Η Τουρκία έκοψε την πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνή χρηματοδότηση σε μια κίνηση που αναλυτές υποστηρίζουν ότι έχει στόχο να αυξήσει το κόστος δανεισμού, παρότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι πρέπει τα επιτόκια να κρατηθούν χαμηλά.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε σήμερα ότι τα όρια ρευστότητας για τους primary dealers κόβονται στο μηδέν. Το μέτρο θα ισχύσει από αύριο.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η κίνηση ουσιαστικά συνιστά μια «πίσω από την πόρτα» αύξηση των επιτοκίων και έρχεται σε μια στιγμή που λίρα παραμένει πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της εξαιτίας και των φόβων ότι εφαρμόζεται εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Το μείγμα των κακών ειδήσεων περιλαμβάνει εκροές κεφαλαίων, αυξημένο πληθωρισμό και μειωμένα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα. Τους επενδυτές ανησυχεί ακόμα η συνεχιζόμενη στροφή των Τούρκων μακριά από την λίρα και προς «σκληρά» νομίσματα, όπως το δολάριο.
Ο διαχειριστής της GAM Paul McNamara εξηγεί στο Bloomberg ότι η κίνηση της κεντρικής τράπεζας αυξάνει το κόστος δανεισμού μέσω της μείωσης του όγκου των λιρών που είναι διαθέσιμες εντός της Τουρκίας.
Εν τω μεταξύ οι πιέσεις που δέχεται η οικονομία έχουν ως αποτέλεσμα οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να χάσουν 35 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 έχει χάσει 11% τις τελευταίες δυο εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αντίθετα ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης έχει άνοδο 6%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείο αυτό σημαίνει ότι οι πωλήσεις προέρχονται κατά τη μεγάλη πλειοψηφία από ξένους που φεύγουν από τη χώρα. Οι εγχώριοι κωδικοί έχουν αυξηθεί φέτος κατά 37% (στα 1,66 εκατομμύρια) αλλά οι ξένοι επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει τουρκικές μετοχές αξίας 4,3 δισ. δολαρίων.