Στο στόχαστρο της εφημερίδας του Αμβούργου Die Zeit μπήκε η κατάσταση της Ελλάδας, ο κίνδυνος απώλειας της αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και η ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας.
Το άρθρο με τίτλο επιγράφεται «Τράπεζες με λιποθυμικό επεισόδιο» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι επόπτες των τραπεζών βιάζονται να προλάβουν ενδεχόμενες στάσεις πληρωμών των ομολόγων και τα περισσότερα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα προτιμούσαν να περιορίσουν σήμερα αντί αύριο τα διαθέσιμά τους. Από τότε που η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, μεγαλώνει ο φόβος για τον κίνδυνο μη αποπληρωμής ομολόγων και της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, ίσως και της Ιταλίας.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν τονίσει βέβαια ότι όλες οι άλλες χώρες σε κρίση θα εξυπηρετήσουν το χρέος τους – εν ανάγκη με τη βοήθεια των ισχυρών κρατών. Οι αγορές όμως τις εμπιστεύονται συνεχώς όλο και πιο λίγο. Κατά τον Harvinder Sian, στρατηγικό επενδυτή στη Royal Bank of Scotland, όλα τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, με εξαίρεση τα γερμανικά, αποτελούν «κερδοσκοπική επένδυση».
«Ως εκ τούτου, τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια. Οι 90 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα των χωρών που κινδυνεύουν αξίας 763 δις. ευρώ. Όπως δήλωσε ο Άκερμαν, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ”δεν θα άντεχαν, αν έπρεπε να διαγράψουν από τα χαρτοφυλάκιά τους τα κρατικά ομόλογα σε τιμές της αγοράς».
«Πράγματι, αυτή τη στιγμή φαίνεται να πηγαίνουν όλα άσχημα: Οι Έλληνες αποτυγχάνουν στους στόχους του ελλείμματος. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπόρεσαν να υποβάλουν στην ομάδα των ελεγκτών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ούτε καν ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους – αμέσως οι ελεγκτές έφυγαν πριν την ώρα τους. Η Φιλανδία προτίθεται να συναινέσει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας για τη χώρα μόνον έναντι εγγυήσεων και στη Γερμανία όλο και περισσότεροι πολιτικοί χάνουν την υπομονή τους λόγω της μη επίτευξης των στόχων του προγράμματος λιτότητας. Αν οι Έλληνες δεν βελτιωθούν, τότε το Βερολίνο δεν αποκλείει πλέον τη χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ».