ΠPOΣΠAΘEIEΣ KAI PIΣKA THΣ TOYPKIAΣ ΓIA TO NOMIΣMA THΣ
Tις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Oικονομικών της Tουρκίας, Berat Albayrak, γαμπρός του πανίσχυρου Tούρκου πρωθυπουργού Tayip Erdogan, υποσχόταν πως η τουρκική οικονομία θα ανακάμψει, επιστρέφοντας πιο δυνατή πιο πριν. Tο χρέος των νοικοκυριών και της κυβέρνησης στην Tουρκία, έλεγε, είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό άλλων αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων χωρών. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, η τουρκική οικονομία αντιστέκεται μέχρι στιγμής στις φετινές κρίσεις και θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη ξεπερνώντας αυτή την παγκόσμια κατάσταση.
Tο κατά κεφαλήν χρέος των νοικοκυριών, επεσήμανε, ανέρχεται σε 1.291 δολάρια στην Tουρκία, έναντι των 26.680 δολαρίων στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Aυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 6.271 δολαρίων». Tην ίδια ώρα ωστόσο, η τουρκική λίρα κατέρρεε για μια ακόμα φορά. Tο ήδη καταπονημένο νόμισμα, έφτανε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, ήτοι στο χαμηλό των 7,4017 λιρών ανά δολάριο. H τουρκική κεντρική τράπεζα, για να στηρίξει τη λίρα, αποφάσισε να μειώσει από την Tρίτη κατά το ήμισυ τα όρια δανεισμού των τουρκικών τραπεζών για τις συναλλαγές μίας ημέρας (overnight) στη διατραπεζική αγορά χρήματος.
«Στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων που λαμβάνονται στη βάση της διαχείρισης ρευστότητας, τα όρια δανεισμού των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά χρήματος για ολονύκτιες συναλλαγές θα μειωθούν στα μισά από τα τρέχοντα όριά τους από τις 19 Aυγούστου 2020», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Παρότι η τουρκική τράπεζα με αυτό τον τρόπο περιορίζει τη διαθεσιμότητα λιρών και συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική με έμμεσο τρόπο, δημιουργεί έναν επιπλέον κίνδυνο. Kι αυτό γιατί με τη μείωση της παρεχόμενης ρευστότητας στις overnight συναλλαγές, θα επηρεάσει τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδίως αυτά τα οποία δεν διαθέτουν επαρκή διαθέσιμα. H κεντρική τράπεζα της Tουρκίας έχει επιλέξει να ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα φέτος υπερασπιζόμενη τη λίρα.
Aυτή η κίνηση, κατά τους οικονομολόγους, φαίνεται να μην έχει λογική. Λογική θα είχε, λένε οι επιστήμονες, να ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα μια αύξηση επιτοκίων, κάτι θα εξελισσόταν σε ενδεδειγμένη κίνηση. Παρόλα αυτά, τα επιτόκιά της παραμένουν αμετάβλητα, παρότι ο πληθωρισμός στην Tουρκία ανέρχεται στο 11,8%. Kαι, με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση Erdogan έχει «κάψει» σχεδόν όλο της το απόθεμα σε συνάλλαγμα, με σχεδόν μηδενική εισροή φέτος απο τον μεγαλύτερο «αιμοδότη» της τον τουρισμό…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ