Ζημιές «δισεκατομμυρίων δολαρίων» – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός
Σε δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας η καταστροφή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, από την έκρηξη στο λιμάνι της πόλης, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους.
Η τράπεζα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, θα εγκρίνει άτοκα δάνεια για πέντε χρόνια σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές λόγω της έκρηξης, ανέφερε αξιωματούχος της, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Θα προχωρήσει επίσης σε πώληση δολαρίων σε όλους τους εισαγωγείς αλουμινίου, ξυλείας και γυαλιού, σε ισοτιμία 3.900 λιρών Λιβάνου ανά δολάριο, δηλαδή πολύ χαμηλότερα της ισοτιμίας του νομίσματος στη μαύρη αγορά.
Σε σοκ οι κάτοικοι της Βηρυτού
Οι κάτοικοι της Βηρυτού βρίσκονται σε σοκ και πενθούν μετά την πρωτοφανούς μεγέθους έκρηξη το ωστικό κύμα της οποίας έφτασε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, «αγκαλιάζοντας» κτίρια οικιών και επιχειρήσεων και τραυματίζοντας συνολικά άνω των 4.000 ανθρώπους.
Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν γεμίσει, ενώ ορισμένα εξ αυτών δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί από την έκρηξη.
Η έκρηξη αποδίδεται σε 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας, οι οποίοι είχαν αποθηκευθεί σε αφύλακτη αποθήκη του εμπορικού λιμανιού της πόλης εδώ και 6 χρόνια.
Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου ανακοίνωσε έρευνα διάρκειας πέντε ημερών για την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της έκρηξης, ενώ έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό όλους τους λιμενικούς αξιωματούχους που είχαν θέσεις ευθύνης σχετιζόμενες με την αποθήκευση υλικών και τη φύλαξη του λιμανιού από το 2014 μέχρι σήμερα.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βηρυτός για δύο εβδομάδες
Παράλληλα η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.
Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.
Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.
Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, επισήμανε η Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.