Οριστικό “μαύρο” στις ιστοσελίδες που αναπαράγουν παράνομα μουσική, ταινίες, σειρές κ.α. επιχειρεί να βάλει η νέα νομοθετική ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με το άρθρο 25 του Νόμου 4708 που δημοσιεύθηκε στις 21.07.2020, η χώρα μας υιοθετεί τη δυνατότητα του dynamic blocking injunction, ενός δυναμικού εργαλείου στην καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας. Η συγκεκριμένη διάταξη αντικαθιστά το άρθρο 66Ε του Ν. 2121/1993.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η αρμόδια επιτροπή “έκλεισε” δεκάδες δημοφιλείς ιστοσελίδες παράνομης αναπαραγωγής ταινιών ορίζοντας, μάλιστα, και πρόστιμο ύψους 850 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα παράνομης λειτουργίας Ωστόσο, αυτή η απαγόρευση παρακάμφθηκε εύκολα καθώς το παραβατικό περιεχόμενο μπορούσε να δημοσιευθεί σε website με άλλη διεύθυνση ΙΡ ή άλλο URL.
Τώρα, η απαγόρευση γίνεται δυναμική, καθώς προβλέπεται μηχανισμός ταχείας αντίδρασης για κλώνους του αρχικού site το οποίο εμφανίζεται σε νέα διεύθυνση IP ή URL, εφόσον αποδεικνύεται ότι αφορά το ίδιο περιεχόμενο. Έτσι περιορίζεται ουσιαστικά το φαινόμενο της διαδικτυακής πειρατείας, μειώνεται ο χρόνος απόκρισης και προστατεύεται αποτελεσματικά το πνευματικό έργο δημιουργών και καλλιτεχνών.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, «Στις 7 Μαΐου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη των καλλιτεχνών, ανακοινώσαμε την ψήφιση διατάξεων για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας. Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών αποτελεί πάγιο αίτημα των καλλιτεχνών, καθώς και διεθνών οργανισμών. Προχωρήσαμε στα απαιτούμενα βήματα, ώστε το έργο των καλλιτεχνών να διασφαλίζεται και να κατοχυρώνονται τα πνευματικά τους δικαιώματα. Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους τομείς της μουσικής, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Το πνευματικό έργο των δημιουργών τώρα προστατεύεται δυναμικά».
Τη νομοθετική τροποποίηση χαιρετίζουν φορείς του κινηματογραφικού χώρου όπως η ΕΔιΚΤΕ (Ένωση Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδας), η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το ΣΑΠΟΕ (Σωματείο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), η ΕΠΟΕ (Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων), η ΠΑΚΤ (Παραγωγοί Κινηματογράφου και Τηλεόρασης) και η ΠΕΑΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Αιθουσαρχών- Κινηματογραφιστών).
Στο σχετικό δελτίο Τύπου με τίτλο: «Ελπίδα Ανακούφισης του Οπτικοακουστικού Τομέα από την Διαδικτυακή Πειρατεία» αναφέρεται ότι «ηταχεία, απρόσκοπτη και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου νόμου από την επιτροπή του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι τώρα το ζητούμενο και θα καθορίσει σε ζωτικό βαθμό το μέλλον των επιχειρήσεων και δημιουργών του οπτικοακουστικού τομέα, που έχει πληγεί τα μέγιστα από την πειρατεία και την οικονομική κρίση, με αποκορύφωμα κατά την διάρκεια του lock down».