Τα 390 δισ. ευρώ θα έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 360 δισ. ευρώ τη μορφή δανείων
Έπειτα από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων έκλεισε η πολυπόθητη συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
“Συμφωνία!” έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Για ιστορική μέρα για την Ευρώπη έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρoς. Οι 27 ενέκριναν το σχέδιο συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, ποσό που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ. Από το σύνολο των 750 δισ. ευρώ, τα 390 δισ. ευρώ θα έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων και τα 360 δισ. ευρώ τη μορφή δανείων. 750 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τιμές 2018. Η νέα καθαρή δανειοληπτική δραστηριότητα θα σταματήσει το αργότερο στα τέλη του 2026.
“Τα καταφέραμε. Η Ευρώπη είναι ισχυρή. Η Ευρώπη είναι ενωμένη” δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου. Και συμπλήρωσε: Είναι μια καλή συμφωνία, είναι μια ισχυρή συμφωνία, ενώ τόνισε πως “η συμφωνία στέλνει το σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση”.
Για ιστορική μέρα για την Ευρώπη έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.
Η συμφωνία που κλείστηκε “αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον”, πρόσθεσε ο Μισέλ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η συμφωνία αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μερκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν οι οποίοι και πρότειναν τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης τον Μάιο.
Παράλληλα, το Bloomberg αναφέρει ότι η Ιταλία αναμένεται να είναι από τους μεγάλους ευνοημένους του πακέτου καθώς εκτιμάται ότι θα λάβει περίπου 82 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και περίπου 127 δισ. ευρώ σε δάνεια, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως εκτίμησε ανώτερος ιταλός αξιωματούχος.