Οι αντιπροσωπείες θα επισυνάψουν τα συμπεράσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά την ανωτέρω σύνοδο
Σε συμφωνία κατέληξαν τα ξημερώματα, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μετά από ένα 5ήμερο διαπραγματεύσεων, σε μία Σύνοδο που ξεπέρασε το ιστορικό ρεκόρ διάρκειας εκείνης του Δεκεμβρίου του 2000 για τη Συνθήκη της Νίκαιας, οι «27» συμφώνησαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελείται από επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα αναμένεται να εισρεύσει το ποσό των 70 δισ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα, αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, σε περίπου 32 δισ. Τα χρήματα αυτά εκταμιεύονται με όρους που θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ.
Ολόκληρη η απόφαση:
Καθώς η Ευρώπη θρηνεί την απώλεια ζωών από την πανδημία COVID-19, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθύτατη συμπάθειά του στα θύματα και τις οικογένειές τους. Καθώς οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εξαιρετικές προκλήσεις και αβεβαιότητα στην καθημερινή τους ζωή, όλες οι προσπάθειές μας θα παραμείνουν επικεντρωμένες στην προστασία των πολιτών και στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η κρίση COVID-19 παρουσιάζει στην Ευρώπη μια πρόκληση ιστορικών διαστάσεων. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έπρεπε να λάβουν επείγοντα μέτρα για τη διατήρηση της υγείας των πολιτών και την πρόληψη της κατάρρευσης της οικονομίας. Βγαίνουμε αργά από την οξεία κρίση υγείας. Ενώ απαιτείται απόλυτη επαγρύπνηση για την υγειονομική κατάσταση, η έμφαση μεταβάλλεται τώρα στην άμβλυνση της κοινωνικοοικονομικής ζημίας. Αυτό απαιτεί μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια και μια καινοτόμο προσέγγιση, που προωθεί τη σύγκλιση, την ανθεκτικότητα και τον μετασχηματισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατόπιν αιτήματος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η Επιτροπή παρουσίασε στα τέλη Μαΐου ένα πολύ ευρύ πακέτο που συνδυάζει το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) και μια ειδική προσπάθεια ανάκαμψης στο πλαίσιο της ΕΕ νέας γενιάς (NGEU).
Με βάση τις εκτενείς διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Συμβούλιο, τα συμπεράσματα παρουσιάζουν μια ισορροπημένη λύση που καλύπτει τα συμφέροντα και τις θέσεις όλων των κρατών μελών. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πακέτο που συνδυάζει το κλασικό ΠΔΠ με μια εξαιρετική προσπάθεια ανάκαμψης που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας άνευ προηγουμένου κρίσης προς το συμφέρον της ΕΕ.
Το NGEU και το ΠΔΠ συνεργάζονται. Χρειαζόμαστε την προσπάθεια ανάκαμψης ως μια γρήγορη και αποτελεσματική απάντηση σε μια προσωρινή πρόκληση, αλλά αυτό θα αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα είναι βιώσιμο μόνο εάν συνδέεται με το παραδοσιακό ΠΔΠ που έχει διαμορφώσει τις δημοσιονομικές πολιτικές μας από το 1988 και προσφέρει μακροπρόθεσμη προοπτική.
Το πρώτο μέρος αυτών των συμπερασμάτων αφορά την προσπάθεια ανάκτησης, η οποία είναι σημαντική, εστιασμένη και περιορισμένη χρονικά. Σημαντικό επειδή οι επιπτώσεις της κρίσης είναι εκτεταμένες. Επικεντρώθηκε επειδή πρέπει να στοχεύει τις περιοχές και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Περιορισμένο χρονικό διάστημα επειδή το ΠΔΠ και οι κανόνες που το διέπουν παραμένουν το βασικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση. Τα πρόσθετα κεφάλαια που δημιουργούνται από τον δανεισμό της ΕΕ θα εκταμιευθούν ως επιχορηγήσεις και δάνεια μέσω των μέσων και προγραμμάτων του ΠΔΠ. Αυτό εξασφαλίζει συνέπεια και συνοχή. Τόσο το NGEU όσο και το ΠΔΠ θα βοηθήσουν στη μετατροπή της ΕΕ μέσω των κύριων πολιτικών της, ιδίως της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της ψηφιακής επανάστασης και της ανθεκτικότητας
Το δεύτερο μέρος εξετάζει το ΠΔΠ 2021-2027. Η προσέγγιση βασίζεται στην πρόταση του Φεβρουαρίου, η οποία προσαρμόστηκε για να ανταποκριθεί στην κρίση COVID-19 και βάσει των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της NGEU.
I. ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΕΕ
Α’1. Ο εξαιρετικός χαρακτήρας της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που οφείλεται στην κρίση COVID-19 απαιτεί εξαιρετικά μέτρα για την υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας των οικονομιών των κρατών μελών.
Α2. Το σχέδιο για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα απαιτήσει μαζικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να θέσει την Ένωση σταθερά στο δρόμο προς μια βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και επισκευάζοντας τις άμεσες ζημίες που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19, ενώ υποστηρίζοντας την πράσινη και ψηφιακές προτεραιότητες. Το ΠΔΠ, που ενισχύεται από το NGEU, θα είναι το κύριο ευρωπαϊκό εργαλείο.
Α3. Προκειμένου να παράσχει στην Ένωση τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η πανδημία COVID-19, η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να δανείζεται κεφάλαια εξ ονόματος της Ένωσης στις κεφαλαιαγορές. Τα έσοδα θα μεταφερθούν σε προγράμματα της Ένωσης σύμφωνα με το NGEU.
Α4. Δεδομένου ότι η NGEU είναι μια εξαιρετική απάντηση σε αυτές τις προσωρινές αλλά ακραίες περιστάσεις, οι εξουσίες που παρέχονται στην Επιτροπή για δανεισμό είναι σαφώς περιορισμένες σε μέγεθος, διάρκεια και πεδίο εφαρμογής.
Α5. Για την NGEU, η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί με την απόφαση για τους ιδίους πόρους να δανείζεται κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές για λογαριασμό της Ένωσης έως το ποσό των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τιμές 2018 · Η νέα καθαρή δανειοληπτική δραστηριότητα θα σταματήσει το αργότερο στα τέλη του 2026. Η Ένωση θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που δανείστηκαν στις κεφαλαιαγορές με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVID-19.
Α6. Τα κεφάλαια που δανείστηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δάνεια ύψους 360 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τιμές 2018 και για δαπάνες έως 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές 2018.
Α7. Η αποπληρωμή πρέπει να προγραμματιστεί, σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή και προβλέψιμη μείωση των υποχρεώσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2058. Ποσά που δεν χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμές τόκων όπως προβλέπονται θα χρησιμοποιηθούν για πρόωρες αποπληρωμές πριν από το τέλος του το ΠΔΠ 2021-2027, με ένα ελάχιστο ποσό, και μπορεί να αυξηθεί πάνω από αυτό το επίπεδο υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εισαχθεί νέοι ίδιοι πόροι.
Α8. Τα οφειλόμενα από την Ένωση ποσά σε ένα δεδομένο έτος για την αποπληρωμή του κεφαλαίου δεν υπερβαίνουν το 7,5% του μέγιστου ποσού των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ για δαπάνες.
Α9. Τα ποσά των ανώτατων ορίων των ιδίων πόρων αυξάνονται προσωρινά κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες με μοναδικό σκοπό την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων της Ένωσης που προκύπτουν από το δανεισμό της για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVID-19, έως ότου παύσουν να υφίστανται όλες αυτές οι υποχρεώσεις, και το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2058.
Α10. Η απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διευκρινίσει όσον αφορά τη χρηματοδότηση της NGEU τις περιπτώσεις στις οποίες η Επιτροπή μπορεί προσωρινά να ζητήσει περισσότερους πόρους από τα κράτη μέλη από το αντίστοιχο αντίστοιχο μερίδιο τους, χωρίς να αυξηθούν οι τελικές ευθύνες των κρατών μελών, και καθορίστε τους όρους αυτού. Θα προβλέπει ότι οποιαδήποτε τέτοια συνεισφορά θα αποζημιωθεί χωρίς καθυστέρηση σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και, συνεπώς, με βάση τα αντίστοιχα ισχύοντα κλειδιά ΑΕΕ, με την επιφύλαξη άλλων ιδίων πόρων και άλλων εσόδων.
Πριν καλέσει αυτούς τους πόρους, η Επιτροπή θα καλύψει αυτές τις ανάγκες μέσω ενεργού διαχείρισης μετρητών και, εάν είναι απαραίτητο, προσφυγής σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω των κεφαλαιαγορών στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησής της, σύμφωνα με τα όρια της απόφασης για τους ίδιους πόρους. Μόνο εάν αυτά τα μέτρα δεν αποφέρουν την απαραίτητη ρευστότητα, η Επιτροπή θα μπορούσε προσωρινά να ορίσει περισσότερους πόρους από τα κράτη μέλη ως τελευταίο αποθεματικό. Το ποσό των πρόσθετων πόρων που μπορούν να ζητηθούν ετησίως από τα κράτη μέλη σε τέτοιες περιστάσεις θα είναι αναλογικά και, εν πάση περιπτώσει, περιορίζεται στο μερίδιό τους στο ανώτατο όριο των προσωρινά αυξημένων ιδίων πόρων, δηλαδή 0,6% του ΑΕΕ των κρατών μελών.
Α11. Τα ποσά NGEU που διοχετεύονται μέσω του προϋπολογισμού για δαπάνες αποτελούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό. Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή ασκεί πολιτικό έλεγχο, ο οποίος καθορίζεται σε συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.
Α12. Δεδομένης της ανάγκης για ταχεία ανάπτυξη της υποστήριξης ανάκτησης, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ταχεία υλοποίηση επενδυτικών έργων, ιδίως σε υποδομές. Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου προτάσεις για τον τρόπο επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των διαδικασιών στα κράτη μέλη.
Α13. Οι νομικές δεσμεύσεις ενός προγράμματος όπως συμπληρώνεται από τη NGEU θα αναληφθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι σχετικές πληρωμές θα πραγματοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.
Α14. Τα ποσά στο πλαίσιο της NGEU για μεμονωμένα προγράμματα είναι τα εξής:
• Διευκόλυνση ανάκτησης και ανθεκτικότητας (RRF) 672,5 δισεκατομμύρια ευρώ
εκ των οποίων δανείζει 360 δισεκατομμύρια ευρώ
εκ των οποίων χορηγεί 312,5 δισεκατομμύρια ευρώ
• ReactEU: 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ
• Horizon Europe: 5 δισεκατομμύρια ευρώ
• InvestEU: 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Δυνατότητα ανάκτησης και ανθεκτικότητας
Α15. Το 70% των επιχορηγήσεων που παρέχονται από το RRF θα αναληφθεί κατά τα έτη 2021 και 2022. Το υπόλοιπο 30% θα δεσμευτεί πλήρως έως το τέλος του 2023. Κατά κανόνα, ο μέγιστος όγκος των δανείων για κάθε κράτος μέλος δεν θα υπερβαίνει 6,8% του ΑΕΕ του.
Α16. Το κλειδί κατανομής δεσμεύσεων του RRF για τα έτη 2021-2022 καθορίζεται σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής. Στο κλειδί κατανομής για το έτος 2023, το κριτήριο ανεργίας 2015-2019 αντικαθίσταται, σε ισόποση αναλογία, από την απώλεια πραγματικού ΑΕΠ που παρατηρήθηκε το 2020 και από τη σωρευτική απώλεια του πραγματικού ΑΕΠ που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2020-2021 και θα υπολογιστεί από 30 Ιουνίου 2022.
Α17. Η προχρηματοδότηση για το RRF θα καταβληθεί το 2021 και θα πρέπει να είναι 10%.
Α18. Τα κράτη μέλη καταρτίζουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που καθορίζουν τη μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους για τα έτη 2021-23. Τα σχέδια θα αναθεωρηθούν και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες το 2022 ώστε να ληφθεί υπόψη η τελική κατανομή των κονδυλίων για το 2023.
Α19. Τα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας αξιολογούνται από την Επιτροπή εντός δύο μηνών από την υποβολή. Τα κριτήρια συνοχής με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, καθώς και η ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας του κράτους μέλους χρειάζονται το υψηλότερο αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Η αποτελεσματική συμβολή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για μια θετική αξιολόγηση.
Η αξιολόγηση των σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας εγκρίνεται από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία μετά από πρόταση της Επιτροπής, μέσω εκτελεστικής πράξης την οποία το Συμβούλιο θα προσπαθήσει να εγκρίνει εντός 4 εβδομάδων από την πρόταση.
Η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων.
Η Επιτροπή ζητά τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων. Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση. Εάν, κατ ‘εξαίρεση, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, μπορούν να ζητήσουν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Επιτροπή εκδίδει απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των σχετικών ορόσημων και στόχων και για την έγκριση πληρωμών σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης.
Εάν το ζήτημα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα ληφθεί απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων και για την έγκριση πληρωμών έως ότου το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει διεξοδικά το θέμα. Η διαδικασία αυτή, κατά κανόνα, δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες αφότου η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής. Η διαδικασία αυτή θα είναι σύμφωνη με το άρθρο 17 ΣΕΕ και το άρθρο 317 ΣΛΕΕ.
ReactEU
Α20. Παρά τους κανόνες σχετικά με το ανώτατο όριο και την αναδιανομή, ισχύουν πρόσθετες κατανομές · Για να υποστηρίξει τους πιο σημαντικούς τομείς που θα είναι ζωτικής σημασίας για να τεθούν οι βάσεις για μια υγιή ανάκαμψη μετά την κρίση COVID-19 σε ορισμένα κράτη μέλη, το ReactEU θα παράσχει τις ακόλουθες πρόσθετες πιστώσεις: Λουξεμβούργο (100 εκατομμύρια ευρώ) · Μάλτα (50 εκατομμύρια ευρώ).
Κλιματικός στόχος
Α21. Η δράση για το κλίμα θα ενσωματωθεί στις πολιτικές και τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ΠΔΠ και της NGEU. Ένας συνολικός στόχος του 30% για το κλίμα θα εφαρμοστεί στο συνολικό ποσό των δαπανών από το ΠΔΠ και την NGEU και θα αντικατοπτρίζεται στους κατάλληλους στόχους της τομεακής νομοθεσίας. Θα συμμορφωθούν με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050 και θα συμβάλουν στην επίτευξη των νέων κλιματικών στόχων της Ένωσης το 2030, οι οποίοι θα ενημερωθούν έως το τέλος του έτους. Ως γενική αρχή, όλες οι δαπάνες της ΕΕ πρέπει να είναι συνεπείς με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.
Ι. ΠΔΠ 2021-2027
Α22. Το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2020 (5846/20) αποτελεί τη βάση για τον παγκόσμιο συμβιβασμό. Αυτό το σχέδιο αντικατοπτρίζει τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν για πολλούς μήνες. Λαμβάνοντας υπόψη την κρίση COVID-19 και τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της NGEU, έχουν εισαχθεί ορισμένες αλλαγές και αντικατοπτρίζονται στο παράρτημα.
Α23. Το συνολικό ποσό των αναλήψεων υποχρεώσεων είναι 1.074,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός αυτός είναι κάπως χαμηλότερος από τον Φεβρουάριο. Αυτό πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της φιλόδοξης ευρωπαϊκής προσπάθειας ανάκαμψης που περιγράφεται στο πρώτο μέρος αυτού του εγγράφου.
Α24. Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης προστατεύονται σύμφωνα με τις γενικές αρχές που ενσωματώνονται στις Συνθήκες της Ένωσης, ιδίως τις αξίες του άρθρου 2 ΣΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού του κράτους δικαίου.
Α25. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για το RescEU θα ανέλθει σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η υγεία θα αυξηθεί σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής να ανταποκριθεί στο COVID-19.
Α26. Τα ειδικά μέσα εκτός των ανώτατων ορίων αυξάνονται κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός νέου ειδικού αποθεματικού προσαρμογής Brexit για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και δυσμενών συνεπειών σε κράτη μέλη και τομείς που πλήττονται περισσότερο.
Α27. Η πρόταση του Φεβρουαρίου εισήγαγε μια σειρά αυξημένων μέτρων ευελιξίας στους τομείς της συνοχής και της γεωργίας. Λόγω των επιπτώσεων της κρίσης COVID-19, προστίθεται ένα δεύτερο πακέτο ευελιξίας σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής βάσει της Πολιτικής Συνοχής και της ΚΓΠ καθώς και τη θεματική συγκέντρωση της στήριξης του ΕΤΠΑ.
Α28. Όσον αφορά τους ίδιους πόρους της ΕΕ, το ανώτατο όριο που διατίθεται στην Ένωση για την κάλυψη των ετήσιων πιστώσεων πληρωμών καθορίζεται στο 1,40% του ΑΕΕ όλων των κρατών μελών · το συνολικό ετήσιο ποσό των πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,46% του αθροίσματος του ΑΕΕ όλων των κρατών μελών.
Α29. Τα επόμενα χρόνια η Ένωση θα εργαστεί για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων και θα εισαγάγει νέους ιδίους πόρους. Ως πρώτο βήμα, θα εισαχθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος ίδιος πόρος που θα βασίζεται σε μη ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ως βάση για πρόσθετους ίδιους πόρους, η Επιτροπή θα υποβάλει το πρώτο εξάμηνο του 2021 προτάσεις για άνθρακα μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων και με ψηφιακή εισφορά, ενόψει της εισαγωγής τους το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2023. Με το ίδιο πνεύμα, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για ένα αναθεωρημένο σύστημα ETS, ενδεχομένως να το επεκτείνει στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές. Τέλος, η Ένωση, κατά τη διάρκεια του επόμενου ΠΔΠ, θα εργαστεί για την εισαγωγή άλλων ιδίων πόρων, οι οποίοι ενδέχεται να περιλαμβάνουν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Τα έσοδα των νέων ιδίων πόρων που εισήχθησαν μετά το 2021 θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή του δανεισμού NGEU.
Α30. Για την περίοδο 2021-2027, οι κατ ‘αποκοπή διορθώσεις θα μειώσουν την ετήσια συνεισφορά βάσει του ΑΕΕ της Δανίας, της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, της Αυστρίας και της Σουηδίας. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη επωφελούνται από μια ακαθάριστη μείωση της ετήσιας συνεισφοράς τους με βάση το ΑΕΕ. Αυτές οι ακαθάριστες μειώσεις χρηματοδοτούνται από όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με το ΑΕΕ τους.
III. ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Α31. Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο ΠΔΠ 2014-2020. Οι δύο πρωτοβουλίες επένδυσης Coronavirus Response παραμένουν σημαντικά στοιχεία της βραχυπρόθεσμης αντίδρασής μας στην κρίση. Λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων, οι σχετικές δράσεις που ξεκίνησαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και μετά θα πρέπει να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ReactEU και του RRF, υπό την προϋπόθεση ότι επιδιώκουν στόχους των αντίστοιχων προγραμμάτων.
IV. ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Α32. Το Συμβούλιο καλείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση των εργασιών για όλες τις νομικές πράξεις σύμφωνα με τη σχετική νομική βάση ως επείγον ζήτημα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί στην κρίση.
Α33. Μόλις εγκριθεί η απόφαση για τους ιδίους πόρους, τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τους αντίστοιχους συνταγματικούς τους κανόνες.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Ι. ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ
1. Το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) θα καλύπτει επτά έτη μεταξύ 2021 και 2027. Ο προϋπολογισμός θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις και να εκπληρώσει τις πολιτικές της προτεραιότητες, υπό το φως του χάρτη πορείας της Μπρατισλάβα όπως οι δηλώσεις της Ρώμης και του Σίμπιου και η στρατηγική ατζέντα για το 2019-2024. Το ΠΔΠ, που ενισχύεται από την «Επόμενη γενιά ΕΕ» (NGEU), θα είναι επίσης το κύριο μέσο για την εφαρμογή του πακέτου ανάκαμψης ως απάντηση στις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19.
2. Το ΠΔΠ για την περίοδο 2021-2027 θα έχει την ακόλουθη δομή:
– Τομέας 1 «Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή» ·
– Τομέας 2 «Συνοχή, ανθεκτικότητα και αξίες» που θα περιλαμβάνει έναν υποτομέα για οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και έναν υποτομέα για την ανθεκτικότητα και τις αξίες ·
– Τομέας 3 «Φυσικοί πόροι και περιβάλλον» που θα περιλαμβάνει ένα ανώτατο όριο για τις δαπάνες και τις άμεσες πληρωμές που σχετίζονται με την αγορά ·
– Τίτλος 4 «Μετανάστευση και διαχείριση των συνόρων» ·
– Κεφάλαιο 5 «Ασφάλεια και άμυνα» ·
– Κεφάλαιο 6 «Γειτονιά και ο κόσμος» ·
– Τομέας 7 «Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση» που θα περιλαμβάνει ένα ανώτατο όριο για τις διοικητικές δαπάνες των οργάνων.
Η ομαδοποίηση των δαπανών σε τίτλους και ομάδες πολιτικών έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης και να παρέχει την απαραίτητη ευελιξία προς όφελος της αποτελεσματικής κατανομής των πόρων. Επιπλέον, η μείωση του αριθμού των προγραμμάτων αποσκοπεί στη διασφάλιση της συνοχής και στην προώθηση των συνεργιών. Το γενικό πλαίσιο θα αντικατοπτρίζει την απλούστευση και θα οδηγήσει σε μείωση της γραφειοκρατίας για τους δικαιούχους και τις διαχειριστικές αρχές, θα προωθήσει τις ίσες ευκαιρίες διασφαλίζοντας ότι οι δραστηριότητες και οι δράσεις στα σχετικά προγράμματα και μέσα ενσωματώνονται στο φύλο και συμβάλλουν στην ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.
3. Το μέγιστο συνολικό ποσό για τις δαπάνες για την ΕΕ-27 για την περίοδο 2021-2027 είναι 1 074 300 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, και 1 061 058 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών. Η ανάλυση των πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων περιγράφεται παρακάτω. Τα ίδια αριθμητικά στοιχεία παρατίθενται επίσης στον πίνακα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα του παρόντος παραρτήματος, ο οποίος εξηγεί επίσης το χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων πληρωμών. Όλα τα στοιχεία εκφράζονται χρησιμοποιώντας σταθερές τιμές του 2018. Θα υπάρξουν αυτόματες ετήσιες τεχνικές προσαρμογές για τον πληθωρισμό χρησιμοποιώντας σταθερό αποπληθωριστή 2%.
Τα στοιχεία θα παρουσιαστούν επίσης σε τρέχουσες τιμές χρησιμοποιώντας το συμφωνημένο αποπληθωριστή.
4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρέπει να διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο για την εφαρμογή των πολιτικών της Ένωσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ καλείται να επανεξετάσει την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕπ εν όψει των μέσων που περιλαμβάνονται στο ΠΔΠ και το NGEU, καθώς και τη συμβολή της Τράπεζας στις φιλοδοξίες της Ένωσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Υπό το πρίσμα αυτής της επανεξέτασης, το Διοικητικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα, αποφασίζει για το μέγεθος και τις λεπτομέρειες τυχόν αύξησης κεφαλαίου έως το τέλος του 2020.
5. Το Συμβούλιο θα ζητήσει τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 312 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, το οποίο προβλέπει ότι το Συμβούλιο θα εκδώσει τον κανονισμό ΠΔΠ αφού λάβει τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 6. Δεν θα υπάρξει ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ.
7. Το RAL (reste à liquider) είναι ένα αναπόφευκτο υποπροϊόν πολυετούς προγραμματισμού και διαφοροποιημένων πιστώσεων. Ωστόσο, το RAL αναμένεται να υπερβεί τα 308.000 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές έως το τέλος του δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020, με αποτέλεσμα οι πληρωμές από το τρέχον ΠΔΠ να αποτελούν σημαντικό ποσό των συνολικών πληρωμών κατά τα πρώτα έτη το επόμενο ΠΔΠ. Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα προβλέψιμο επίπεδο και προφίλ καθώς και μια ομαλή εξέλιξη των πληρωμών, λαμβάνονται διάφορα μέτρα, όπως η απλούστευση της εφαρμογής και ο καθορισμός κατάλληλων ποσοστών προχρηματοδότησης, οι κανόνες αποδέσμευσης και η έγκαιρη έγκριση της τομεακής νομοθεσίας για το ΠΔΠ 2021 -2027.
8. Σύμφωνα με την αρχή της δημοσιονομικής ενότητας, κατά κανόνα, όλα τα κονδύλια της κοινοτικής χρηματοδότησης θα περιληφθούν στο ΠΔΠ. Ωστόσο, δεδομένης της ιδιαιτερότητάς τους, όλα τα Ειδικά Μέσα θα τοποθετηθούν εκτός των ανώτατων ορίων του ΠΔΠ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και πληρωμών ή θα αποτελούν θέσεις εκτός προϋπολογισμού. Η Ένωση πρέπει να έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται σε εξαιρετικές περιστάσεις, εσωτερικές ή εξωτερικές, και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει νέες προτεραιότητες υπό το φως της ταχέως μεταβαλλόμενης κατάστασης μετά την πανδημία COVID-19. Ταυτόχρονα, η ανάγκη ευελιξίας πρέπει να σταθμίζεται με την αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της διαφάνειας των δαπανών της ΕΕ σεβόμενα τον δεσμευτικό χαρακτήρα των ανώτατων ορίων του ΠΔΠ.
9. Η διάρκεια των τομεακών προγραμμάτων του ΠΔΠ θα πρέπει, κατά κανόνα, να ευθυγραμμιστεί με το χρονικό πλαίσιο του ΠΔΠ 2021-2027.
10. Προκειμένου να σέβονται τις αρμοδιότητες των αντίστοιχων θεσμικών οργάνων καθώς και να συμμορφώνονται με τη σχετική νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κατ ‘εξουσιοδότηση πράξεις περιορίζονται σε μη ουσιώδη στοιχεία των αντίστοιχων νομοθετικών πράξεων.
11. Τα σχετικά νομοθετικά κείμενα πρέπει τώρα να εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στη Συνθήκη και με σεβασμό του ρόλου των διαφόρων θεσμικών οργάνων. Με βάση τα επίπεδα των δεσμεύσεων της παρούσας συμφωνίας, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούνται να καταλήξουν σε έγκαιρη συμφωνία σχετικά με την κατάλληλη χρηματοδότηση καθενός από τα προτεινόμενα μέσα, προγράμματα και κονδύλια που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ΠΔΠ.
12. Υπενθυμίζοντας τις τακτικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδίως στο περιθώριο των συνόδων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Προεδρία να προωθήσει συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
13. Η Επιτροπή καλείται να παράσχει κάθε βοήθεια και υποστήριξη για να διευκολύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
14. Τα κατάλληλα περιθώρια θα καθοριστούν στις επικεφαλίδες. Μέσα σε ορισμένα προγράμματα, δημιουργείται μια θεματική διευκόλυνση που θα προγραμματίζεται βάσει αναγκών. Άλλα προγράμματα θα προβλέψουν παρόμοια μη κατανεμημένα κεφάλαια με την ενσωματωμένη ευελιξία.
15. Η πιθανή απόκλιση από τα ποσά αναφοράς για πολυετή προγράμματα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15% του ποσού για ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος.
Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητούν, σε εθελοντική βάση, κατά τη διαδικασία προγραμματισμού, στην αρχή της περιόδου και κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, τη μεταφορά:
Εγώ. έως 5% συνολικά της αρχικής εθνικής κατανομής από οποιοδήποτε από τα ταμεία του κανονισμού κοινών διατάξεων1 υπό επιμερισμένη διαχείριση σε οποιοδήποτε μέσο υπό άμεση ή έμμεση διαχείριση προς όφελος του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους ή σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο του κανονισμού κοινών διατάξεων βάσει επιμερισμένη διαχείριση, εκτός από μεταφορές που είναι δυνατές μόνο στο σημείο ii, και,
1 Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας και Αλιείας, το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το μέσο διαχείρισης των συνόρων και θεωρήσεων.
ii. έως το 20% της αντίστοιχης αρχικής χρηματοδοτικής κατανομής του ΕΤΠΑ, του ΤΣ και του ΕΚΤ + προς το ΕΤΠΑ, το ΤΣ και το ΕΚΤ + εντός της κατανομής ενός κράτους μέλους για το στόχο «Επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» · για την Τσεχική Δημοκρατία, το ποσοστό θα είναι έως και 25%.
16. Σύμφωνα με τη συνολική προσπάθεια ενοποίησης, τα χρηματοοικονομικά μέσα και οι δημοσιονομικές εγγυήσεις εξορθολογίζονται περαιτέρω, ιδίως στο InvestEU και στο πλαίσιο του Μέσου Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI), τηρώντας έτσι την αρχή ότι η χρήση αυτών των μέσων είναι περιορίζεται αυστηρά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σαφής αποτυχία της αγοράς και καταστάσεις βέλτιστης επένδυσης. Ενώ αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες αυτού του είδους χρηματοδότησης, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από χρηματοοικονομικά μέσα, οι δημοσιονομικές εγγυήσεις και η οικονομική βοήθεια πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
17. Ο ρόλος του προϋπολογισμού της ΕΕ στη στήριξη της αποτελεσματικής εφαρμογής των στόχων πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, ιδίως με την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ του προϋπολογισμού της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της εφαρμογής του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως καθώς και στους τομείς της μετανάστευσης, του περιβάλλοντος και της αλλαγής του κλίματος και της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για όλους.
18. Αντικατοπτρίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ένωσης για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και τους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, τα προγράμματα και τα μέσα θα πρέπει να συμβάλλουν στην ενσωμάτωση των κλιματικών δράσεων και στην επίτευξη ενός συνολικού στόχου τουλάχιστον 30% του συνολικού ποσού του προϋπολογισμού της Ένωσης και των δαπανών NGEU για την υποστήριξη των κλιματικών στόχων. Οι δαπάνες της ΕΕ πρέπει να είναι συνεπείς με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και την αρχή «μην βλάπτει» της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Μια αποτελεσματική μεθοδολογία για την παρακολούθηση των κλιματικών δαπανών και των επιδόσεών της, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών και των σχετικών μέτρων σε περίπτωση ανεπαρκούς προόδου, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το επόμενο ΠΔΠ στο σύνολό του θα συμβάλει στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Επιτροπή υποβάλλει ετήσια έκθεση σχετικά με τις κλιματικές δαπάνες. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του στόχου της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και του νέου στόχου της Ένωσης για το κλίμα το 2030, θα δημιουργηθεί ένας δίκαιος μηχανισμός μετάβασης, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου δίκαιης μετάβασης. 19. Πρέπει να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση που συνδυάζει αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυξημένη εξωτερική δράση και εσωτερικές πτυχές, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Αυτό θα επιτευχθεί με πιο συντονισμένο τρόπο σε προγράμματα στους αντίστοιχους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας κινητοποίησης κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές. Για το σκοπό αυτό, ειδικά και σημαντικά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ζητημάτων εξωτερικής μετεγκατάστασης στις επικεφαλίδες 4, 5 και 6.
20. Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για όλους, και η ενσωμάτωση αυτών των στόχων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και να προωθηθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, της εφαρμογής και της παρακολούθησης των σχετικών προγραμμάτων.
21. Τα ενωσιακά προγράμματα θα πρέπει να είναι ανοιχτά σε χώρες του ΕΟΧ, σε προσχωρούσες χώρες, σε υποψήφιες χώρες και σε δυνητικούς υποψήφιους, καθώς και σε εταίρους που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας σύμφωνα με τις αρχές και τους όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή αυτών των εταίρων σε προγράμματα της Ένωσης που έχουν θεσπιστεί στις αντίστοιχες συμφωνίες-πλαίσια και αποφάσεις ή άλλα μέσα που λαμβάνονται βάσει αυτών των συμφωνιών. Η συμμετοχή άλλων τρίτων χωρών πρέπει να υπόκειται σε συμφωνία που καθορίζει τους όρους που ισχύουν για τη συμμετοχή της ενδιαφερόμενης τρίτης χώρας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει μια δίκαιη ισορροπία όσον αφορά τη συμβολή και τα οφέλη της τρίτης χώρας που συμμετέχει στα προγράμματα της Ένωσης, δεν παρέχει καμία εξουσία λήψης αποφάσεων στα προγράμματα αυτά και περιέχει κανόνες για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.
22. Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης προστατεύονται σύμφωνα με τις γενικές αρχές που ενσωματώνονται στις Συνθήκες της Ένωσης, ιδίως τις αξίες του άρθρου 2 ΣΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού του κράτους δικαίου.
23. Με βάση αυτό το πλαίσιο, θα θεσπιστεί ένα καθεστώς προϋποθέσεων για την προστασία του προϋπολογισμού και της ΕΕ επόμενης γενιάς. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα σε περίπτωση παραβίασης για έγκριση από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει γρήγορα στο θέμα.
24. Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει περαιτέρω μέτρα για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ και της ΕΕ επόμενης γενιάς από απάτες και παρατυπίες. Αυτό θα περιλαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της συλλογής και της συγκρισιμότητας των πληροφοριών σχετικά με τους τελικούς δικαιούχους χρηματοδότησης της ΕΕ για σκοπούς ελέγχου και λογιστικού ελέγχου που θα περιληφθούν στις σχετικές βασικές πράξεις. Η καταπολέμηση της απάτης απαιτεί έντονη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, της OLAF, της Eurojust, της Ευρωπόλ και, κατά περίπτωση, της EPPO, καθώς και των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών.
ΙΙ. ΜΕΡΟΣ Ι: ΔΑΠΑΝΕΣ
ΤΟΜΕΑΣ 1 – ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ
25. Η ενιαία αγορά, η καινοτομία και η ψηφιακή αγορά αντιστοιχούν σε έναν τομέα όπου η δράση της ΕΕ έχει σημαντική προστιθέμενη αξία. Τα προγράμματα στο πλαίσιο αυτού του τομέα έχουν μεγάλες δυνατότητες να συμβάλουν στις προτεραιότητες της Μπρατισλάβα και της Ρώμης, ιδίως όσον αφορά την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, των ευρωπαϊκών στρατηγικών επενδύσεων, της δράσης υπέρ της ενιαίας αγοράς και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ . Κατά την κατανομή χρηματοδότησης σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται στην επίτευξη ουσιαστικής και προοδευτικής ενίσχυσης της προσπάθειας έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η συμπληρωματικότητα μεταξύ προγραμμάτων στο πλαίσιο αυτού του τομέα, όπως στον τομέα της ψηφιακής
.
26. Το επίπεδο των αναλήψεων υποχρεώσεων για αυτόν τον τομέα δεν θα υπερβαίνει τα 132 781 εκατομμύρια ευρώ:
27. Αυτός ο τομέας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη χρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας στο νέο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα καθώς και στο διεθνές έργο θερμοπυρηνικών πειραματικών αντιδραστήρων (ITER):
Εγώ. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή του ITER για την περίοδο 2021-2027 θα ανέλθει σε 5 000 εκατομμύρια ευρώ κατ ‘ανώτατο όριο.
ii. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή του διαστημικού προγράμματος για την περίοδο 2021-2027 θα ανέρχεται κατ ‘ανώτατο όριο σε 13 202 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 8 000 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στο Galileo και 4 810 εκατομμύρια ευρώ στο Copernicus.
Ορίζοντας Ευρώπη
28. Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης και επέκτασης της αριστείας της επιστημονικής και καινοτομικής βάσης της Ένωσης. Η προσπάθεια στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία θα βασιστεί συνεπώς στην αριστεία. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» θα βοηθήσει τις διευρυμένες χώρες να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, το χάσμα συμμετοχής και το χάσμα καινοτομίας πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με διάφορα μέτρα και πρωτοβουλίες, όπως κίνητρα για κοινοπραξίες που συμβάλλουν στην κάλυψη αυτού του κενού. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα ενιαίο σύνολο κανόνων, θα εξασφαλίσει μια αποτελεσματική και αποτελεσματική μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική έρευνας που θα προσφέρει επίσης καλύτερες ευκαιρίες στις ΜΜΕ και στους νεοεισερχόμενους να συμμετέχουν στα προγράμματα. Θα διευκολυνθούν οι καλύτεροι δεσμοί μεταξύ των ιδρυμάτων έρευνας και καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ενίσχυση της ερευνητικής συνεργασίας σε ολόκληρη την Ένωση. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον συντονισμό των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» με εκείνες που υποστηρίζονται από άλλα προγράμματα της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής συνοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, θα απαιτηθούν σημαντικές συνέργειες μεταξύ του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» και των διαρθρωτικών ταμείων με σκοπό την «κοινή χρήση της αριστείας», ενισχύοντας έτσι την περιφερειακή ικανότητα Ε & Α και την ικανότητα όλων των περιφερειών να αναπτύξουν ομάδες αριστείας.
29. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2027 θα ανέλθει σε 75 900 εκατομμύρια ευρώ.
30. Το Ταμείο InvestEU θα λειτουργεί ως ενιαίος μηχανισμός στήριξης επενδύσεων της ΕΕ για εσωτερική δράση, αντικαθιστώντας όλα τα υπάρχοντα χρηματοοικονομικά μέσα. Ο γενικός στόχος της είναι να υποστηρίξει τους στόχους πολιτικής της Ένωσης κινητοποιώντας δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις εντός της ΕΕ που πληρούν το κριτήριο της προσθετικότητας, αντιμετωπίζοντας έτσι τις αποτυχίες της αγοράς και τις καταστάσεις βέλτιστων επενδύσεων που παρεμποδίζουν την επίτευξη των στόχων της ΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Σαφείς διατάξεις εντός των σχετικών βασικών πράξεων θα καθορίζουν τις διάφορες χρηματοοικονομικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εφαρμοστέων προγραμμάτων δαπανών και του Ταμείου InvestEU. Το κονδύλιο για το Ταμείο InvestEU για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 2.800 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα συμπληρωθεί από αναπροσαρμογές που προέρχονται από τα μέσα πριν από το 2021. Ένα ειδικό πρόγραμμα μετάβασης Just θα δημιουργηθεί στο InvestEU ως ο δεύτερος πυλώνας του μηχανισμού Just Transition .
Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη»
31. Προκειμένου να επιτευχθεί έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και να ενθαρρυνθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, η Ένωση χρειάζεται μια ενημερωμένη, υψηλής απόδοσης υποδομή για να βοηθήσει στη σύνδεση και την ολοκλήρωση της Ένωσης και όλων των περιφερειών της, στις μεταφορές, την ενέργεια και την ψηφιακή τομείς. Αυτές οι συνδέσεις είναι βασικές για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών. Τα διευρωπαϊκά δίκτυα διευκολύνουν τις διασυνοριακές συνδέσεις, όπως η Rail Baltica, ενθαρρύνουν μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και συμβάλλουν σε μια πιο ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις για την ανθρακοποίηση. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, πρέπει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από μόνιμες γεωγραφικές ευπάθειες.
32. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για την περίοδο 2021-2027 θα ανέλθει σε 28 396 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί μεταξύ των τομέων ως εξής:
α) μεταφορές: 21 384 εκατομμύρια ευρώ,
• από τα οποία 10 000 εκατομμύρια ευρώ θα μεταφερθούν από το Ταμείο Συνοχής που θα δαπανηθεί σύμφωνα με τον κανονισμό CEF: o 30% διατίθεται βάσει υψηλού βαθμού ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών μελών που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και Το 70% σέβεται τις εθνικές πιστώσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής έως το 2023 και στη συνέχεια βασίζεται στον πλήρη ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών που είναι επιλέξιμα για το Ταμείο Συνοχής ·
• από τα οποία 1 384 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση ελλειπόντων μεγάλων διασυνοριακών σιδηροδρομικών συνδέσεων μεταξύ των χωρών συνοχής για τη στήριξη της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς. Ισχύουν οι κανόνες συγχρηματοδότησης της μεταφοράς από το Ταμείο Συνοχής στο CEF.
β) ενέργεια: 5 180 εκατομμύρια ευρώ ·
γ) ψηφιακό: 1 832 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόγραμμα ψηφιακής Ευρώπης
33. Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα επενδύσει σε βασικές στρατηγικές ψηφιακές ικανότητες όπως ο υπολογιστής υψηλής απόδοσης της ΕΕ, η τεχνητή νοημοσύνη και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Θα συμπληρώσει άλλα μέσα, ιδίως το Horizon Europe και το CEF, για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2027 θα ανέλθει σε 6 761 εκατομμύρια ευρώ.
ΤΟΜΕΑΣ 2 – ΣΥΝΟΧΗ, ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ
34. Ο στόχος αυτής της κατηγορίας είναι να συμβάλει στην προστιθέμενη αξία της ΕΕ προάγοντας τη σύγκλιση, υποστηρίζοντας τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, συμβάλλοντας στη μείωση των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών ανισοτήτων στα κράτη μέλη και σε ολόκληρη την Ευρώπη και υλοποιώντας την ατζέντα της Μπρατισλάβα και της Ρώμης. Αυτός ο τίτλος επενδύει στην περιφερειακή ανάπτυξη, τη συνοχή και την ανθεκτικότητα, και σε ανθρώπους, την κοινωνική συνοχή και τις αξίες. Αυτός ο τίτλος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και στην προώθηση κοινών αξιών.
35. Οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για αυτόν τον τομέα δεν θα υπερβαίνουν τα 377 768 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 330 235 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στον υποτομέα 2α “Οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή” και 47 533 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στον υποτομέα 2β ” Ανθεκτικότητα και αξίες “:
ΣΥΝΟΧΗ, ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ
Πολιτική συνοχής
36. Ο κύριος στόχος της πολιτικής συνοχής είναι η ανάπτυξη και επιδίωξη δράσεων που οδηγούν στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, συμβάλλοντας στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και της καθυστέρησης των λιγότερο ευνοημένων περιφερειών. Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του επιμερισμένου σκέλους διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus (ΕΚΤ +) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), θα επιδιώξει τους ακόλουθους στόχους: «Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες , για υποστήριξη από όλα τα Ταμεία. και “Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία”, που θα υποστηριχθεί από το ΕΤΠΑ.
37. Η πολιτική συνοχής θα διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη στήριξη της τρέχουσας διαδικασίας οικονομικής μεταρρύθμισης από τα κράτη μέλη ενισχύοντας τη σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη τις σχετικές συστάσεις ανά χώρα καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
38. Οι πόροι για τον στόχο «Επένδυση για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» θα ανέρχονται συνολικά σε 322 285 εκατομμύρια ευρώ και θα διατεθούν ως εξής:
α) 202 299 εκατομμύρια ευρώ για λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές ·
β) 47 789 εκατομμύρια ευρώ για περιφέρειες μετάβασης ·
γ) 27 212 εκατομμύρια ευρώ για πιο ανεπτυγμένες περιοχές ·
δ) 42 556 εκατομμύρια ευρώ για τα κράτη μέλη που υποστηρίζονται από το Ταμείο Συνοχής ·
ε) 1 928 εκατομμύρια ευρώ ως πρόσθετη χρηματοδότηση για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές που προσδιορίζονται στο άρθρο 349 ΣΛΕΕ και τις περιφέρειες NUTS επιπέδου 2 που πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 6 της πράξης προσχώρησης του 1994 ·
στ) 500 εκατομμύρια ευρώ για διαπεριφερειακές επενδύσεις καινοτομίας.
39. Δεν θα υπάρξει τεχνική προσαρμογή.
40. Το ποσό των διαθέσιμων πόρων για το ΕΚΤ + στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» θα είναι 87 319 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής χρηματοδότησης 473 εκατομμυρίων ευρώ για τις εξόχως απόκεντρες και τις αραιοκατοικημένες περιοχές του Βορρά. 175 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του ΕΚΤ + για τον στόχο «Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» θα διατεθούν για διακρατική συνεργασία που υποστηρίζει καινοτόμες λύσεις υπό άμεση ή έμμεση διαχείριση.
41. Το ποσό της στήριξης από το Ταμείο Συνοχής που θα μεταφερθεί στο CEF θα είναι 10 000 εκατομμύρια ευρώ. Τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής κάθε κράτους μέλους θα μειωθούν αναλόγως. Οι λεπτομέρειες για τη χρήση του μεταφερόμενου ποσού περιλαμβάνονται στην κατηγορία 1, CEF.
42. Οι πόροι για τον στόχο «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» (Interreg) θα ανέρχονται συνολικά σε 7 950 εκατομμύρια ευρώ και θα διανεμηθούν ως εξής:
α) συνολικά 5 713 εκατομμύρια ευρώ για τη θαλάσσια και χερσαία διασυνοριακή συνεργασία ·
β) συνολικά 1 466 εκατομμύρια ευρώ για διακρατική συνεργασία ·
γ) συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ για διαπεριφερειακή συνεργασία ·
δ) συνολικά 271 εκατομμύρια ευρώ για τη συνεργασία των εξόχως απόκεντρων περιοχών.
Το ποσό των 970 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκε από την Επιτροπή για ETC – στοιχείο για διαπεριφερειακές επενδύσεις καινοτομίας χωρίζεται σε δύο μέρη:
– 500 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για διαπεριφερειακές επενδύσεις καινοτομίας υπό άμεση ή έμμεση διαχείριση του ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» και
– 470 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνονται παραπάνω λαμβάνοντας υπόψη την ενημερωμένη αρχιτεκτονική των προγραμμάτων ETC.
43. 0,35% των παγκόσμιων πόρων θα διατεθεί για τεχνική βοήθεια με πρωτοβουλία της Επιτροπής.
Ορισμοί και επιλεξιμότητα
44. Οι πόροι από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ + για τον στόχο «Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» θα διατεθούν σε τρεις τύπους περιφερειών NUTS επιπέδου 2, λαμβάνοντας υπόψη την ταξινόμηση NUTS από το 2016, που καθορίζεται βάσει του τρόπου με τον οποίο το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ τους , που μετρήθηκαν σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης (PPS) και υπολογίστηκαν με βάση τα στοιχεία της Ένωσης για την περίοδο 2015-2017, σχετίζεται με το μέσο ΑΕγχΠ της ΕΕ-27 για την ίδια περίοδο αναφοράς, ως εξής:
α) λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ είναι μικρότερο από το 75% του μέσου ΑΕγχΠ της ΕΕ-27 ·
β) περιφέρειες μετάβασης, των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ κυμαίνεται μεταξύ 75% και 100% του μέσου ΑΕγχΠ της ΕΕ-27 ·
γ) πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες, των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ υπερβαίνει το 100% του μέσου ΑΕγχΠ της ΕΕ-27.
45. Το Ταμείο Συνοχής θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη των οποίων το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ) κατά κεφαλήν, μετρούμενο σε ΜΑΔ και υπολογιζόμενο με βάση τα στοιχεία της Ένωσης για την περίοδο 2015-2017, είναι μικρότερο από το 90% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΕ την ΕΕ-27 για την ίδια περίοδο αναφοράς.
Μεθοδολογία για την κατανομή των παγκόσμιων πόρων ανά κράτος μέλος για την περίοδο 2021-27
Μέθοδος κατανομής για λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές επιλέξιμες στο πλαίσιο του στόχου Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξης
46. Η κατανομή κάθε κράτους μέλους είναι το άθροισμα των πιστώσεων για τις μεμονωμένες επιλέξιμες περιοχές του, υπολογιζόμενη σύμφωνα με τα ακόλουθα βήματα:
α) προσδιορισμός ενός απόλυτου ποσού ετησίως (σε ευρώ) που επιτυγχάνεται πολλαπλασιάζοντας τον πληθυσμό της σχετικής περιοχής με τη διαφορά μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ αυτής της περιοχής, μετρούμενο σε PPS, και του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ της ΕΕ-27 σε PPS ·
β) εφαρμογή ποσοστού στο παραπάνω απόλυτο ποσό για τον προσδιορισμό του χρηματοδοτικού κονδυλίου της περιοχής αυτής · το ποσοστό αυτό βαθμολογείται ώστε να αντικατοπτρίζει τη σχετική ευημερία, που μετράται σε PPS, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27, του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται η επιλέξιμη περιοχή, δηλαδή:
Εγώ. για περιφέρειες στα κράτη μέλη των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΕ είναι κατώτερο του 82% του μέσου όρου της ΕΕ: 2,85% ·
ii. για περιφέρειες στα κράτη μέλη των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΕ κυμαίνεται μεταξύ 82% και 99% του μέσου όρου της ΕΕ: 1,25% ·
iii. για περιφέρειες στα κράτη μέλη των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΕ υπερβαίνει το 99% του μέσου όρου της ΕΕ: 0,75%.
γ) στο ποσό που λαμβάνεται σύμφωνα με το βήμα (β) προστίθεται, εάν ισχύει, ποσό που προκύπτει από τη χορήγηση πριμοδότησης 570 ευρώ ανά άνεργο ανά έτος, που εφαρμόζεται στον αριθμό των ανέργων στην περιοχή που υπερβαίνει τον αριθμό που θα να είστε άνεργοι εάν εφαρμοστεί το μέσο ποσοστό ανεργίας όλων των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών της ΕΕ ·
δ) στο ποσό που λαμβάνεται σύμφωνα με το στοιχείο γ) προστίθεται, εάν ισχύει, ποσό που προκύπτει από τη χορήγηση πριμοδότησης 570 ευρώ ανά νεαρό άνεργο (ηλικιακή ομάδα 15-24) ετησίως, που εφαρμόζεται στον αριθμό των νέων άνεργοι σε αυτήν την περιοχή που υπερβαίνουν τον αριθμό που θα ήταν άνεργοι εάν εφαρμοζόταν το μέσο ποσοστό ανεργίας των νέων όλων των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών της ΕΕ ·
ε) στο ποσό που λαμβάνεται στο βήμα (δ) προστίθεται, κατά περίπτωση, ποσό που προκύπτει από την κατανομή πριμοδότησης 270 ευρώ ανά άτομο (ηλικιακή ομάδα 25-64) ετησίως, που εφαρμόζεται στον αριθμό των ατόμων στην περιοχή αυτή αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί προκειμένου να επιτευχθεί το μέσο επίπεδο χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης (λιγότερο από την πρωτοβάθμια, πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) όλων των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών της ΕΕ ·
στ) στο ποσό που λαμβάνεται σύμφωνα με το στοιχείο ε) προστίθεται, κατά περίπτωση, ποσό 1 ευρώ ανά τόνο ισοδυνάμου CO2 ετησίως που εφαρμόζεται στο μερίδιο πληθυσμού της περιοχής του αριθμού τόνων ισοδύναμου CO2 με το οποίο το κράτος μέλος υπερβαίνει τον στόχο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου εκτός του συστήματος εμπορίας εκπομπών που καθορίστηκε για το 2030, όπως πρότεινε η Επιτροπή το 2016 ·
ζ) στο ποσό που λαμβάνεται στο στάδιο (στ) προστίθεται, κατά περίπτωση, ποσό που προκύπτει από την κατανομή πριμοδότησης 405 ευρώ ανά άτομο ετησίως, που εφαρμόζεται στο μερίδιο του πληθυσμού των περιφερειών καθαρής μετανάστευσης από χώρες εκτός ΕΕ σε το κράτος μέλος από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Μέθοδος κατανομής για περιφέρειες μετάβασης που είναι επιλέξιμες βάσει του στόχου Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξης
47. Η κατανομή κάθε κράτους μέλους είναι το άθροισμα των πιστώσεων για τις μεμονωμένες επιλέξιμες περιοχές του, υπολογιζόμενη σύμφωνα με τα ακόλουθα βήματα:
α) προσδιορισμός της ελάχιστης και μέγιστης έντασης θεωρητικής ενίσχυσης για κάθε επιλέξιμη περιοχή μετάβασης. Το ελάχιστο επίπεδο στήριξης καθορίζεται από τον αρχικό μέσο όρο της κατά κεφαλήν έντασης ενίσχυσης όλων των πιο ανεπτυγμένων περιοχών, δηλαδή 15,2 ευρώ ανά κεφαλή και ανά έτος. Το μέγιστο επίπεδο στήριξης αναφέρεται σε μια θεωρητική περιοχή με κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ 75% του μέσου όρου της ΕΕ-27 και υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τη μέθοδο που ορίζεται στην παράγραφο 46 στοιχεία α) και β) παραπάνω. Από το ποσό που λαμβάνεται με αυτήν τη μέθοδο, λαμβάνεται υπόψη το 60%.
β) υπολογισμός των αρχικών περιφερειακών κατανομών, λαμβάνοντας υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ περιφερειακού (σε ΜΑΔ) μέσω γραμμικής παρεμβολής του σχετικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιοχής σε σύγκριση με την ΕΕ-27 ·
γ) στο ποσό που λαμβάνεται σύμφωνα με το στοιχείο β) προστίθεται, εάν ισχύει, ποσό που προκύπτει από τη χορήγηση πριμοδότησης ύψους 560 ευρώ ανά άνεργο ανά έτος, που εφαρμόζεται στον αριθμό των ανέργων στην περιοχή που υπερβαίνει τον αριθμό που θα να είστε άνεργοι εάν εφαρμοστεί το μέσο ποσοστό ανεργίας όλων των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών της ΕΕ · δ) στο ποσό που λαμβάνεται σύμφωνα με το βήμα (γ) προστίθεται, κατά περίπτωση, ποσό που προκύπτει από τη χορήγηση πριμοδότησης 560 ευρώ ανά νεαρό άνεργο (ηλικιακή ομάδα 15-24) ετησίως, που εφαρμόζεται στον αριθμό των νέων άνεργοι σε αυτήν την περιοχή που υπερβαίνουν τον αριθμό που θα ήταν άνεργοι εάν εφαρμοζόταν το μέσο ποσοστό ανεργίας των νέων όλων των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών ·
ε) στο ποσό που λαμβάνεται σύμφωνα με το στοιχείο δ) προστίθεται, κατά περίπτωση, ποσό που προκύπτει από τη χορήγηση πριμοδότησης 250 ευρώ ανά άτομο (ηλικιακή ομάδα 25-64) ετησίως, που εφαρμόζεται στον αριθμό των ατόμων σε εκείνη την περιοχή που θα πρέπει να αφαιρεθεί για να φτάσει το μέσο επίπεδο χαμηλής εκπαίδευσης
Μέθοδος κατανομής για πιο ανεπτυγμένες περιοχές που είναι επιλέξιμες βάσει του στόχου Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξης
48. Το συνολικό αρχικό θεωρητικό χρηματοδοτικό κονδύλιο θα επιτευχθεί πολλαπλασιάζοντας την ένταση της ενίσχυσης κατά κεφαλή και ανά έτος 15,2 ευρώ από τον επιλέξιμο πληθυσμό.
49. Το μερίδιο κάθε ενδιαφερόμενου κράτους μέλους θα είναι το άθροισμα των μεριδίων των επιλέξιμων περιφερειών του, τα οποία καθορίζονται βάσει των ακόλουθων κριτηρίων, σταθμισμένα όπως αναφέρεται:
α) συνολικός περιφερειακός πληθυσμός (με βάρος 20%) ·
β) αριθμός ανέργων στις περιφέρειες NUTS επιπέδου 2 με ποσοστό ανεργίας πάνω από το μέσο όρο όλων των πιο ανεπτυγμένων περιοχών (σταθμίζοντας 12,5%) ·
γ) προσθήκη απασχόλησης για την επίτευξη του μέσου ποσοστού απασχόλησης (ηλικίας 20 έως 64 ετών) όλων των πιο ανεπτυγμένων περιοχών (με βάρος 20%) ·
δ) αριθμός ατόμων ηλικίας 30 έως 34 ετών με τριτοβάθμια εκπαίδευση που πρέπει να προστεθούν για να φθάσουν στο μέσο ποσοστό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίες 30 έως 34 ετών) όλων των πιο ανεπτυγμένων περιοχών (με βάρος 22,5%) ·
ε) τον αριθμό των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση (ηλικίας 18 έως 24 ετών) που θα αφαιρεθούν για να φθάσουν στο μέσο ποσοστό των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση (ηλικίας 18 έως 24 ετών) όλων των πιο ανεπτυγμένων περιοχών (με βάρος 15%) ·
στ) διαφορά μεταξύ του παρατηρούμενου ΑΕγχΠ της περιοχής (μετρούμενο σε PPS) και του θεωρητικού περιφερειακού ΑΕγχΠ εάν η περιοχή είχε το ίδιο ΑΕγχΠ κατά κεφαλή με την πιο ευημερούσα περιοχή NUTS επιπέδου 2 (σταθμίζοντας 7,5%) ·
ζ) πληθυσμός περιφερειών επιπέδου NUTS 3 με πυκνότητα πληθυσμού κάτω των 12,5 κατοίκων / km2 (σταθμίζοντας 2,5%).
50. Στα ποσά ανά περιφέρεια NUTS επιπέδου 2 που λαμβάνονται σύμφωνα με το σημείο 44 προστίθεται, κατά περίπτωση, ποσό 1 ευρώ ανά τόνο ισοδύναμου CO2 ετησίως που εφαρμόζεται στο μερίδιο πληθυσμού της περιοχής του αριθμού τόνων ισοδύναμου CO2 κατά την οποία το κράτος μέλος υπερβαίνει τον στόχο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου εκτός του συστήματος εμπορίας εκπομπών που καθορίστηκε για το 2030, όπως πρότεινε η Επιτροπή το 2016.
51. Στα ποσά ανά περιφέρεια NUTS επιπέδου 2 που λαμβάνονται σύμφωνα με το σημείο 45, προστίθεται ένα ποσό που προκύπτει από την κατανομή πριμοδότησης 405 ευρώ ανά άτομο ετησίως, που εφαρμόζεται στο μερίδιο πληθυσμού της περιοχής της καθαρής μετανάστευσης από χώρες εκτός ΕΕ προς το κράτος μέλος από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Μέθοδος κατανομής για τα κράτη μέλη που είναι επιλέξιμα για το Ταμείο Συνοχής
52. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο θα επιτευχθεί πολλαπλασιάζοντας τη μέση ένταση ενίσχυσης κατά κεφαλή και 62,9 ευρώ ετησίως από τον επιλέξιμο πληθυσμό. Η κατανομή αυτού του θεωρητικού χρηματοδοτικού κονδυλίου από κάθε επιλέξιμο κράτος μέλος αντιστοιχεί σε ποσοστό που βασίζεται στον πληθυσμό, την έκταση και την εθνική ευημερία του και θα επιτευχθεί εφαρμόζοντας τα ακόλουθα βήματα:
α) υπολογισμός του αριθμητικού μέσου όρου του μεριδίου του πληθυσμού και της επιφάνειας του εν λόγω κράτους μέλους του συνολικού πληθυσμού και της επιφάνειας όλων των επιλέξιμων κρατών μελών. Εάν, ωστόσο, το μερίδιο ενός συνολικού πληθυσμού ενός κράτους μέλους υπερβαίνει το μερίδιό του στη συνολική έκταση κατά έναν παράγοντα πέντε ή περισσότερων, αντικατοπτρίζοντας μια εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, μόνο το μερίδιο του συνολικού πληθυσμού θα χρησιμοποιηθεί για αυτό το βήμα ·
β) αναπροσαρμογή των ποσοστών που προκύπτουν με συντελεστή που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του ποσοστού κατά το οποίο το κατά κεφαλήν ΑΕΕ του εν λόγω κράτους μέλους (μετρούμενο σε ΜΑΔ) για την περίοδο 2015-2017 υπερβαίνει ή πέφτει κάτω από το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΕ όλων των επιλέξιμων Κράτη μέλη (ο μέσος όρος εκφράζεται ως 100%).
Για κάθε επιλέξιμο κράτος μέλος, το μερίδιο του Ταμείου Συνοχής δεν θα είναι υψηλότερο από το ένα τρίτο της συνολικής κατανομής μείον την κατανομή για τον ευρωπαϊκό στόχο εδαφικής ανάπτυξης μετά την εφαρμογή των παραγράφων 50 έως 55. Αυτή η προσαρμογή θα αυξήσει αναλογικά όλες τις άλλες μεταφορές που προκύπτουν από τις παραγράφους 40 έως 45
Μέθοδος κατανομής για τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας
53. Η κατανομή των πόρων ανά κράτος μέλος, η οποία καλύπτει τη διασυνοριακή, διακρατική και εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, καθορίζεται ως το σταθμισμένο άθροισμα των μετοχών που καθορίζεται βάσει των ακόλουθων κριτηρίων, σταθμισμένο όπως αναφέρεται:
α) συνολικός πληθυσμός όλων των παραμεθόριων περιοχών NUTS επιπέδου 3 και άλλων περιοχών επιπέδουNUTS 3 από τις οποίες τουλάχιστον το ήμισυ του περιφερειακού πληθυσμού ζει εντός 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα (με βάρος 45,8%) ·
β) πληθυσμός που ζει εντός 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα (με βάρος 30,5%) ·
γ) συνολικός πληθυσμός των κρατών μελών (βάρους 20%) ·
δ) συνολικός πληθυσμός των εξόχως απόκεντρων περιοχών (με στάθμιση 3,7%).
Το μερίδιο της διασυνοριακής συνιστώσας αντιστοιχεί στο άθροισμα των βαρών των κριτηρίων (α) και (β). Το μερίδιο της διακρατικής συνιστώσας αντιστοιχεί στο βάρος του κριτηρίου (γ). Το μερίδιο της συνεργασίας των εξόχως απόκεντρων περιοχών αντιστοιχεί στο βάρος του κριτηρίου (δ).
Μέθοδος κατανομής για την πρόσθετη χρηματοδότηση για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές που προσδιορίζονται στο άρθρο 349 ΣΛΕΕ και τις περιφέρειες NUTS επιπέδου 2 που πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 6 της πράξης προσχώρησης του 1994
54. Μια πρόσθετη ειδική κατανομή που αντιστοιχεί σε ένταση ενίσχυσης 40 ευρώ ανά κάτοικο ετησίως θα διατεθεί στις εξόχως απόκεντρες περιοχές NUTS επιπέδου 2 και στις βόρειες αραιοκατοικημένες περιοχές NUTS επιπέδου 2. Η κατανομή αυτή θα κατανέμεται ανά περιφέρεια και κράτος μέλος κατά τρόπο ανάλογο προς τον συνολικό πληθυσμό αυτών των περιοχών.
Ελάχιστα και μέγιστα επίπεδα μεταφοράς από τα κεφάλαια που υποστηρίζουν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή (ανώτατα όρια και δίχτυα ασφαλείας)
55. Προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη επαρκούς συγκέντρωσης της χρηματοδότησης της συνοχής στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και κράτη μέλη και στη μείωση των ανισοτήτων στις μέσες εντάσεις κατά κεφαλήν ενίσχυσης, το μέγιστο επίπεδο μεταφοράς (ανώτατο όριο) από τα Ταμεία σε κάθε μεμονωμένο κράτος μέλος θα προσδιορίζεται ως ποσοστό του ΑΕγχΠ του κράτους μέλους, σύμφωνα με το οποίο τα ποσοστά αυτά θα έχουν ως εξής:
α) για τα κράτη μέλη των οποίων ο μέσος κατά κεφαλήν ΑΕΕ (σε ΜΑΔ) για την περίοδο 2015-2017 είναι κάτω από το 55% του μέσου όρου της ΕΕ-27: 2,3% του ΑΕγχΠ τους ·
β) για τα κράτη μέλη των οποίων ο μέσος κατά κεφαλήν ΑΕΕ (σε ΜΑΔ) για την περίοδο 2015-2017 ισούται με ή υπερβαίνει το 68% του μέσου όρου της ΕΕ-27: 1,5% του ΑΕγχΠ τους ·
γ) για κράτη μέλη των οποίων ο μέσος κατά κεφαλήν ΑΕΕ (σε ΜΑΔ) για την περίοδο 2015-2017 ισούται με ή υπερβαίνει το 55% και κάτω από το 68% του μέσου όρου της ΕΕ-27: το ποσοστό επιτυγχάνεται μέσω γραμμικής παρεμβολής μεταξύ 2,3% και Το 1,5% του ΑΕγχΠ τους οδηγεί σε αναλογική μείωση του ποσοστού ανώτατου ορίου σύμφωνα με την αύξηση της ευημερίας.
Το ανώτατο όριο θα εφαρμόζεται σε ετήσια βάση στις προβλέψεις της Επιτροπής για το ΑΕγχΠ και, ενδεχομένως, θα μειώσει αναλογικά όλες τις μεταφορές (εκτός από τις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες και τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας) στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος προκειμένου να το μέγιστο επίπεδο μεταφοράς.
56. Οι κανόνες που περιγράφονται στην παράγραφο 50 δεν θα οδηγήσουν σε κατανομές ανά κράτος μέλος υψηλότερο από το 107% του επιπέδου τους σε πραγματικούς όρους για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020. Αυτή η προσαρμογή θα εφαρμοστεί αναλογικά σε όλες τις μεταφορές (εκτός από τον ευρωπαϊκό στόχο εδαφικής ανάπτυξης) στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο επίπεδο μεταφοράς.
57. Προκειμένου να ενοποιηθούν οι προσπάθειες σύγκλισης και να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση είναι ομαλή και σταδιακή, η ελάχιστη συνολική κατανομή από τα Ταμεία για ένα κράτος μέλος θα αντιστοιχεί στο 76% των ατομικών του συνολικών πιστώσεων 2014-2020. Η ελάχιστη συνολική κατανομή από τα Ταμεία για ένα κράτος μέλος όπου τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει σε περιφέρειες επιπέδου NUTS 2 με ΑΕγχΠ / κεφαλή κάτω του 50% του μέσου όρου της ΕΕ, θα αντιστοιχεί στο 85% των ατομικών του 2014- Συνολική κατανομή 2020. Οι προσαρμογές που απαιτούνται για την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης θα εφαρμόζονται αναλογικά στις πιστώσεις από τα Ταμεία, εξαιρουμένων των πιστώσεων βάσει του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας.
58. Η μέγιστη συνολική κατανομή από τα Ταμεία για ένα κράτος μέλος που έχει κατά κεφαλήν ΑΕΕ (σε ΜΑΔ) τουλάχιστον 120% του μέσου όρου της ΕΕ-27 θα αντιστοιχεί στο 80% της ατομικής του συνολικής κατανομής 2014-2020. Η μέγιστη συνολική κατανομή από τα κονδύλια για ένα κράτος μέλος που έχει κατά κεφαλήν ΑΕΕ (σε ΜΑΔ) ίσο ή ανώτερο του 110% και κάτω από το 120% του μέσου όρου της ΕΕ-27 θα αντιστοιχεί στο 90% της ατομικής του συνολικής κατανομής 2014-2020. Οι προσαρμογές που απαιτούνται για την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης θα εφαρμόζονται αναλογικά στις πιστώσεις από τα Ταμεία, εξαιρουμένης της κατανομής βάσει του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας. Εάν ένα κράτος μέλος διαθέτει περιφέρειες μετάβασης για τις οποίες εφαρμόζεται η παράγραφος 61, το 25% της κατανομής του εν λόγω κράτους μέλους για τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές μεταφέρεται στην κατανομή των μεταβατικών περιοχών του εν λόγω κράτους μέλους.
Πρόσθετες διατάξεις κατανομής
59. Για όλες τις περιφέρειες που ταξινομήθηκαν ως λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, αλλά των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ υπερβαίνει το 75% του μέσου όρου της ΕΕ-27, το ελάχιστο ετήσιο επίπεδο στήριξης στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» θα αντιστοιχεί στο 60% της προηγούμενης ενδεικτικής μέσης ετήσιας κατανομής τους στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», που υπολογίστηκε από την Επιτροπή εντός του ΠΔΠ 2014-2020.
60. Καμία μεταβατική περιοχή δεν θα λάβει λιγότερα από αυτά που θα είχε λάβει εάν ήταν μια πιο ανεπτυγμένη περιοχή.
61. Η ελάχιστη συνολική κατανομή ενός κράτους μέλους για τις περιφέρειες μετάβασης, οι οποίες ήταν ήδη περιοχές μετάβασης το 2014-20, αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 65% της συνολικής κατανομής 2014-2020 για τις περιφέρειες αυτές στο εν λόγω κράτος μέλος.
62. Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 55 έως 58, εφαρμόζονται πρόσθετες πιστώσεις όπως ορίζονται στις παραγράφους 63 έως 67.
63. Θα διατεθούν συνολικά 120 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα PEACE PLUS για την υποστήριξη της ειρήνης και της συμφιλίωσης και για τη συνέχιση της διασυνοριακής συνεργασίας Βορρά-Νότου.
64. Όταν ο πληθυσμός ενός κράτους μέλους έχει μειωθεί κατά μέσο όρο κατά περισσότερο από 1% ετησίως, μεταξύ των περιόδων 2007-2009 και 2016-2018, το εν λόγω κράτος μέλος λαμβάνει πρόσθετη κατανομή ισοδύναμη με τη συνολική μείωση του πληθυσμού του μεταξύ αυτών των δύο περιόδων πολλαπλασιαζόμενων επί 500 ευρώ. Αυτή η πρόσθετη κατανομή θα προορίζεται για λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες του οικείου κράτους μέλους.
65. Για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες των κρατών μελών που έχουν επωφεληθεί μόνο από μια περίοδο πολιτικής συνοχής, θα χορηγηθεί πρόσθετη κατανομή 400 εκατομμυρίων ευρώ στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειές της.
66. Προκειμένου να αναγνωριστούν οι προκλήσεις που θέτει η κατάσταση των νησιωτικών κρατών μελών και η απομακρυσμένη απόσταση ορισμένων τμημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μάλτα και η Κύπρος θα λάβουν πρόσθετο κονδύλιο 100 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα για τα διαρθρωτικά ταμεία στο πλαίσιο της “Επενδύσεων για ανάπτυξη” και θέσεις εργασίας. Στις αραιοκατοικημένες περιοχές του Βορρά της Φινλανδίας διατίθεται πρόσθετο κονδύλιο 100 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων.
67. Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε ορισμένα κράτη μέλη, τα Διαρθρωτικά Ταμεία θα παρέχουν τις ακόλουθες πρόσθετες πιστώσεις στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις για ανάπτυξη και απασχόληση»: 200 εκατομμύρια ευρώ για το Βέλγιο για τις περιφέρειες μετάβασης, 200 εκατομμύρια ευρώ για τη Βουλγαρία για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, 1.550 εκατομμύρια ευρώ για την Τσεχική Δημοκρατία στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής, 100 εκατομμύρια ευρώ για την Κύπρο για τα διαρθρωτικά ταμεία στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις για ανάπτυξη και απασχόληση», 50 εκατομμύρια ευρώ για την Εσθονία, 650 εκατομμύρια ευρώ για τη Γερμανία για τις περιφέρειες μετάβασης που εμπίπτουν στο δίχτυ ασφαλείας, όπως ορίζεται στην παράγραφο 61, 50 εκατομμύρια ευρώ για τη Μάλτα για τα διαρθρωτικά ταμεία στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις για ανάπτυξη και απασχόληση», 600 εκατομμύρια ευρώ για την Πολωνία για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, 300 εκατομμύρια ευρώ για την Πορτογαλία για τις περιφέρειες μετάβασης και 350 εκατομμύρια ευρώ για την πιο ανεπτυγμένη περιοχή της Σλοβενίας.
Ποσοστά συγχρηματοδότησης
68. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τον στόχο της επένδυσης για θέσεις εργασίας και ανάπτυξης δεν θα είναι υψηλότερο από:
α) 85% για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές ·
β) 70% για περιφέρειες μετάβασης που κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 ταξινομήθηκαν ως λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές ·
γ) 60% για τις περιοχές μετάβασης ·
δ) 40% για τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές.
Τα ποσοστά συγχρηματοδότησης για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές δεν θα είναι υψηλότερα από το 85%.
Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για το Ταμείο Συνοχής δεν θα είναι υψηλότερο από το 85%.
Ενδέχεται να ισχύουν υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης για προτεραιότητες που υποστηρίζουν καινοτόμες δράσεις και για υποστήριξη για τους περισσότερους απόρους στο πλαίσιο του ΕΚΤ +.
Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τα προγράμματα Interreg δεν θα είναι υψηλότερο από το 80%.
Ενδέχεται να ισχύουν υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης για εξωτερικά προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας βάσει του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg).
Τα μέτρα τεχνικής βοήθειας που εφαρμόζονται με πρωτοβουλία ή εξ ονόματος της Επιτροπής μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ποσοστό 100%.
Μέτρα που συνδέονται με τη χρηστή οικονομική διακυβέρνηση
69. Πρέπει να διατηρηθούν μηχανισμοί για τη διασφάλιση σύνδεσης μεταξύ των πολιτικών χρηματοδότησης της Ένωσης και της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης, επιτρέποντας στην Επιτροπή να ζητήσει επανεξέταση ή τροποποιήσεις σχετικών προγραμμάτων προκειμένου να υποστηρίξει την εφαρμογή των σχετικών συστάσεων του Συμβουλίου ή να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των Ταμείων · ή να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για αναστολή όλων ή μέρους των αναλήψεων υποχρεώσεων ή πληρωμών για ένα ή περισσότερα από τα προγράμματα του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους όταν το εν λόγω κράτος μέλος δεν αναλάβει αποτελεσματική δράση στο πλαίσιο της διαδικασίας οικονομικής διακυβέρνησης.
Ποσοστά προχρηματοδότησης
70. Η Επιτροπή θα καταβάλει προχρηματοδότηση βάσει της συνολικής στήριξης από τα Ταμεία που καθορίζονται στην απόφαση έγκρισης του προγράμματος. Η προχρηματοδότηση για κάθε Ταμείο θα καταβάλλεται σε ετήσιες δόσεις, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων, ως εξής:
α) 2021: 0,5% ·
β) 2022: 0,5% ·
γ) 2023: 0,5% ·
δ) 2024: 0,5% ·
ε) 2025: 0,5% ·
στ) 2026: 0,5%.
Η προχρηματοδότηση για τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (Interreg) θα καταβάλλεται σε ετήσιες δόσεις, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, ως εξής:
α) 2021: 1% ·
β) 2022: 1% ·
γ) 2023: 3% ·
δ) 2024: 3% ·
ε) 2025: 3% ·
στ) 2026: 3%.
Η προχρηματοδότηση για κάθε Ταμείο και για τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας εκκαθαρίζεται κάθε χρόνο με την αποδοχή λογαριασμών.
Για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο Διαχείρισης Συνόρων και Θεωρήσεων θα καθοριστεί ένα ειδικό ποσοστό προχρηματοδότησης.
Τα προγράμματα που αφορούν την περίοδο 2014-2020 θα προχρηματοδοτηθούν με ποσοστό 2% από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Κανόνες αποδέσμευσης
71. Οποιοδήποτε ποσό σε ένα πρόγραμμα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί για προχρηματοδότηση ή για το οποίο δεν έχει υποβληθεί αίτηση πληρωμής έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρίτου ημερολογιακού έτους μετά το έτος των αναλήψεων υποχρεώσεων του προϋπολογισμού για τα έτη 2021 έως 2026 . Η τελική ημερομηνία επιλεξιμότητας θα παραμείνει στις 31 Δεκεμβρίου 2029.
Θεματική συγκέντρωση της υποστήριξης του ΕΤΠΑ
72. Όσον αφορά τα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», οι συνολικοί πόροι του ΕΤΠΑ σε κάθε κράτος μέλος θα συγκεντρωθούν είτε σε εθνικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο ως εξής:
α) τα κράτη μέλη με ακαθάριστο εθνικό εισόδημα αναλογία ίσο ή ανώτερο του 100% ή περισσότερο ανεπτυγμένων περιφερειών θα διαθέσουν τουλάχιστον το 85% των συνολικών πόρων του ΕΤΠΑ σε προτεραιότητες διαφορετικές από την τεχνική βοήθεια σε «έξυπνους» και «πράσινους» στόχους, και τουλάχιστον 30% σε “πράσινο” ·
β) Τα κράτη μέλη με αναλογία ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος ίσο ή ανώτερο του 75% και κάτω του 100% ή περιφέρειες μετάβασης θα κατανέμουν τουλάχιστον το 40% των συνολικών πόρων τους από το ΕΤΠΑ σε προτεραιότητες άλλες από την τεχνική βοήθεια στο “έξυπνο”, και τουλάχιστον 30 % έως “πράσινο”;
γ) Τα κράτη μέλη με αναλογία ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος κάτω από το 75% ή λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες θα διαθέσουν τουλάχιστον το 25% του συνόλου των πόρων του ΕΤΠΑ σε προτεραιότητες εκτός από την τεχνική βοήθεια στο «έξυπνο» και τουλάχιστον το 30% στο «πράσινο».
Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν στην αρχή της περιόδου προγραμματισμού το επίπεδο – εθνικό ή περιφερειακό – στο οποίο θα εφαρμοστεί η θεματική συγκέντρωση. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να καθορίσει τη θεματική συγκέντρωση σε περιφερειακό επίπεδο, οι απαιτήσεις του θα καθοριστούν για όλες τις περιφέρειες του κράτους μέλους που περιλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία ανάπτυξης.
Εάν το μερίδιο των πόρων του Ταμείου Συνοχής που διατίθεται για τη στήριξη του «πράσινου» στόχου είναι υψηλότερο από 50%, τότε οι πιστώσεις άνω του 50% μπορούν να υπολογιστούν για την επίτευξη των ελάχιστων μεριδίων του ΕΤΠΑ.
Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, ο λόγος ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος σημαίνει τη σχέση μεταξύ του ακαθάριστου εθνικού κατά κεφαλήν εισοδήματος ενός κράτους μέλους, μετρούμενη σε ΜΑΔ και υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία της Ένωσης για την περίοδο 2015-2017, και το μέσο ακαθάριστο εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα σε ΜΑΔ των 27 κρατών μελών για την ίδια περίοδο αναφοράς.
Υποστήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας
73. Αυτός ο τομέας θα χρηματοδοτήσει επίσης την υποστήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας
Πληρωμές τόκου
74. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για πληρωμές τόκων που οφείλει η Ένωση σε σχέση με το δανεισμό της στις κεφαλαιαγορές στο πλαίσιο της NGEU για την περίοδο 2021-2027 θα ανέλθει σε 12 914 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά που δεν χρησιμοποιούνται για πληρωμές τόκων θα χρησιμοποιηθούν για πρόωρες αποπληρωμές πριν από το τέλος του ΠΔΠ 2021-2027, με ένα ελάχιστο ποσό, και μπορούν να αυξηθούν πάνω από αυτό το επίπεδο υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εισαχθεί νέοι ίδιοι πόροι.
75. Το μέσο τεχνικής υποστήριξης θα βελτιώσει τη διοικητική ικανότητα των κρατών μελών να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις. Θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη μέλη και διαθέτει χρηματοδοτικό κονδύλιο για την περίοδο 2021-2027 ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ.
Επένδυση σε ανθρώπους, κοινωνική συνοχή και αξίες
76. Το ΕΚΤ + θα παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη για την απασχόληση των νέων, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής φτώχειας, με τη συγχώνευση υφιστάμενων προγραμμάτων: το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, το Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Βοήθεια στους απόρους και στο πρόγραμμα Απασχόλησης και Κοινωνικής Καινοτομίας.
Το συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο για το ΕΚΤ + για την περίοδο 2021-2027 θα είναι 87 995 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων:
• 676 εκατομμύρια ευρώ για το σκέλος του ΕΚΤ + υπό άμεση και έμμεση διαχείριση ·
• 87 319 εκατομμύρια ευρώ για το σκέλος του ΕΚΤ + υπό επιμερισμένη διαχείριση στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».
Το σκέλος της κοινής διαχείρισης θα παραμείνει υπό επιμέρους τίτλο μαζί με το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής.
77. Όσον αφορά τους πόρους του ΕΚΤ + υπό επιμερισμένη διαχείριση, κάθε κράτος μέλος διαθέτει:
α) τουλάχιστον 25% στους συγκεκριμένους στόχους για την κοινωνική ένταξη, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης των μεταναστών ·
β) τουλάχιστον 2% στον ειδικό στόχο που αντιμετωπίζει την υλική στέρηση ·
γ) τουλάχιστον 10% σε στοχευμένες δράσεις για νέους που δεν εργάζονται (NEET) σε περίπτωση που το ποσοστό NEET υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ.
78. Με βάση το υπάρχον Erasmus +, το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει ευκαιρίες μάθησης και κινητικότητας για μαθητές, μαθητευόμενους, νέους, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Θα επικεντρωθεί έντονα στην ένταξη ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες και θα ενισχύσει τις ευκαιρίες διακρατικής συνεργασίας για πανεπιστήμια, ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το Erasmus + θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για την εφαρμογή του προγράμματος Erasmus + για την περίοδο 2021-2027 θα είναι 21 208 εκατομμύρια ευρώ.
Ελαστικότητα
79. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο του προγράμματος RescEU στο πλαίσιο του ΠΔΠ θα ανέλθει σε 1 106 εκατομμύρια ευρώ.
80. Θα καταρτιστεί πρόγραμμα υγείας. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο του προγράμματος Υγεία στο πλαίσιο του ΠΔΠ θα ανέλθει σε 1 670 εκατομμύρια ευρώ.
81. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» στο πλαίσιο του ΠΔΠ θα είναι 1 642 εκατομμύρια ευρώ και το χρηματοδοτικό κονδύλιο για το πρόγραμμα Δικαιοσύνη, Δικαιώματα και Αξίες στο πλαίσιο του ΠΔΠ θα είναι 841 εκατομμύρια ευρώ.
82. Το ποσό για την Eurojust θα είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερο από το επίπεδο του 2020 σε πραγματικούς όρους.
83. Θα διασφαλιστούν επαρκείς πόροι για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την OLAF προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.
84. Η χρηματοδότηση σε αυτόν τον τομέα επικεντρώνεται στην παροχή προστιθέμενης αξίας μέσω μιας εκσυγχρονισμένης, βιώσιμης γεωργικής, θαλάσσιας και αλιευτικής πολιτικής, καθώς και με την προώθηση της δράσης για το κλίμα και την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Η ενσωμάτωση του κλίματος στον προϋπολογισμό και η ενισχυμένη ενσωμάτωση περιβαλλοντικών στόχων δίνει σε αυτόν τον τομέα έναν βασικό ρόλο στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου τουλάχιστον του 30% των δαπανών της ΕΕ που συμβάλλουν στους κλιματικούς στόχους.
85. Οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για αυτόν τον Τομέα, ο οποίος αποτελείται από τη γεωργία και τη θαλάσσια πολιτική, καθώς και η δράση για το περιβάλλον και το κλίμα δεν θα υπερβούν τα 356 374 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 258 594 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για δαπάνες και άμεσες πληρωμές που σχετίζονται με την αγορά. Οι άμεσες πληρωμές βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 και βάσει του κανονισμού στρατηγικού σχεδίου της ΚΓΠ δεν θα υπερβούν τα 239 916 εκατομμύρια ευρώ.
ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κοινή Αγροτική Πολιτική
86. Μια αναμορφωμένη και εκσυγχρονισμένη Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) θα διασφαλίσει την πρόσβαση σε ασφαλή, υψηλής ποιότητας, προσιτά, θρεπτικά και ποικίλα τρόφιμα. Θα υποστηρίξει τη μετάβαση προς έναν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο και προσανατολισμένο στην αγορά γεωργικό τομέα και την ανάπτυξη ζωντανών αγροτικών περιοχών. Η ΚΓΠ θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους που καθορίζονται στις Συνθήκες και θα παρέχει ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τη γεωργική κοινότητα. Η ΚΓΠ θα λάβει επίσης πλήρως υπόψη τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η κοινωνική δομή της γεωργίας και οι διαρθρωτικές και φυσικές ανισότητες μεταξύ των διαφόρων αγροτικών περιοχών.
87. Ένα νέο μοντέλο παράδοσης που φέρνει και τους δύο πυλώνες σε ένα ενιαίο μέσο προγραμματισμού – το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ – θα διασφαλίσει την επίτευξη κοινών στόχων σε επίπεδο ΕΕ. Το νέο μοντέλο παράδοσης θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη και θα συμβάλει στην απλοποίηση. Το μερίδιο των δαπανών της ΚΓΠ που αναμένεται να αφιερωθεί στη δράση για το κλίμα είναι 40%.
88. Η κοινή γεωργική πολιτική για την περίοδο 2021-2027 θα συνεχίσει να βασίζεται στη δομή των δύο πυλώνων:
α) Ο πυλώνας Ι (μέτρα αγοράς και άμεσες πληρωμές) θα παρέχει άμεση υποστήριξη στους αγρότες και μέτρα χρηματοδότησης της αγοράς. Θα συμβάλει, ιδίως μέσω μιας νέας περιβαλλοντικής αρχιτεκτονικής, σε υψηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής και κλιματικής φιλοδοξίας της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Τα μέτρα στον πυλώνα Ι, όπως και στην τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης, θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
β) Ο πυλώνας II (αγροτική ανάπτυξη) θα παράσχει συγκεκριμένα δημόσια αγαθά για το κλίμα και το περιβάλλον, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των τομέων της γεωργίας και της δασοκομίας, θα προωθήσει τη διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και της ποιότητας ζωής και εργασίας σε αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με ειδικούς περιορισμούς. Τα μέτρα στον πυλώνα II θα συγχρηματοδοτηθούν από τα κράτη μέλη.
Πυλώνας Ι
Εξωτερική σύγκλιση
89. Η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων πληρωμών θα συνεχιστεί. Όλα τα κράτη μέλη με άμεσες πληρωμές ανά εκτάριο κάτω από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ θα κλείσουν το 50% του χάσματος μεταξύ του τρέχοντος μέσου επιπέδου άμεσων πληρωμών τους και του 90% του μέσου όρου της ΕΕ σε έξι ίσα στάδια από το 2022. Αυτή η σύγκλιση θα χρηματοδοτηθεί αναλογικά από όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον, όλα τα κράτη μέλη θα έχουν επίπεδο τουλάχιστον 200 ευρώ ανά εκτάριο το 2022 και όλα τα κράτη μέλη θα φτάσουν τουλάχιστον τα 215 ευρώ ανά εκτάριο έως το 2027.
Περιορισμός των άμεσων ενισχύσεων για μεγάλους αγρότες
90. Το ανώτατο όριο των άμεσων πληρωμών για μεγάλους δικαιούχους θα εισαχθεί σε εθελοντική βάση στο επίπεδο των 100 000 ευρώ. Θα ισχύει μόνο για τη βασική στήριξη εισοδήματος για τη βιωσιμότητα (BISS). Κατά την εφαρμογή ανώτατου ορίου, τα κράτη μέλη μπορούν να αφαιρέσουν από το ποσό της βασικής στήριξης εισοδήματος για τη βιωσιμότητα ανά δικαιούχο, όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με την εργασία.
Γεωργικό αποθεματικό και οικονομική πειθαρχία
91. Ένα αποθεματικό που προορίζεται να παράσχει στήριξη στον γεωργικό τομέα με σκοπό τη διαχείριση ή τη σταθεροποίηση της αγοράς ή σε περίπτωση κρίσεων που επηρεάζουν τη γεωργική παραγωγή ή διανομή («το γεωργικό απόθεμα») δημιουργείται στις αρχές κάθε έτους Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ). Το ποσό του γεωργικού αποθεματικού ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές στην αρχή κάθε έτους της περιόδου 2021-2027. Τα αχρησιμοποίητα ποσά του αποθεματικού γεωργικής κρίσης κατά το οικονομικό έτος 2020 θα μεταφερθούν στο οικονομικό έτος 2021 για τη δημιουργία του αποθεματικού (ακριβή έτη που θα συγχρονιστούν με τη μεταβατική περίοδο της ΚΓΠ). Οι μη δεσμευμένες πιστώσεις του γεωργικού αποθεματικού μεταφέρονται για τη χρηματοδότηση του γεωργικού αποθεματικού. Σε περίπτωση που το αποθεματικό χρησιμοποιηθεί, θα συμπληρωθεί χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα έσοδα που διατίθενται στο ΕΓΤΕ, περιθώρια διαθέσιμα κάτω από το ανώτατο όριο του ΕΓΤΕ ή, ως έσχατη λύση, από τον μηχανισμό δημοσιονομικής πειθαρχίας.
92. Ο μηχανισμός δημοσιονομικής πειθαρχίας θα παραμείνει με σκοπό τη διασφάλιση του σεβασμού του ανώτατου ορίου του ΕΓΤΕ.
Ευελιξία μεταξύ των πυλώνων
93. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να διαθέσουν ως πρόσθετη υποστήριξη:
• για μέτρα στο πλαίσιο του προγραμματισμού αγροτικής ανάπτυξης που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΓΤΑΑ για τα οικονομικά έτη 2022-2027, έως και το 25% των ετήσιων εθνικών τους ανώτατων ορίων που καθορίζονται στο παράρτημα IV του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη στρατηγικών σχέδια μετά την αφαίρεση των πιστώσεων για το βαμβάκι που παρατίθενται στο παράρτημα VI για τα ημερολογιακά έτη 2021 έως 2026. Κατά συνέπεια, το αντίστοιχο ποσό δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο για τη χορήγηση άμεσων πληρωμών. Το κατώτατο όριο μπορεί να αυξηθεί κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν την αντίστοιχη αύξηση για χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις του ΕΓΤΑΑ που καλύπτουν συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν την αντίστοιχη αύξηση για χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις του ΕΓΤΑΑ για τη στήριξη νέων αγρότες
• έως και το 25% των πιστώσεων του κράτους μέλους για το ΕΓΤΑΑ για τα οικονομικά έτη 2022-2027 στην κατανομή του κράτους μέλους για άμεσες πληρωμές που ορίζεται στο παράρτημα IV του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη στρατηγικών σχεδίων για τα ημερολογιακά έτη 2021 έως 2026. Κατά συνέπεια, το αντίστοιχο ποσό δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο για υποστήριξη στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης. Το κατώτατο όριο μπορεί να αυξηθεί σε 30% για τα κράτη μέλη με άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο κάτω από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ.
Πυλώνας II
Κατανομή στήριξης αγροτικής ανάπτυξης
94. Το κονδύλιο για το ΕΓΤΑΑ για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 77 850 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 0,25% θα χρησιμοποιηθεί για τεχνική βοήθεια της Επιτροπής. Για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες διαρθρωτικές προκλήσεις στον γεωργικό τους τομέα ή που έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στις δαπάνες του Πυλώνα II ή που πρέπει να μεταφέρουν υψηλότερα ποσά στον Πυλώνα Ι, προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός σύγκλισης, στο συνολικό συνολικό ποσό θα διατεθούν οι ακόλουθες πρόσθετες πιστώσεις. κατασκευασμένο: Βέλγιο (100 εκατομμύρια ευρώ), Γερμανία (650 εκατομμύρια ευρώ), Ιρλανδία (300 εκατομμύρια ευρώ), Ελλάδα (300 εκατομμύρια ευρώ), Ισπανία (500 εκατομμύρια ευρώ), Γαλλία (1 600 εκατομμύρια ευρώ), Κροατία (100 εκατομμύρια ευρώ) ), Ιταλία (500 εκατομμύρια ευρώ), Κύπρος (50 εκατομμύρια ευρώ), Μάλτα (50 εκατομμύρια ευρώ), Αυστρία (250 εκατομμύρια ευρώ), Σλοβακία (200 εκατομμύρια ευρώ), Σλοβενία (50 εκατομμύρια ευρώ), Πορτογαλία (300 εκατομμύρια ευρώ) , Φινλανδία (400 εκατομμύρια ευρώ).
Προχρηματοδότηση αγροτικής ανάπτυξης
95. Μια αρχική προχρηματοδότηση καταβάλλεται σε δόσεις ως εξής:
α) το 2021 *: 1% του ποσού στήριξης από το ΕΓΤΑΑ για ολόκληρη τη διάρκεια του στρατηγικού σχεδίου της ΚΓΠ ·
β) το 2022 *: 1% του ποσού στήριξης από το ΕΓΤΑΑ για ολόκληρη τη διάρκεια του στρατηγικού σχεδίου της ΚΓΠ ·
γ) το 2023 *: 1% του ποσού στήριξης από το ΕΓΤΑΑ για ολόκληρη τη διάρκεια του στρατηγικού σχεδίου της ΚΓΠ.
* (Ακριβώς έτη για συγχρονισμό με τη μεταβατική περίοδο της ΚΓΠ).
Ποσοστά συγχρηματοδότησης για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης
96. Το μέγιστο ποσοστό συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ, το οποίο καθορίζεται στα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ, είναι:
α) 80% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στις εξόχως απόκεντρες περιοχές και στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 229/2013 ·
β) 85% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές ·
γ) 60% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών σε περιοχές μετάβασης ·
δ) 65% των επιλέξιμων δαπανών για πληρωμές για φυσικούς ή άλλους περιορισμούς ειδικής περιοχής ·
ε) 43% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στις άλλες περιοχές.
Το ελάχιστο ποσοστό συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ είναι 20%. Ισχύει υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης 80% για περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης · για συγκεκριμένα μειονεκτήματα που προκύπτουν από ορισμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις · για μη παραγωγικές επενδύσεις · για υποστήριξη για την ευρωπαϊκή εταιρική σχέση καινοτομίας και για το LEADER. 100% συγχρηματοδότηση ισχύει για κεφάλαια που μεταφέρονται στο ΕΓΤΑΑ.
Κανόνες αποδέσμευσης
97. Η Επιτροπή αποδεσμεύει αυτόματα οποιοδήποτε μέρος της δημοσιονομικής δέσμευσης για παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης σε στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ που δεν έχει χρησιμοποιηθεί για προχρηματοδότηση ή για ενδιάμεσες πληρωμές σε σχέση με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου του δεύτερου έτους μετά το έτος δημοσιονομική δέσμευση.
Pylónas II
98. Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο αυτού του τομέα θα υποστηρίξει επίσης το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ναυτιλίας και Αλιείας, στοχεύοντας στη χρηματοδότηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), της θαλάσσιας πολιτικής της Ένωσης και των διεθνών δεσμεύσεων της Ένωσης στον τομέα της διακυβέρνησης των ωκεανών, ιδίως στο πλαίσιο του 2030 Ατζέντα για αειφόρο ανάπτυξη. Επομένως, θα υποστηρίξει τη βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια και τη διατήρηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, καθώς και τις τοπικές κοινότητες που εξαρτώνται από αυτήν.
99. Ο Τομέας θα χρηματοδοτήσει περαιτέρω το πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον και το κλίμα, το LIFE, το οποίο θα παρέχει πρόσθετη υποστήριξη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένου του Natura2000, και τη μετατροπή της Ένωσης σε καθαρό, κυκλικό, ενεργειακά αποδοτικό, χαμηλού άνθρακα και ανθεκτική στο κλίμα κοινωνία.
100. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του στόχου της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050, θα δημιουργηθεί ένας δίκαιος μηχανισμός μετάβασης, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου δίκαιης μετάβασης. Το κονδύλιο για το Ταμείο Μετάβασης Just για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 7 500 εκατομμύρια EUR. Το κλειδί διανομής για το Just Transition Fund θα είναι σύμφωνο με την πρόταση της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου ενός μέγιστου ποσού και αναλογικής μείωσης της ελάχιστης έντασης ενίσχυσης. Η πρόσβαση στο Just Transition Fund θα περιορίζεται στο 50% των εθνικών πιστώσεων για κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί να υλοποιήσουν το στόχο της επίτευξης μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, τα άλλα 50 % να διατεθεί μετά την αποδοχή μιας τέτοιας δέσμευσης.
ΤΟΜΕΑΣ 4 – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
101. Αυτός ο τομέας χρηματοδοτεί μέτρα που σχετίζονται με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο, συμβάλλοντας έτσι στην υλοποίηση της ατζέντας της Μπρατισλάβα και της Ρώμης. Η συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στην ΕΕ, καθώς ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση αποτελεσματικότερης διαχείρισης της μετανάστευσης και υψηλού επιπέδου εσωτερικής ασφάλειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών εντός της Ένωσης. Προγράμματα στο πλαίσιο αυτού του τομέα θα βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της μετανάστευσης αποτελεσματικά.
102. Οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για αυτόν τον τομέα δεν θα υπερβαίνουν τα 22 671 εκατομμύρια ευρώ:
Μετανάστευση
103. Το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης θα υποστηρίξει το έργο των κρατών μελών για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και των μέτρων ένταξης. Θα υποστηρίξει επίσης την ανάπτυξη μιας κοινής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση και θα διευκολύνει την αποτελεσματική διαχείριση της εξωτερικής μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών και της ενισχυμένης συνεργασίας με τρίτες χώρες, ιδίως εκείνες που συνορεύουν με την ΕΕ ή κοντά στα σύνορα της ΕΕ. Θα διασφαλιστούν συνέργειες με την πολιτική συνοχής, η οποία υποστηρίζει την κοινωνικοοικονομική ολοκλήρωση, με την εξωτερική πολιτική, η οποία αντιμετωπίζει την εξωτερική διάσταση, συμπεριλαμβανομένων των βασικών αιτίων της μετανάστευσης, και μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες για τη διαχείριση και την ασφάλεια της μετανάστευσης.
104. Το κονδύλιο για το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 8 705 εκατομμύρια ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί ως εξής:
α) 5 523 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στα εθνικά προγράμματα που εφαρμόζονται υπό επιμερισμένη διαχείριση ·
β) 3 182 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στη θεματική διευκόλυνση.
Η θεματική διευκόλυνση περιλαμβάνει μια ειδική, σημαντική συνιστώσα για προσαρμοσμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της εξωτερικής μετανάστευσης.
Οι κατανομές στα κράτη μέλη θα βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια που συνδέονται με το άσυλο, τη νόμιμη μετανάστευση και την ένταξη και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών και θα ενημερωθούν το 2024 με ισχύ από το 2025 με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.
Διαχείριση συνόρων
105. Το Ταμείο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Συνόρων θα παρέχει υποστήριξη στην κοινή ευθύνη της διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της Ένωσης και θα διευκολύνει το νόμιμο εμπόριο, συμβάλλοντας σε μια ασφαλή και αποτελεσματική τελωνειακή ένωση. Η συνέργεια θα διασφαλιστεί με μέσα εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να συμβάλει στην προστασία των συνόρων και στη διαχείριση της εξωτερικής μετανάστευσης μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες.
106. Λόγω των ειδικών αναγκών των κρατών μελών που έχουν βιώσει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό αιτήσεων ασύλου το 2018 και το 2019, είναι σκόπιμο να αυξηθούν τα σταθερά ποσά για την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ελλάδα σε 25 εκατομμύρια ευρώ στο άσυλο και Ταμείο μετανάστευσης και σε 25 εκατομμύρια ευρώ στο ολοκληρωμένο ταμείο διαχείρισης συνόρων.
107. Η κατανομή για το Ταμείο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Συνόρων για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 5 505 εκατομμύρια ευρώ και χρησιμοποιείται ως εξής:
α) 893 εκατομμύρια ευρώ για το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για εξοπλισμό τελωνειακού ελέγχου ·
β) 4 612 εκατομμύρια ευρώ για το μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τη διαχείριση των συνόρων και τις θεωρήσεις, εκ των οποίων:
• 3 228 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στα εθνικά προγράμματα υπό κοινή διαχείριση, εκ των οποίων 189 εκατομμύρια ευρώ για το ειδικό καθεστώς διαμετακόμισης ·
• 1 384 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στη θεματική διευκόλυνση.
Η θεματική διευκόλυνση περιλαμβάνει μια ειδική, σημαντική συνιστώσα για προσαρμοσμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της εξωτερικής μετανάστευσης.
Οι κατανομές στα κράτη μέλη σύμφωνα με το στοιχείο β) θα βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια που συνδέονται με εξωτερικά χερσαία σύνορα, εξωτερικά θαλάσσια σύνορα, αεροδρόμια και προξενικά γραφεία και θα ενημερωθούν το 2024 με ισχύ από το 2025 με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για αυτά τα κριτήρια.
108. Τα μέτρα αυτά θα συμπληρωθούν από έναν ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCGA), με συνολικό κονδύλιο 5 148 εκατομμυρίων ευρώ, και από αυξημένες συνεισφορές των κρατών μελών σε είδος για τη στήριξη των κρατών μελών πρώτης γραμμής.
ΤΟΜΕΑΣ 5 – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ
109. Οι δράσεις στο πλαίσιο αυτού του τομέα αποτελούν προγράμματα που στοχεύουν στην ασφάλεια και την άμυνα, όπου η συνεργασία σε επίπεδο Ένωσης προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία, αντικατοπτρίζοντας τη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση και τις νέες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει δράσεις σε σχέση με την εσωτερική ασφάλεια, την αντιμετώπιση κρίσεων και τον παροπλισμό πυρηνικών, καθώς και στον τομέα της άμυνας.
110. Το επίπεδο των αναλήψεων υποχρεώσεων για αυτόν τον τίτλο δεν θα υπερβαίνει τα 13 185 εκατομμύρια ευρώ:
Ασφάλεια
111. Η χρηματοδότηση από αυτόν τον τομέα θα υποστηρίξει το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο θα συμβάλει στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στην Ένωση, ιδίως με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, καθώς και με τη βοήθεια και την προστασία των θυμάτων του εγκλήματος. Θα χρηματοδοτήσει επίσης δράσεις αφιερωμένες στη διαχείριση της εξωτερικής μετανάστευσης σε σχέση με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων.
112. Το κονδύλιο για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε 1 705 εκατομμύρια ευρώ και χρησιμοποιείται ως εξής:
α) 1 194 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στα εθνικά προγράμματα που υλοποιούνται υπό επιμερισμένη διαχείριση ·
β) 511 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στη θεματική διευκόλυνση.
Η θεματική διευκόλυνση περιλαμβάνει μια ειδική, σημαντική συνιστώσα για προσαρμοσμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της εξωτερικής μετανάστευσης.
113. Προκειμένου να υποστηριχθεί η πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη, θα δοθεί ειδική υποστήριξη για τον παροπλισμό των ακόλουθων πυρηνικών σταθμών:
– 490 εκατομμύρια ευρώ στην Ignalina στη Λιθουανία για το 2021-2027 με ποσοστό συνεισφοράς της ΕΕ 86% ·
– 50 εκατομμύρια ευρώ στην Bohunice στη Σλοβακία για τα έτη 2021-2025 με μέγιστο ποσοστό συνεισφοράς της ΕΕ 50% ·
– 57 εκατομμύρια ευρώ στο Κοζλοντούι στη Βουλγαρία για τα έτη 2021-2027 με μέγιστο ποσοστό συνεισφοράς της ΕΕ 50%.
Επιπλέον, θα διατεθούν 448 εκατομμύρια ευρώ για την πυρηνική ασφάλεια και τον παροπλισμό των ίδιων των εγκαταστάσεων της ΕΕ.
114. Το ποσό για την Ευρωπόλ θα είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερο από το επίπεδο του 2020 σε πραγματικούς όρους.
Αμυνα
115. Η χρηματοδότηση από αυτόν τον τομέα περιλαμβάνει επίσης χρηματοδοτική συνεισφορά 7 014 εκατομμυρίων ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (ΕΤΑ) με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας καινοτομίας της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης που υποστηρίζει συνεργατικές δράσεις και διασυνοριακή συνεργασία σε ολόκληρη την Ένωση, σε κάθε στάδιο του βιομηχανικού κύκλου αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών. Ο σχεδιασμός του προγράμματος θα διασφαλίσει τη συμμετοχή αμυντικών βιομηχανιών όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ και των μεσαίων κεφαλαίων, σε ολόκληρη την Ένωση, ενισχύοντας έτσι και βελτιώνοντας τον αμυντικό εφοδιασμό και τις αλυσίδες αξίας. Συμβάλλει στη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ικανότητα συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους και στηρίζει έργα που συνάδουν με προτεραιότητες αμυντικής ικανότητας που συμφωνούνται από κοινού από τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και ιδίως στο πλαίσιο της Σχέδιο ανάπτυξης ικανοτήτων.
116. Θα δοθεί χρηματοδοτική συνεισφορά 1 500 εκατομμυρίων ευρώ στη Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την προσαρμογή των δικτύων ΔΕΔ-Μ στις ανάγκες στρατιωτικής κινητικότητας.
ΤΟΜΕΑΣ 6 – ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
117. Αυτός ο τομέας χρηματοδοτεί την εξωτερική δράση της Ένωσης και τη βοήθεια για χώρες που προετοιμάζονται για ένταξη στην Ένωση. Ο ισχυρότερος συντονισμός μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών πολιτικών θα εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030, της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού, της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ, της ευρωπαϊκής συναίνεσης για την ανάπτυξη, της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, καθώς και της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων το πλαίσιο εταιρικής σχέσης με τρίτες χώρες για τη μετανάστευση. Μια εκσυγχρονισμένη εξωτερική πολιτική θα αποδείξει την προστιθέμενη αξία της ΕΕ αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την προβολή και καθιστώντας την Ένωση καλύτερα εξοπλισμένη για να επιδιώκει τους στόχους και τις αξίες της παγκοσμίως, σε ισχυρό συντονισμό με τα κράτη μέλη.
118. Οι δαπάνες για την υποσαχάρια Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό που χρηματοδοτούνται επί του παρόντος από το τρέχον Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης θα ενσωματωθούν σε αυτόν τον τομέα.
119. Οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για αυτόν τον τομέα δεν θα υπερβαίνουν τα 98 419 εκατομμύρια ευρώ:
Εξωτερική δράση
120. Προκειμένου να αυξηθεί η συνοχή, η διαφάνεια, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα της εξωτερικής συνεργασίας της ΕΕ, τα περισσότερα υφιστάμενα μέσα θα συγχωνευθούν σε μέσο γειτονίας, ανάπτυξης και διεθνούς συνεργασίας με συνολικό χρηματοδοτικό κονδύλιο 70 800 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων:
Εγώ. Γεωγραφικά προγράμματα: 53 805 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 17 217 εκατομμύρια ευρώ για τη γειτονιά, διατηρώντας παράλληλα επαρκές γεωγραφικό ισοζύγιο και τουλάχιστον 26.000 εκατομμύρια ευρώ για την υποσαχάρια Αφρική ·
ii. 5 665 εκατομμύρια ευρώ για θεματικά προγράμματα ·
iii. 2 835 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις ταχείας αντίδρασης ·
iv. 8 495 εκατ. Ευρώ για τις αναδυόμενες προκλήσεις και το μαξιλάρι προτεραιοτήτων για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιστάσεων, νέων αναγκών ή αναδυόμενων προκλήσεων, όπως κρίσεις και καταστάσεις μετά την κρίση ή μεταναστευτική πίεση, ή για την προώθηση νέων πρωτοβουλιών ή προτεραιοτήτων υπό την ηγεσία της Ένωσης ή διεθνείς.
121. Υπό συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης και για την περίοδο 2021-2027, οι αχρησιμοποίητες πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών στο πλαίσιο αυτού του μέσου θα μεταφερθούν αυτόματα στο επόμενο οικονομικό έτος και οι αποδεσμευμένες πιστώσεις ενδέχεται να διατεθούν ξανά.
122. Η εξωτερική χρηματοδότηση υπόκειται σε κανόνες υπό όρους, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.
123. Η κατανομή για το Μέσο Ανθρωπιστικής Βοήθειας, που παρέχει βοήθεια από την ΕΕ για τη διάσωση και τη διατήρηση ζωών, την πρόληψη των ανθρώπινων δεινών και την προστασία των πληθυσμών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές ή ανθρωπογενείς κρίσεις, θα ανέλθει σε 9 760 εκατομμύρια ευρώ.
124. Η εξωτερική δράση θα χρηματοδοτήσει επίσης χρηματοδοτική συνεισφορά 2 375 εκατομμυρίων ευρώ για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και 444 εκατομμύρια ευρώ για τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας.
Προενταξιακή βοήθεια
125. Η κατανομή για το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας, που θα υποστηρίζει τους δικαιούχους στο δρόμο τους για την εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης, θα ανέλθει σε 12 565 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ειρήνης
126. Θα δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός ειρήνης ως μέσο εκτός προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση δράσεων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, το οποίο μπορεί να αποφασίσει το Συμβούλιο, αντικαθιστώντας τον ισχύοντα μηχανισμό ειρήνης στην Αφρική και τον μηχανισμό της Αθηνάς. Το χρηματοδοτικό ανώτατο όριο για τη Διευκόλυνση για την περίοδο 2021-2027 θα είναι 5 000 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί ως θέση εκτός προϋπολογισμού εκτός του ΠΔΠ μέσω συνεισφορών των κρατών μελών βάσει ενός κλειδιού διανομής ΑΕΕ.
ΤΟΜΕΑΣ 7 – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
127. Η άκρως επαγγελματική ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση, που προσλαμβάνεται στην ευρύτερη δυνατή γεωγραφική βάση, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της Ένωσης για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της και την εφαρμογή πολιτικών και προγραμμάτων προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες και τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, οι ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από κάθε δημόσια διοίκηση και το προσωπικό της να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο μιας Ένωσης 27 κρατών μελών, είναι απαραίτητο να ενοποιούνται συνεχώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις και να βελτιώνεται συνεχώς η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Διοίκησης.
128. Οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για αυτόν τον τίτλο, ο οποίος αποτελείται από διοικητικές δαπάνες των θεσμικών οργάνων και των ευρωπαϊκών σχολείων και συντάξεων, δεν θα υπερβαίνει τα 73 102 εκατομμύρια ευρώ:
Τα ανώτατα όρια θα καθοριστούν κατά τρόπο ώστε να αποφεύγονται τα υπερβολικά περιθώρια και να αντικατοπτρίζονται οι αναμενόμενες προσαρμογές μισθών, η εξέλιξη της σταδιοδρομίας, τα συνταξιοδοτικά έξοδα και άλλες σχετικές παραδοχές.
129. Οι δαπάνες στήριξης του προγράμματος θα πρέπει, σύμφωνα με την τρέχουσα και την προηγούμενη πρακτική, να συνεχίζουν να συνδέονται με τις επιχειρησιακές δαπάνες εντός των αντίστοιχων φακέλων προγράμματος ή τομέα πολιτικής. Για να αυξηθεί η διαφάνεια και ο έλεγχος, οι διοικητικές δαπάνες και οι δαπάνες στήριξης του προγράμματος πρέπει να παρακολουθούνται και να αναφέρονται σε όλους τους τομείς τακτικά και με περιεκτικό τρόπο. Στο πλαίσιο μιας Ένωσης 27 κρατών μελών, όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη και στοχοθετημένη προσέγγιση για να εξετάσουν τον αριθμό του προσωπικού και καλούνται να μειώσουν τις διοικητικές δαπάνες όπου είναι δυνατόν.
130. Όλα τα θεσμικά όργανα, οι οργανισμοί και οι διοικήσεις της ΕΕ πρέπει να διεξάγουν τακτικό έλεγχο προσωπικού που να διασφαλίζει τη βελτιστοποίηση των πόρων του προσωπικού στο τρέχον επίπεδο και πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει κέρδη αποτελεσματικότητας στις δαπάνες που δεν σχετίζονται με τους μισθούς, συμπεριλαμβανομένης της εμβάθυνσης της διοργανικής συνεργασίας, όπως όπως στον τομέα της πληροφορικής, των προμηθειών και των κτιρίων, και το πάγωμα των μη μισθολογικών δαπανών.
131. Αναγνωρίζοντας ότι το πακέτο μεταρρύθμισης του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης του 2013 περιέχει σαφείς και ακριβείς διατάξεις, η υποβολή εκθέσεων και η απαραίτητη αξιολόγηση της τρέχουσας μεταρρύθμισης πρέπει να χρησιμεύσουν ως βάση για οποιαδήποτε πιθανή μεταγενέστερη αναθεώρηση του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης. Η Επιτροπή καλείται στην αξιολόγησή της και πιθανές επακόλουθες προτάσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η εξέλιξη της σταδιοδρομίας, το μέγεθος και η διάρκεια των επιδομάτων, η επάρκεια του φορολογικού συστήματος, η εισφορά αλληλεγγύης καθώς και η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
132. Για περαιτέρω έλεγχο και διαχείριση των διοικητικών δαπανών, τα κέρδη απόδοσης και τα μέτρα που εφαρμόζονται σε συγκρίσιμες διοικήσεις θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς.
Ευελιξία: Θεματικά Ειδικά Όργανα
133. Η ευελιξία θα παρέχεται επίσης μέσω ειδικών θεματικών Ειδικών Μέσων που παρέχουν πρόσθετα οικονομικά μέσα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων απρόβλεπτων γεγονότων. Είναι η φύση αυτών των οργάνων που χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Επομένως, πρέπει να καθοριστούν σαφή κριτήρια για την κινητοποίησή τους. Στο πνεύμα του γενικού στόχου για ενοποίηση και εξορθολογισμό των δαπανών της ΕΕ, πρέπει να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη τόσο μεταξύ αυτών των μέσων όσο και με τα προγράμματα δαπανών και να διερευνηθεί περαιτέρω συνέργεια. Οι σύνθετοι κανόνες για την ανακατάταξη των ποσών μεταξύ των μέσων και τη μεταφορά των αχρησιμοποίητων ποσών στα επόμενα έτη πρέπει να απλοποιηθούν και να εναρμονιστούν.
134. Με την επιφύλαξη του μέσου ενιαίου περιθωρίου, το μέγιστο συνολικό ποσό των ειδικών μέσων για το 2021-2027 εκτός των ανώτατων ορίων θα είναι 20 106 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες προτεραιότητες και απρόβλεπτα γεγονότα υπό το φως της ταχέως μεταβαλλόμενης κατάστασης μετά το COVID-19, εκ των οποίων 5 000 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός νέου ειδικού αποθεματικού προσαρμογής Brexit για την αντιμετώπιση αρνητικών επιπτώσεων στα κράτη μέλη και στους τομείς που πλήττονται περισσότερο. Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει πρόταση έως τον Νοέμβριο του 2020.
135. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, ένα μέσο αλληλεγγύης και βοήθειας έκτακτης ανάγκης που προσφέρει εφάπαξ βοήθεια για την υποστήριξη εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους στην αναδιάρθρωση γεγονότων που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από τον αυτοματισμό και την ψηφιοποίηση, δεν θα υπερβαίνει το μέγιστο ετήσιο ποσό των 186 εκατομμυρίων ευρώ. (Τιμές 2018). Τα ποσά θα κινητοποιηθούν πέρα από τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ για αναλήψεις υποχρεώσεων και πληρωμές.
136. Ένας νέος φάκελος για το αποθεματικό αλληλεγγύης και έκτακτης βοήθειας (SEAR) θα πρέπει να καλύπτει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSF) και το αποθεματικό επείγουσας βοήθειας (EAR). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προκύπτουν από μεγάλες καταστροφές στα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες στο πλαίσιο του ΤΑΕΕ, και για την ταχεία αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ ή σε τρίτες χώρες μετά από γεγονότα που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, ιδίως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικές κρίσεις (αποθεματικό επείγουσας βοήθειας). Πρέπει να καθοριστούν σαφή κριτήρια και τρόποι για τη χρήση του.
Το ετήσιο ποσό του αποθεματικού καθορίζεται σε 1 200 εκατομμύρια ευρώ (τιμές 2018). Η απόφαση σχετικά με τις μεταβιβάσεις για να καταστεί δυνατή η κινητοποίησή της λαμβάνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μετά από πρόταση της Επιτροπής. Το αποθεματικό εγγράφεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης ως πρόβλεψη. Το ετήσιο ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το έτος n + 1. Το ποσό που προέρχεται από το προηγούμενο έτος αναλαμβάνεται πρώτο.
Τα ποσά θα κινητοποιηθούν πέρα από τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ για αναλήψεις υποχρεώσεων και πληρωμές.
Έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, τουλάχιστον το ένα τέταρτο του ετήσιου ποσού για το έτος n θα παραμείνει διαθέσιμο για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν έως το τέλος αυτού του έτους. Από την 1η Οκτωβρίου, το υπόλοιπο του διαθέσιμου ποσού μπορεί να κινητοποιηθεί είτε για εσωτερικές είτε για εξωτερικές δραστηριότητες για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.
Ευελιξία: Μη Θεματικά Ειδικά Όργανα
137. Το Global Margin for Commitments (GMC), το Global Margin for Payments (GMP) και το Contingency Margin (CM) θα αντικατασταθούν από ένα μέσο περιθωρίου (SMI). Αυτό το μέσο θα μπορεί να χρησιμοποιεί αναλήψεις υποχρεώσεων ή / και πληρωμές χρησιμοποιώντας:
– Στην πρώτη περίπτωση, τα περιθώρια ενός ή περισσοτέρων τίτλων ΠΔΠ αφέθηκαν διαθέσιμα κάτω από τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ από προηγούμενα οικονομικά έτη από το έτος 2021, που θα διατεθούν κατά τα έτη 2022-2027 και θα αντισταθμιστούν πλήρως με τα περιθώρια των αντίστοιχων προηγούμενα χρόνια.
– Μόνο εάν τα διαθέσιμα ποσά σύμφωνα με την πρώτη περίπτωση, εάν υπάρχουν, και ως έσχατη λύση, είναι ανεπαρκή, ένα πρόσθετο ποσό το οποίο θα συμψηφιστεί πλήρως με τα περιθώρια για τα τρέχοντα ή μελλοντικά οικονομικά έτη. Τα αντισταθμιστικά ποσά δεν θα κινητοποιηθούν περαιτέρω στο πλαίσιο του ΠΔΠ.
Με εξαίρεση τα περιθώρια πληρωμής που αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση, μπορούν να κινητοποιηθούν ποσά πέρα από τα αντίστοιχα ετήσια ανώτατα όρια σε σχέση με έναν διορθωτικό ή ετήσιο προϋπολογισμό που να επιτρέπει τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων απρόβλεπτων δαπανών που δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν εντός των ορίων του διαθέσιμες οροφές. Για τα περιθώρια πληρωμής που αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση, η Επιτροπή προσαρμόζει το ανώτατο όριο πληρωμών για τα έτη 2022-2027 προς τα άνω κατά ποσά ισοδύναμα με τη διαφορά μεταξύ των εκτελεσθέντων πληρωμών και του ανώτατου ορίου πληρωμών ΠΔΠ του έτους n-1 ως μέρος του ετήσιου τεχνική προσαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου.
Το συνολικό ετήσιο ποσό που κινητοποιείται για αυτό το μέσο σε σχέση με έναν διορθωτικό ή ετήσιο προϋπολογισμό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,04% του ΑΕΕ της ΕΕ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και το 0,03% του ΑΕΕ της ΕΕ στις πληρωμές και πρέπει να είναι συνεπές με το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων.
Επιπλέον, η ετήσια ανοδική προσαρμογή του ανώτατου ορίου πληρωμής δεν θα υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά (σε τιμές 2018) για τα έτη 2025-2027 σε σύγκριση με το αρχικό ανώτατο όριο πληρωμής των σχετικών ετών:
2025 – 8 000 εκατομμύρια ευρώ
2026 – 13 000 εκατομμύρια ευρώ
2027 – 15 000 εκατομμύρια ευρώ.
138. Το μέσο ευελιξίας θα είναι ένα μη θεματικό μέσο που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων απρόβλεπτων δαπανών σε αναλήψεις υποχρεώσεων και αντίστοιχες πληρωμές που δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν διαφορετικά. Το ετήσιο ανώτατο όριο του μέσου ευελιξίας θα οριστεί σε 772 εκατομμύρια ευρώ (τιμές 2018). Το ετήσιο ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως το έτος n + 2. Το ποσό που προέρχεται από τα προηγούμενα έτη αναλαμβάνεται πρώτα, κατά σειρά ηλικίας.
Τα ποσά θα κινητοποιηθούν πέρα από τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ για αναλήψεις υποχρεώσεων και πληρωμές.
139. Δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση για ειδικά μέσα από αναλήψεις υποχρεώσεων.
III. ΜΕΡΟΣ II: ΕΣΟΔΑ
140. Οι ρυθμίσεις για τους ίδιους πόρους πρέπει να καθοδηγούνται από τους γενικούς στόχους της απλότητας, της διαφάνειας και της ισότητας, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης κατανομής των βαρών. Το συνολικό ποσό των ιδίων πόρων που διατίθενται στον προϋπολογισμό της Ένωσης για την κάλυψη των ετήσιων πιστώσεων πληρωμών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,40% του αθροίσματος όλων των ΑΕΕ των κρατών μελών. Το συνολικό ποσό των ετήσιων πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,46% του αθροίσματος όλων των ΑΕΕ των κρατών μελών. Διατηρείται ομαλή αναλογία μεταξύ πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων και πληρωμών.
141. Το νέο σύστημα ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα μετά την παραλαβή της κοινοποίησης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισής του από το τελευταίο κράτος μέλος. Όλα τα στοιχεία της θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021. Τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν στην έγκριση της νέας απόφασης περί ιδίων πόρων το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τους εθνικούς συνταγματικούς τους κανόνες.
142. Όσον αφορά τον κανονισμό του Συμβουλίου σχετικά με τις μεθόδους και τη διαδικασία διάθεσης ιδίων πόρων και σχετικά με τα μέτρα για την κάλυψη των απαιτήσεων σε μετρητά, η Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει την υποβολή πρότασης για την αναθεώρησή της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις όσον αφορά τη διάθεση διαθέσιμων ιδίων πόρων.
Παραδοσιακοί ίδιοι πόροι
143. Από την 1η Ιανουαρίου 2021, τα κράτη μέλη διατηρούν, μέσω του κόστους είσπραξης, το 25% των ποσών που εισπράττουν.
Ίδιος πόρος βάσει ΦΠΑ
144. Ο τρέχων ίδιος πόρος με βάση τον ΦΠΑ θα αντικατασταθεί από την απλοποιημένη και εξευγενισμένη εναλλακτική μέθοδο της Επιτροπής από τον Ιανουάριο του 2019 με ενιαίο συντελεστή 0,3% που θα ισχύει για τις βάσεις ΦΠΑ όλων των κρατών μελών που καθορίζονται σύμφωνα με την εξευγενισμένη μεθοδολογία που προτείνει το η Επιτροπή. Για κάθε κράτος μέλος, η βάση ΦΠΑ που πρέπει να ληφθεί υπόψη για το σκοπό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος.
Νέοι ίδιοι πόροι
145. Τα επόμενα χρόνια η Ένωση θα εργαστεί για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων και θα εισαγάγει νέους ίδιους πόρους.
146. Ως πρώτο βήμα, θα εισαχθεί και θα εφαρμοστεί ένας νέος ίδιος πόρος από την 1η Ιανουαρίου 2021 που θα αποτελείται από ένα μερίδιο εσόδων από εθνική συνεισφορά που υπολογίζεται επί του βάρους των μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών με ποσοστό κλήσης 0,80 ευρώ ανά κιλό με μηχανισμό για την αποφυγή υπερβολικά οπισθοδρομικής επίδρασης στις εθνικές συνεισφορές.
147. Ως πρόσθετοι ίδιοι πόροι, η Επιτροπή θα υποβάλει το πρώτο εξάμηνο του 2021 προτάσεις σχετικά με έναν μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα και μια ψηφιακή εισφορά ενόψει της εισαγωγής τους το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2023.
148. Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει αναθεωρημένη πρόταση για το ETS, ενδεχομένως να την επεκτείνει στην αεροπορία και τη ναυτιλία.
149. Τέλος, η Ένωση, κατά τη διάρκεια του επόμενου ΠΔΠ, θα εργαστεί για την εισαγωγή άλλων ιδίων πόρων, οι οποίοι ενδέχεται να περιλαμβάνουν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
150. Τα έσοδα των νέων ιδίων πόρων που εισήχθησαν μετά το 2021 θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή του δανεισμού της ΕΕ επόμενης γενιάς. Η Επιτροπή καλείται να προτείνει σε εύθετο χρόνο την αναθεώρηση του ΠΔΠ.
Ίδιος πόρος που βασίζεται στο ΑΕΕ
151. Η μέθοδος εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή κλήσεων για τον καθορισμό των συνεισφορών των κρατών μελών στον υφιστάμενο ίδιο πόρο βάσει του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) θα παραμείνει αμετάβλητη, με την επιφύλαξη της παραγράφου 152.
Διορθώσεις
152. Για την περίοδο 2021-2027, οι κατ ‘αποκοπή διορθώσεις θα μειώσουν την ετήσια συνεισφορά με βάση το ΑΕΕ της Δανίας, των Κάτω Χωρών, της Αυστρίας και της Σουηδίας, και στο πλαίσιο της στήριξης για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, καθώς και της Γερμανίας. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη επωφελούνται από μια ακαθάριστη μείωση των ετήσιων εισφορών τους βάσει του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος το 2020:
• Δανία: 377 εκατομμύρια ευρώ ·
• Γερμανία: 3 671 εκατομμύρια ευρώ ·
• Κάτω Χώρες: 1 921 εκατομμύρια ευρώ ·
• Αυστρία: 565 εκατομμύρια ευρώ ·
• Σουηδία: 1 069 εκατομμύρια ευρώ.
153. Αυτές οι ακαθάριστες μειώσεις χρηματοδοτούνται από όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με το ΑΕΕ τους.