Σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων οικισμών στον Υμηττό σε μία προσπάθεια να μπει τάξη στην αναρχία και τις χρήσεις γης της περιοχής.
Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ξεδιπλώνει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Με βάση τη ΣΜΠΕ, δημιουργείται μια νέα ζώνη, η ΣΤ στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν με νόμιμο τρόπο αυθαίρετοι οικισμοί όπως το Χέρωμα του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και οι οικισμοί Σκάρπεζα και Κίτσι – Θήτι του Δήμου Κρωπίας. Πρόκειται για οργανωμένους αυθαίρετους οικισμούς, οι οποίοι «φύτρωσαν» στον Υμηττό πριν το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του 1978.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι μεγάλες οικιστικές συσπειρώσεις εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές εντός της Ζώνης Β΄. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα οικιστικά σύνολα έξω από το όριο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Γλυφάδας (Γύρισμα Τερψιθέας, Ανάληψη, Οικοδομικός Συνεταιρισμός Καφεπωλών, Οικοδομικός Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Στρατιωτικών), στην οικιστική συγκέντρωση έξω από τα όρια της Βάρης (Χέρωμα, το οποίο αποτελεί τμήμα του αγροκτήματος Βάρης – κληροτεμάχια που παραχωρήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1930) και οι οικιστικές συσπειρώσεις στο Κορωπί (Κίτσι – Θήτι και Σκάρπιζα που αναπτύσσονται εκατέρωθεν της λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου).
Με τη ΣΜΠΕ Υμηττού προβλέπεται νέα ζωνοποίηση προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού ως εξής:
1. Ζώνη Α – Υψηλή προστασία της φύσης και των μνημείων που υποδιαιρείται στη Ζώνη Α1 και στη Ζώνη Α2. Στη Ζώνη Α1 επιτρέπονται μόνο χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, πυροφυλάκια, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Επιτρέπονται οι ήπιες ανασχετικές παρεμβάσεις σε ρέματα και η μελισσοκομία. Στη Ζώνη Α2 ισχύουν όλα όσα προβλέπονται στη Ζώνη Α1 με την προσθήκη στις χρήσεις της γεωργικής χρήσης, χωρίς τη δυνατότητα ανέγερσης γεωργικών αποθηκών ή οποιουδήποτε άλλου τύπου δόμησης.
2. Ζώνη Β – Περιφερειακή ζώνη προστασίας που καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.
3. Ζώνη Γ Καθορίζεται ως περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων. Επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 30 τ.μ., κατά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
4. Ζώνη Δ – Μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων. Καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (Δ – Γουδή) και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (Δ – Ιλισίων).
5. Ζώνη Ε – Υποδιαιρείται στις Ζώνες: Ε1 – Αθλητισμός – Πολιτισμός – Αναψυχή, Ε2 – Εκπαίδευση – Έρευνα, Ε3 – Κοιμητήρια, Ε4 – Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ε5 – Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
6. Ζώνη Στ όπου οριοθετούνται οι υφιστάμενοι οικισμοί.