Ο γίγαντας των φιλμ, το switch και η πορεία για την αποτίμηση του 1 δισ.
Τον Απρίλιο του 1880, ο Νεοϋορκέζος τραπεζίτης George Eastman, ιδρύει, στον τρίτο όροφο ενός κτιρίου της State Street, στο Rochester, μια εταιρία που θα κατασκεύαζε τις φωτογραφικές πλάκες, οι οποίες είχαν μόλις εφευρεθεί. Ο άνθρωπος που ίδρυσε την Kodak -βάσει μιας λέξης που επινόησε ο ίδιος- θα αφιέρωνε τη ζωή του στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κολοσσού που θα επιβίωνε μέσα στους αιώνες, χαράζοντας, μέσω της καινοτομίας, νέους δρομους για την ανθρωπότητα.
Δεν είναι μόνο ότι η Kodak (με την προσωπική συμβολή του Eastman) εξέλιξε το φιλμ – ρολό, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη βιντεοσκόπηση (γι’ αυτό το λόγο ο Eastman έχει και το δικό του αστέρι στη λεωφόρο των αστέρων στο Hollywood). Ούτε ότι αυτή δημιούργησε ουσιαστικά την ερασιτεχνική φωτογραφία μέσω μιας σειράς φωτογραφικών μηχανών που λάνσαρε, ούτε ότι έχει μια σειρά από πρωτοποριακές εφευρέσεις, όπως τον πρώτο σένσορα megapixel, τα φιλμ για τις ακτινογραφίες, την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία, την πρώτη φωτογραφική μηχανή που έστελνε φωτογραφίες μέσω email κ.α. Αλλά ότι έχει, από τον πρώτο καιρό της «γέννησής» της, μια όχι και τόσο γνωστή δραστηριότητα, η οποία, όπως αποδεικνύεται, της σώζει τη «ζωή», σε εποχές που άλλοι γίγαντες της φωτογραφίας (όπως η Olympus) κατεβάζουν μόνιμα ρολά λόγω της επέλασης των smartphones. Πρόκειται για τη φαρμακευτική.
Είναι ευρέως άγνωστο, όμως ο ιδρυτής της Kodak, είχε μια σχετική «μανία» με τη φαρμακευτική, την ιατρική και την έρευνα. Ίσως επειδή η μητέρα του υπέφερε από προβλήματα υγείας, ίσως, ακόμα περισσότερο, επειδή ο ίδιος υπέφερε από αβάσταχτους πόνους στη σπονδυλική του στήλη, μην αντέχοντας τους οποίους, αυτοπυροβολήθηκε το 1932, αφήνοντας ένα λιτό σημείωμα: «Στους φίλους μου. Η δουλειά μου ολοκληρώθηκε. Γιατί να περιμένω»; Και όντως. Ο Eastman είχε κάνει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς για την εταιρία που ίδρυσε.
Fast forward στο 2020. Η Kodak έχει περάσει ήδη μια χρεοκοπία και, στην μετά το λουκέτο της Olympus εποχή, πολλοί περιμένουν ότι θα πνεύσει τα λοίσθια, όπως συμβαίνει με πολλούς κολοσσούς που δεν αντέχουν την εποχή του Covid-19. Αντιθέτως, στην εβδομάδα που πέρασε, η μετοχή της Eastman Kodak στη Wall Street, εκτοξεύεται κατά 2.000%. Μέσα σε μια ημέρα μόνο, η αποτίμηση της Kodak εκτοξεύεται στα 347 εκατ. δολάρια από τα 115, αφού η μετοχή εκτινάσσεται κατά 203%. Οι αναλυτές λένε ότι η εταιρία είναι σε τροχιά για να πετύχει αποτίμηση 1 δισεκατ. δολαρίων.
Για τους μη γνώστες, ήρθε σαν έκπληξη η δανειοδότηση της Kodak με 675 εκατ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να αρχίσει να παράγει φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε γενόσημα φάρμακα, τα οποία είναι απαραίτητα αλλά εμφανίζουν τακτικά έλλειψη στις ΗΠΑ. Ο στόχος είναι η Kodak να παράγει συνολικά έως και το 25% των ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γενόσημων στις ΗΠΑ. Τι δουλειά λοιπόν έχει η Kodak με τα φάρμακα;
Η απάντηση δεν κρύβεται μόνο στις περιουσίες που δώρισε ο Eastman στις επιστημονικές έρευνες. Αλλά κυρίως στο ότι από το 1920 ακόμα, η Kodak εμπλεκόταν στη φαρμακευτική, καθώς ο Eastman είχε ιδρύσει θυγατρική που παρασκεύαζε χημικά, όπως την ασετιλίνη, που ήταν απαραίτητα για την κατασκευή φιλμ, αλλά και για φάρμακα όπως η ασπιρίνη. Και, το 1990, η εταιρία θα εμπλεκόταν ξανά στην παραγωγή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, μέχρι να πουλήσει τον κλάδο στον γίγαντα της υγείας SmithKline Beecham για 2,925 δολάρια το 1994.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ