καλλιέργεια σε κλειστά περιβάλλοντα όπως αποθήκες», συμπλήρωσε.