Τα σχέδια για το επόμενο χρονικό διάστημα
Για την επανεμφάνιση του Σ. Τσιόδρα στις ενημερώσεις για τον κορωνοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε στο MEGA ότι “ο κ. Τσιόδρας όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν διπλα στην κυβέρνηση, κοντά στον πρωθυπουργό και είχαμε τακτικότατες συνομιλίες”.
“Πάντα έχουμε την σύμφωνη γνώμη των ειδικών σε ό,τι κάνουμε και η χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσιόδρα σχετίζεται με το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες χτυπάμε καμπάνα κινδύνου, και χθες έπρεπε να την χτυπήσουμε πολύ πιο δυνατά” είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
“Κι αυτό διότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποδίδεται στα εισαγόμενα κρούσματα όπως όλοι φοβόμασταν αλλά λόγω της χαλάρωσης σχετικά με την τήρηση των μέτρων στο εσωτερικό” σημείωσε.
Αναφέρθηκε σε τρεις εστίες ανησυχίας για τον κορωνοϊό:
– τις συχνές διελεύσεις Ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στη χώρα και μετακινούνται συχνά σε χώρες της Βαλκανικής
-τις κοινωνικές συναθροίσεις – από τα μπαρ έως τους γάμους και τις βαφτίσεις
-τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Προανήγγειλε ότι εκεί θα δοθεί το βάρος το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ τόνισε ότι για να αποδώσουν τα μέτρα θα πρέπει να ακούμε τις συστάσεις των ειδικών και “ο Σ. Τσιόδρας είναι ο καταλληλότερος για να τις απευθύνει τους πολίτες”.
Αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα αφύπνισης, σημείωσε ο κ. Πέτσας – προσπαθούμε με τα μηνύματά μας και με την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων να αφυπνίσουμε τον κόσμο από τον εφυσηχασμό.
Για να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα θα πρέπει να υπάρχει επίπτωση των κρουσμάτων στο σύστημα υγείας.
Ενώ υπογράμμισε ότι πιο σκληρά μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις των κρουσμάτων στο σύστημα υγείας. Παρακολουθούνται καθημερινά όχι μόνο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και πόσοι από αυτούς που χρειάζεται να νοσηλευθούν, καταλήγουν σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι. “Ευτυχώς μέχρι σήμερα τα νούμερα σε ΜΕΘ και διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλότερα από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του Μαρτίου και Απριλίου” είπε.
Συμπλήρωσε πάντως πως “πάντα μέσα στις επιλογές μας είναι η επιβολή τοπικών “lockdown” προκειμένου για την περιφρούρηση-περιχαράκωση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο και την ιχνηλάτηση τους”.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική αποστολή SMS για κάποιες κατηγορίες πολιτών σημείωσε πως αυτό δεν εξετάζεται επί του παρόντος και θα εξεταστεί μόνο σε περίπτωση μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας.
Ενώ για τα πλοία σημείωσε πως “ο περιορισμός στις πληρότητες είναι ένα σκληρό μέτρο διότι δεν πρέπει να αγνοούμε ότι όσοι έφυγαν σταδιακά για τα νησιά θα πρέπει να επιστρέψουν για τις δουλειές τους”. “Αν δεν τηρούνται πάντως τα μέτρα μέσα στα πλοία, τότε θα το εξετάσουμε” συμπλήρωσε.
Για το υψηλό κόστος της μάσκας μίας χρήσης που επιβαρύνει τα νοικοκυριά, υπενθύμισε ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις υφασμάτινες μάσκες που μπορούμε να κατασκευάσουμε και μόνοι μας.
“Αν χρειαστεί η επιβολή καθολικού μέτρου για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους τότε θα εξεταστούν κίνητρα, κυρίως προς τις επιχειρήσεις”.
Αναφερόμενος στο διάγγελμα του πρωθυπουργού για τον κορωνοϊό που αναμένεται σήμερα Τετάρτη, επισήμανε σε ποιες κατευθύνσεις θα κινηθεί η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός δεν προβλέπεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, και τα όποια νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.
Σχετικά με τις βελτιωτικές κινήσεις του ανασχηματισμού τόνισε ότι “χρειάζονταν κάποιες επιδιορθωτικές κινήσεις σε ένα επιτυχημένο σχήμα”.
Ορόσημο, σημείωσε, είναι ο Οκτώβριος όπου θα υποβληθούν τα σχέδια προς την Κομισιόν “για την απορρόφηση των πολλών δισ. που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης”.
Τέλος σχολίασε το σχέδιο Πισσαρίδη σημειώνοντας πως “σταδιακά θα μειώσουμε φόρους και εισφορές”.
Τα αναδρομικά θα δοθούν μέχρι τέλος του χρόνου, “δύσκολα για τον Οκτώβριο, με πιθανότερο τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο”.