Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές
Ξεκίνησε το δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ενώ συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις των ηγετών της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο οικονομικής ανάκαμψης.
Αβέβαιο ωστόσο παραμένει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αδυνατούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, με το ενδεχόμενο για 4η ημέρα διαπραγματεύσεων να παραμένει ανοιχτό.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες κατά ομάδες με τους Ευρωπαίους Ηγέτες να βρίσκονται υπό πίεση για να καταλήξουν σε συμφωνία.
Όλα δείχνουν ότι ακόμη προσπαθούν να βρουν λύση σε ορισμένα σημαντικά σημεία διαφωνίας, μεταξύ των οποίων ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη χρημάτων από το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα επίσημη πρόταση – που θα αποτελέσει και το λεγόμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και που αναμένεται να κατατεθεί στην ολομέλεια των ηγετών χωρίς προηγουμένως να συμφωνήσουν οι «σκληροί τέσσερις» στα περισσότερα σημεία για το Ταμείο Ανάκαμψης- σύμφωνα με το Politico.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πραγματοποίησε ήδη κατά τη διάρκεια του πρωινού συνομιλίες επί ορισμένων νέων προτάσεων, οι οποίες έγιναν μεν δεκτές, πλην όμως από τους ηγέτες της ΕΕ που είναι ήδη οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι και υποστηρικτές του για την επίτευξη συμφωνίας: τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Οι συναντήσεις είναι συνεχείς και υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Στο τραπέζι των συνομιλιών κάθισαν νωρίτερα η Ανγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός ομόλογός του Τζουζέπε Κόντε και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές
Όπως έγραψε στο Twitter ο Κόντε υπάρχουν δυο αντιμαχόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις: «Η τεράστια πλειοψηφία των χωρών που υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό πρότζεκτ και λίγες ΄χώρες που αποκαλούνται “φειδωλές”».
Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από τη μία έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες “φειδωλές”».
Η ομάδα των «φειδωλών»
Νωρίτερα, οι ηγέτες της ομάδας των «φειδωλών» (Frugal Four) πραγματοποίησαν συνάντηση στο κτίριο του Συμβουλίου. Η Φινλανδία συμμετείχε επίσης στη συνάντηση, αλλά επιμένει ότι δεν έχει προσχωρήσει επίσημα.
Τη στήριξή του στον Ρούτε εξέφρασε ο Κούρτς
Μετά τη συνάντηση ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς είπε σε δημοσιογράφους ότι υποστήριξε τον Ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρουτε, πιέζοντας για μια αποτελεσματική ρήτρα στη συμφωνία αναφορικά με τη σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος Δικαίου.
«Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, διότι πιστεύω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κακούς συμβιβασμούς εδώ», δήλωσε ο Κουρτς.
«Εμείς ως φειδωλές χώρες συμφωνήσαμε ότι θα εμμείνουμε στο σημείο αυτό και ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε κάτω από ένα ορισμένο όριο», συμπλήρωσε.
Τι ζητούν οι «φειδωλοί»
Όπως έγινε σαφές από τις δυο πρώτες ημέρες των συνομιλιών ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, που είναι και ο αρχηγός του εν λόγω μπλοκ ο ηγέτης του λιγοστού μπλοκ και ένας από τους πιο έμπειρους διαπραγματευτές στην αίθουσα, στοιχηματίζει αρκετά σθεναρά ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταρρεύσουν για τους αριθμούς, δηλαδή το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων στο ταμείο ανάκτησης.
Οι «φειδωλοί» πιέζουν να το μειώσουν γύρω στα 155 δισ. ευρώ, για ένα συνολικό πακέτο (μαζί με τα δάνεια) μικρότερο των 400 δισ. ευρώ, που συζητείται αυτή τη στιγμή, το οποίο συνιστά ήδη μια μείωση από τα αρχικά 500 δισεκατομμύρια ευρώ.
Προσχώρησε και η Φινλανδία
Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συναντήθηκε ήδη δύο φορές με Μέρκελ και Μακρόν, συνομιλεί αυτή την ώρα με το μπλοκ των «σκληρών», στο οποίο, όπως γνωστοποίησε πριν λίγο ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, προσχώρησε και η Φινλανδία «κάτι που ασφαλώς δίνει στην ομάδα πρόσθετο βάρος και ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική της θέση».
Παρά τη νέα πρόταση, όμως, και το μπαράζ των συναντήσεων που έγιναν χθες συμφωνία προς ώρας δεν υπάρχει.
Αβέβαιο παραμένει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αδυνατούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Μέρκελ: Είναι πιθανό πως δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ πως «υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια όμως είναι πιθανό πως δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα».
Η πρόταση Σαρλ Μισέλ
Μετά από μια συνεδρίαση με πολλές εντάσεις την Παρασκευή, το Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέθεσε μια νέα πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές.
Συγκεκριμένα:
Να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισ. ευρώ.
Να αυξηθεί το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
Το νέο σχέδιο, σύμφωνα με τους Financial Times, προβλέπει ένα συμβιβασμό σε ότι αφορά το θέμα του βέτο. Συγκεκριμένα δίνει σε μια χώρα το δικαίωμα να πει «όχι» στην πληρωμή προς κάποιο κράτος μέλος αλλά έχει περιθώριο μόνο τριών ημερών για να το πράξει. Η διαφορά θα συζητείται μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και αν δεν λυθεί το θέμα θα πηγαίνει στους ηγέτες της ΕΕ.
Παρά τη νέα πρόταση, όμως, και το μπαράζ των συναντήσεων που έγιναν χθες συμφωνία προς ώρας δεν υπάρχει. Από τη μια πλευρά, βρίσκονται Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία, οι «φειδωλοί» που ζητούν δραστική περικοπή του πακέτου των 750 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από το τελευταίο (με Ισπανία και Ιταλία επικεφαλής) αρνούνται τις περικοπές αυτές.
Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα βρεθεί σήμερα το μεσημέρι, οπότε ξεκινά εκ νέου η συνάντηση, συμφωνία. Γερμανική πηγή που επικαλούνται οι Financial Times δήλωσε ότι αργά το βράδυ υπήρξαν διμερείς συναντήσεις.
«Πονοκέφαλος» ο Ορμπαν
Επιπλέον πονοκέφαλος είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν ο οποίος (με στήριξη από Πολωνία και Σλοβενία) απειλεί με βέτο αν τα κονδύλια συνδεθούν με απαίτηση για σεβασμό του «κράτους δικαίου». Επιδιώκει κάθε μπλοκάρισμα των εκταμιεύσεων να συνοδεύεται από ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών, κάτι που μεταφράζεται με δικαίωμα βέτο από όλους.
Εκνευρισμένοι Μέρκελ, Μακρόν
Αργά χθες το βράδυ, οι ηγέτες των «φειδωλών» και η Φινλανδία πίεζαν για σημαντικές περικοπές στις επιχορηγήσεις που περιλαμβάνει το πακέτο των 750 δισ. ευρώ. Οι νότιες χώρες με τη στήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας επιμένουν ότι δεν μπορούν να πέσουν κάτω από τα 400 δισ. ευρώ (αρχικά ήταν 450 δισ.) που προβλέπει η νέα πρόταση του Μισέλ Σαρλ. Μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν είναι εμφανώς εκνευρισμένοι από τις απαιτήσεις για περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων.
Ο τελευταίος δε φέρεται να απείλησε να επιστρέψει άμεσα στο Παρίσι…
Πρώτη Καταχώρηση: 11:07