Τα έργα στην Ασία, η σύνδεσή του με την Ελλάδα και οι πρωτοπορίες
Αυτό το διάστημα, στο κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ, επικρατεί οργασμός εργασιών. Είναι οι μέρες που ολοκληρώνεται η ανακαίνιση ενός πύργου 35 ορόφων, των πρώην κεντρικών γραφείων της Malaysia Airlines, με έναν γειτονικό 50όροφο ουρανοξύστη, που έρχονται… εις σάρκα μία σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο.
Είναι το νέο κόσμημα του «Χρυσού Τριγώνου της Κουάλα Λουμπούρ» που φέρνουν ένα εντελώς νέο concept σχεδιασμού.
Το τεράστιο αυτό έργο, το οποίο θα αποτελεί τη νέα «σφραγίδα» της μαλαισιανής πρωτεύουσας, έχει αναλάβει ένας από τους πλέον διάσημους αρχιτέκτονες του πλανήτη.
Ο πληθωρικός Ιταλός Paolo Cucchi, επικεφαλής της PCA Architecture. Business as usual για τον Cucchi, ο οποίος από τότε που αποφοίτησε από το IUAV της Βενετίας, το 1986, μέχρι σήμερα, έχει διδάξει σε δεκάδες πανεπιστήμια, έχει διατελέσει σύμβουλος κυβερνήσεων και έχει σαρώσει τα βραβεία. Έχει βάλει την υπογραφή του σε εκατοντάδες έργα διεθνούς βεληνεκούς, σε όλο τον κόσμο, όπως Bauhaus Musseum Dessau, Grand View 360, Ferreti Yachts, Eco Linear City, Club Vacanze, Indian Emas Center, PNB Tower, Intercontinental Hotel, Taiwan Tower κ.α. Το πιο σημαντικό όμως, έχει κυριολεκτικά αλλάξει τον κόσμο γύρω του, καθώς ήταν από τους πρώτους που “επένδυσε” στην πράσινη, βιώσιμη αρχιτεκτονική, όταν οι άλλοι δεν την είχαν καν… υπόψη.
Η Ελλάδα
«Ελπίζω ότι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν θα λυθούν γρήγορα και υπάρχουν πολλές ακόμα εκπλήξεις που πρόκειται να συμβούν στην Ευρώπη, όπως και εδώ», λέει στη “Deal” o Paolo Cucchi από τη Μαλαισία, όπου βρίσκεται σήμερα εργαζόμενος στην ανακαίνιση των πρώην HQ της Malaysia Airlines. Για τον αρχιτέκτονα, δεν είναι δύσκολο να αναπολήσει την Ελλάδα και να βρει τη σύνδεσή του μαζί της, όταν σκέφτεται τα σημαντικότερα projects της ζωής του.
«Ένα από τα projects που εκτίμησα περισσότερο, ήταν η πρόταση για έναν κάπως φουτουριστικό πύργο στην Ταϊβάν. Επρόκειτο για ένα πλήρως αυτόνομο και βιώσιμο κτίριο, που πετύχαινε το στόχο του εκμεταλλευόμενο την αιολική ενέργεια. Ήταν μια μελέτη που κάναμε με έναν Έλληνα μηχανικό, τον Στέλιο Πλαϊνιώτη, ο οποίος έζησε για χρόνια στην Ασία. Η μελέτη αυτή, προκάλεσε πολλή προσοχή, σε καιρούς που οι άνθρωποι απλά δε νοιάζονταν για το περιβάλλον όπως νοιαζόμαστε σήμερα».
Ο ίδιος εξηγεί πάντως ότι εκτός από την «αρκετά ευχάριστη φάση του σχεδιασμού, η εκτελεστική φάση, σε αυτό το μέρος του κόσμου, είναι πολύ απαιτητική. Το να τελειώσεις τις λεπτομέρειες δοκιμής σημασίας, εδώ θεωρείται σχεδόν… ασήμαντο. Υπάρχουν μερικοί συνεργάτες και ειδικά οι τεχνίτες που θέλουν να ξοδέψουν χρόνο σε μια δουλειά που χρειάζεται αφοσίωση και μεράκι. Ο κατασκευαστής, όταν δεν έχεις την δυνατότητα να τον επιλέξεις, συνήθως προκαλεί… ένταση: Οι υποσχέσεις ακολουθούν η μία την άλλη, αλλά αναπόφευκτα, πρέπει να μετατραπείς σε ηλεκτρολόγο ή χτίστη, για να ξαναφτιάξεις ό,τι είναι απαράδεκτο».
Του ζητάμε να περιγράψει τον ευατό του και τη ζωή του: «Είμαι ένας Ιταλός αρχιτέκτονας», λέει, «που ήθελε μια περιπέτεια μερικών μηνών στη Μαλαισία να γίνει μια εμπειρία όχι μόνο στη δουλειά, αλλά και στη ζωή. Η ζωή στους Τροπικούς είναι καταπληκτική και όλα είναι λιγότερο περίπλοκα από μια χώρα όπου υπάρχουν χειμώνες και επισημότητα».
Όπως εξηγεί, η ζωή του στη Μαλαισία τον έστρεψαν προς έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, που, αν το καλοσκεφτεί κανείς, αποζητά απεγνωσμένα σήμερα ο δυτικός κόσμος: «Δυστυχώς οι συνήθειες και οι παραδόσεις εγκαταλείφθηκαν και από μια ζωή που γινόταν κυρίως εκτός κτιρίων, σήμερα οι άνθρωποι προτιμούν κλειστά, κλιματιζόμενα περιβάλλοντα. Ο βαθύς δεσμός που συνέδεε τον άνθρωπο και την πανίδα αναπόφευκτα άλλαξε όμως, αν απομακρυνθούμε από τα πολυπληθή και κονσερβοποιημένα κέντρα των πιο σημαντικών πόλεων, είναι ακόμα δυνατό να έρθουμε σε επαφή με μια πράσινη και αδιατάρακτη φύση».
Βιογραφικό από… την Πάρμα, στην Ασία
Ο Paolo Cucchi γεννήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας. Η λαμπρή του καριέρα ξεκίνησε στη Βενετία, το 1986, όταν πήρε το Master στην Αρχιτεκτονική από το φημισμένο IUAV.
Αργότερα, άνοιξε το στούντιό του στην Πάρμα και το Μιλάνο, όπου εργάστηε σε διάφορα projects, για να ενταχθεί γρήγορα στην Ιταλική Υπηρεσία Προαγωγής και Εξέλιξης της Βόρειας Ιταλίας.
Πολυ σύντομα, το 1989, εντάχθηκε στην ομάδα των Συμβούλων του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών και, στις αρχές του 1997 μετακόμισε στην Ιταλία, όπου ζει και εργάζεται ως σήμερα. Χωρίς να διακόψει την ενασχόληση με το επάγγελμά του, δίδαξε για 8 χρόνια στο UTM και έχει, έκτοτε, διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα διεθνή πανεπιστήμια, ανάμεσά τους τα πιο φημισμένα του πλανήτη.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Ασία, είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει διάφορα κτιριακά συγκροτήματα για διαμονή, γραφεία και ξενοδοχεία, πάντοτε βασισμένα στην πράσινη αρχιτεκτονική, την οποία ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ