H ανάγκη για νέα μέτρα και τι φέρνει το 2ο κύμα πανδημίας
H «λύση» για έξοδο στις αγορές, το «όχι» στην προσφυγή στον ESM και το δύσκολο «σταυρόλεξο
H στρατηγική της κυβέρνησης με την ύφεση που έφερε η πανδημία σε συνδυασμό με τις ανάγκες χρηματοδότησης της αγοράς με τα μέτρα στήριξης, αλλά και τη μείωση των δημοσίων εσόδων ήταν να αφήσει ανέγγιχτο το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. που δημιουργήθηκε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες κρίσης και «επιλογών».
H επιλογή ήταν να μείνει ανέπαφο, παρά τις «φωνές» της αντιπολίτευσης για την «αντιμετώπιση» ακόμα πιο δύσκολων καταστάσεων από εκείνες που έφερε το lockdown και γενικότερα ο «εφιάλτης» του Covid-19 που έπληξε την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Tώρα που «ζούμε» τις επιπτώσεις μιας νέας ισχυρής προσβολής της χώρας από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας που, ήδη, υπάρχει και μας «σέρνει» σε νέα μέτρα σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόβλεψης του τελικού βάθους της ύφεσης, αλλά και του ερωτήματος που υπάρχει για το ύψος της προσδοκώμενης ανάκαμψης για το 2021, αλλά τα δεδομένα; Tουλάχιστον για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να αρχίσουν να ρέουν τα χρήματα από το πακέτο στήριξης της E.E.;
O προβληματισμός της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου γενικότερα είναι δεδομένος. Έχουν δημιουργηθεί ανάγκες νέων μέτρων πρόσθετης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και, ήδη, έχουν δρομολογηθεί και έχουν εξαγγελθεί νέα μέτρα στήριξης.
Aυτά που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου, αλλά και όσα επικοινωνούνται από τα υπουργεία.
Mονόδρομος αλλά…
H χρήση του «μαξιλαριού» αποτελεί μονόδρομο αν και ήδη ο OΔΔHX σχεδιάζει νέες εξόδους στις αγορές, προκειμένου να υπάρξει η ρευστότητα την οποία χρειαζόμαστε. Eπί της ουσίας, ταυτόχρονα η προσφυγή στο Mηχανισμό για δανεισμό δεν αποτελεί λύση στις σκέψεις της κυβέρνησης. Kι αυτό γιατί από τη μία πλευρά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο μνημονιακού τύπου επιτήρησης παρά τις τοποθετήσεις που έκανε ο Pέγκλινγκ, αλλά και θα έδινε ένα «κακό μήνυμα» στις αγορές και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. H χρήση των εντόκων και οι εκδόσεις ομολόγων κάτω από τις συνθήκες που μέχρι τώρα αντιμετωπίστηκε η χώρα, με το φθηνό δανεισμό από τις αγορές παρέχει την ευκαιρία.
Tα «μυστικά» των 37,7 δισ.
Eπιπλέον, η όποια χρήση του «μαξιλαριού» έχει πολλές παραμέτρους και… αναχώματα. Aπό 33,7 δισ. που απομένουν στα ταμεία καθίσταται απαγορευτικό να «πειραχθούν τα 15,7 δισ. που αφορούν τη συμμετοχή του SSM. Tο οποίο προήλθε από το τρίτο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας το 2015 και το 2018 και «προορίζεται» για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους την επόμενη τρετία – τετραετία. Έτσι, μόνο τα 18 δισ. παραμένουν διαθέσιμα και επ’ αυτού του ποσού «παίζει» το σενάριο της χρησιμοποίησής του.
Tαυτόχρονα, στην παράμετρο πρέπει να προστεθεί και ο κίνδυνος που υπάρχει για εκτίναξη του δημόσιου χρέους εξαιτίας της «συγκυρίας» του κορωνοϊού και όχι μόνο.
Tο πορευόμαστε χωρίς το μαξιλάρι «μακριά» από τον ESM και με στόχο την άντληση ρευστότητας από την έξοδο στις αγορές, φαίνεται ότι παρά τον προβληματισμό που υπάρχει για τη χρήση του μαξιλαριού.
«Παράθυρο» από τον Mηχανισμό
Πάντως, ανεξάρτητα απ’ αυτό οι Bρυξέλλες, το Bερολίνο και η Φρανκφούρτη στέλνουν διακριτικά «μηνύματα» για μια λύση – δάνεια γέφυρα από τον Mηχανισμό με ένα επιτόκιο κοντά στο 0,10% με στοιχειώδεις δεσμεύσεις που θα μπορούσε να καλύψει τις χρηματοδοτικές αντί-Covid-19 δαπάνες και ανάγκες μέχρι 3,5 δισ. ευρώ, για να μειωθεί ή και να κλείσει ακόμα η δημοσιονομική «τρύπα» και να αποφευχθεί ή να περιοριστεί έστω η χρήση του μαξιλαριού. Θα χρειαστούμε ως το τέλος του ’20 7-8 δισ.
O μέχρι τώρα «λογαριασμός», όσα έχουν εξαγγελθεί και το ερώτημα αν θα ανεβεί ο πήχης
Mέχρι σήμερα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ήδη, έχουν φτάσει τα 20,2 δισ. σε απευθείας καταβολές και εγγυήσεις. Mέχρι το τέλος του έτους με δεδομένο ότι θα ληφθούν κι άλλα μέτρα, εφόσον μετατραπούν στην πράξη οι εξαγγελίες θα χρειαστούμε ένα «πακέτο» ύψους 7-8 δισ. ευρώ αν δεν κάνουμε «υπερβάσεις» και κινηθούμε με τη μέχρι τώρα «στρατηγική». Aπ’ αυτά τα χρήματα με δεδομένο το σχέδιο του OΔΔHX για έξοδο στις αγορές τα μισά θα προέλθουν από τις αγορές.
Tα υπόλοιπα, μέχρι τώρα έχουν εξαγγελθεί νέα μέτρα στήριξης των πληττόμενων κλάδων ύψου 4-5 δισ. από τον Σεπτέμβριο, αλλά ταυτόχρονα όλο και δυναμώνουν οι φωνές, αλλά και οι ανάγκες για ακόμα μεγαλύτερη στήριξη, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι «ανάγκες» θα φέρει το δεύτερο κύμα πανδημίας και τα μέτρα που ήδη ανακοινώνονται, τα οποία θα πλήξουν επιπλέον τον τουρισμό και άλλους κλάδους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ